joi, martie 28, 2024

România va continua să negocieze cu Canada în privinţa vizelor pentru români

România va continua să negocieze cu Canada în privinţa vizelor pentru români, indiferent de soarta acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi statul canadian. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întoarcerea de la Bruxelles, că discuţiile pe această temă îşi vor urma cursul şi că nu există un orizont de timp pentru finalizarea acestora. Cătălina Creţu are detalii:

Reporter: Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Canada pe tema acordului comercial dintre cele două părţi sunt în impas, după ce problemele care stau în calea semnării documentului nu au putut fi depăşite la Consiliul European, încheiat ieri, la Bruxelles. Anunţul a fost făcut de ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, care s-a declarat „dezamagită” şi a vorbit de o „oportunitate pierdută”.

Chrystia Freeland: Este evident pentru mine, pentru Canada, că Uniunea Europeană nu este pregătită să încheie un acord internațional,  chiar și cu o țară care are valori atât de europene precum Canada și care a avut atât de multă răbdare până acum. Canada este dezamăgită și eu, personal, sunt foarte dezamăgită. Cred că este deocamdată imposibl să  mergem mai departe. Sunt foarte tristă.

Reporter: Ministrul canadian al Comertului şi un negociator al Uniunii Europene au avut ieri discuţii de urgenţă cu premierul regiunii belgiene Valonia, încercând să îndepărteze blocajul care împiedica țările comunitare să semneze acordul de liber schimb cu Canada. Preşedintele Comisiei Europene a anunțat câteva ore mai târziu că Valonia își menține refuzul de a semna Acordul, dar că exista speranțe în continuare. Tratatul ar urma să elimine 98% din tarifele vamale în comerţul bilateral Uniunea Europeană – Canada şi ar Romania, aduce blocului comunitar un profit de aproape 6 miliarde de euro, potrivit unor estimări. Valonii vor, însă, clauze care să protejeze drepturile omului şi mediul, dar şi protecţie pentru fermieri, inclusiv menţinerea unei interdicţii asupra cărnii de vită tratate cu hormoni. România îşi pusese mari speranţe în acordul de liber schimb cu Canada, pentru că de încheierea acestuia depindea liberalizarea vizelor pentru români. Mai exact, guvernul român negociase cu cel canadian un pachet care prevedea ridicarea vizelor de anul viitor. În schimb, Bucureştiul urma să renunţe la obiecţiile faţă de acordul CETA. De altfel, preşedintele Klaus Iohannis anunţase ieri dimineaţă că s-a ajuns la o înţelegere care prevedea eliminarea vizelor în două etape: de la 1 mai 2017 se renunţa la vize pentru cei care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie anul viitor pentru toţi românii. Dar acordul de liber schimb între europeni şi Canada a rămas acum în suspensie şi la fel situaţia vizelor canadiene pentru români. Preşedintele Iohannis s-a declarat, însă, optimist şi a anunţat că România va continua să negocieze problema vizelor indiferent de soarta acordului CETA.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne