miercuri, aprilie 24, 2024

Raport: Conflictele din Turcia descurajează libera desfășurare a programelor de schimburi studențești, ori a vizitelor profesorilor străini

Numărul studenților care ajung în  universitățile din Turcia, beneficiind de programul Erasmus al Uniunii Europene, a scăzut la jumătate în ultimii trei ani, în timp ce numărul cadrelor universitare străine care lucrează  în Turcia a scăzut de cinci ori în ultimii cinci ani, a raportat vineri ziarul Dünya.

Avertismentele de a nu călători în anumite zone, distribuite de Statele Unite, i-au afectat cel mai mult pe studenții care vin în Turcia, a declarat Aslıhan Özenç, expert în programe de mobilitate studențească.(pentru gazeta Dünya).

Potrivit unui raport de pe portalul de știri online Ahval, „Când o țară primește un așa-numit avertisment de a nu călători undeva, asigurarea oferită de școli nu mai este valabilă. Instituțiile nu au voie să-și trimită proprii reprezentanți, nici să-și trimită studenții, pentru că nu și-ar putea permite să le plătească asigurarea pe perioada stagiului”, a spus Özenç.

Accent International, o companie în domeniul educației globale, și-a închis biroul de la İstanbul.   Numărul studenților europeni care vizitează diverse universități din Turcia timp de unul sau două semestre atinsese o cotă maximă în 2014 (7,948 de studenți), însă numărul acestora a scăzut la 3004 în anul universitar 2016-2017, se spune în raport.

În 2013, numărul de cadre didactice străine care au vizitat Turcia a fost de 2.890, însă astăzi nu există decât 554 de cadre didactice străine angajate în instituțiile de învățământ turcesc.

Özenç a menționat că, atunci când universitățile străine sună în Turcia, primul lucru de care întreabă este conflictul intern.

„Chiar dacă le spunem că viața îşi continuă cursul normal, ne răspund întotdeauna astfel: „ne vom întoarce când situația va fi mai bună” „, a declarat expertul ziarului Dünya. „În ultimii doi ani, au încetat schimburile culturale cu Turcia”, a spus dânsa.

 

 

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.