sâmbătă, aprilie 20, 2024

BOTOŞANİ: ŞTEFAN LUCHİAN,150

O expoziţie dedicată pictorului Ştefan Luchian a fost vernisată, joi, la Botoşani, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea acestuia.

Expoziţia ‘Ştefan Luchian- 150’ cuprinde obiecte de mobilier, un şevalet, pensoane şi o paletă de culori care au făcut parte din atelierul de lucru al marelui pictor român.

De asemenea, sunt expuse certificatul de naştere al artistului, care se află la Arhivele Naţionale din Botoşani, precum şi un flaut la care Luchian a cântat pe vremea cât era student la Conservator.

2„Sunt expuse aici o serie de obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani. Multe dintre ele au fost expuse, de-a lungul timpului, şi la Muzeul Naţional Cotroceni. Aş aminti şi certificatele obţinute de artist la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, dar şi la Şcoala de arte frumoase din Munchen”, a explicat muzeograful Sergiu Balanovici.

Expoziţia este organizată în colaborare cu Fundaţia ‘Ştefan Luchian’ Botoşani şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Botoşani.Un moment muzical a fost susţinut cu această ocazie de către artiştii Lucia şi Oleg Sacaliuc.

Ștefan Luchian (n. 1/13 februarie 1868,[1] ȘtefăneștiRomânia – d. 28 iunie/11 iulie 1916București a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor.

Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația sa plastică a început la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris.

Prin opera sa, Luchian s-a dovedit a fi o personalitate artistică originală, afirmându-se cu o pictură generoasă, vibrantă și care, prin paleta sa cromatică plină de lumină, prin poziția artistică înnoitoare, precum și printr-o scânteietoare expunere a limbajului, a reușit să transmită privitorului un mesaj umanist de mare calitate. Marele aport inovator adus de Luchian în pictura românească din acele vremuri este reprezentat de modul de transpunere a efectelor de lumină, care la el izbucnesc la fiecare tușă de culoare.

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.