vineri, aprilie 26, 2024

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca: „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti

Patru solişti de talie internaţională care şi-au finalizat studiile la Cluj, iar acum cântă pe mari scene ale lumii, fac parte din distribuţia celei dintâi premiere din acest an a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, „Elixirul dragostei”, de Gaetano Donizetti, care va avea loc sâmbătă.

Cei patru tineri interpreţi, dintre care doi vin de la Deutsche Opera am Rhein Düsseldorf, au acceptat să vină la Cluj pentru acest spectacol, pe care îl susţin pro bono şi au la dispoziţie doar aproximativ o săptămână pentru repetiţii.

2
Bas-baritonul Zoltan Nagy, este la ora actuală „unul dintre cei mai versatili solişti de operă şi o prezenţă constantă pe scenele celor mai importante teatre de operă”.

Ideea de a-i reuni într-un spectacol pe cei patru interpreţi, care au fost şi colegi de şcoală, îi aparţine dirijorului David Crescenzi, care din toamna anului trecut este director artistic al operei clujene. În opinia sa, acest spectacol este un experiment care speră să-i reuşească.

„În septembrie, când am devenit director artistic, primul obiectiv a fost o operă comică, ‘Elixirul dragostei’. De aceea am invitat această distribuţie excepţională. (…) Sunt solişti care au studiat la Cluj şi de care eu sunt mândru că au crescut aici şi că au în acest moment o mare carieră”, a spus David Crescenzi.

Dirijorul a explicat că a recurs la această idee deoarece îşi doreşte să reuşească să pună în scenă mari spectacole pe scena din Cluj, cu resurse cât mai apropiate de acest oraş, de România. Crescenzi a povestit că a auzit mulţi artişti români, nume celebre deja pe scenele europene şi ale lumii, plângându-se că nu au fost invitaţi să cânte la ei acasă, dar că atunci când sunt chemaţi nu vin.

„Eu am un pic de experienţă în România după 15 ani (…). Am avut multe experienţe cu aceşti cântăreţi, solişti români care cântă afară. Mulţi dintre aceşti români faimoşi care cântă la Scala, la Metropolitan, la Covent Garden, la Paris, vin în România şi în interviuri se plâng: eu sunt din Bucureşti, niciodată nu am cântat la Bucureşti, niciodată nu m-au chemat, de ce, în patria mea? Şi când îl chemi, zice: 10.000 de euro pentru un spectacol. Hotel de cinci stele, şofer, avion la business class, că ieri a cântat la Seul. Aţi înţeles? Asta este problema!”, a spus Crescenzi.

3
Rolul Adinei este interpretat de soprana Luiza Fatyol, originară din Satu Mare şi câştigătoare a concursului Hariclea Darclée, care de-a lungul celor peste 10 ani de carieră a urcat pe scene din Italia, Franţa, Olanda, Elveţia iar în prezent cântă la Deutsche Oper am Rheim Düsseldorf

El a precizat că nu a fost dificil să îi convingă pe cei patru solişti să vină la Cluj, deşi este foarte greu să găseşti timpul potrivit pentru toţi, deoarece au contracte în străinătate, dar le-a şi strecurat ideea că ar fi frumos să vină să cânte pentru oraşul în care s-au născut, idee pe care au acceptat-o cu toţii.

Partenerul Luizei Fatyol este tenorul Ştefan Pop (Nemorino), despre care reprezentanţii operei clujene spun că este un apropiat al maestrului Placido Domingo. Tenorul şi-a făcut debutul pe scena operei din Timişoara, la doar 21 de ani, iar apoi a cântat la Royal Opera House, Opera de Monte-Carlo, Staatsoper Hamburg, Teatro Verdi Trieste, Opéra de Lausanne. Debutul său internaţional a avut loc în 2009 la Teatro dell’Opera di Roma, unde l-a interpretat pe Alfredo, într-o montare celebră a operei „Traviata”, semnată de Franco Zeffirelli.Bas-baritonul Zoltan Nagy,şi-a început cariera artistică în calitate de cel mai tânăr solist al Wiener Staatsoper iar acum colaborează cu interpreţi, dirijori şi regizori de prim rang în domeniul artei lirice.

Toţi patru au urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

 

 

 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.