sâmbătă, aprilie 9, 2022

Ofițeri de poliție repuși în funcție, nu pot merge la serviciu: „Aceasta este o mai mare dovadă că nu există justiție sau stat de drept”

Un total de 3.000 de ofițeri de poliție care au fost demiși prin decrete de urgență în urma puciului din 2016 nu li s-a permis să revină la serviciul, deși au fost reintegrați de o comisie de apel, conform Stockholm Center for Freedome.

Potrivit deputatului Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, Comisia de investigare a procedurilor privind starea de urgență, Comisia OHAL, a reintegrat mii de ofițeri de poliție. Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu le-a permis să revină la serviciul activ.

„Ministerul nu are autoritatea de a împiedica ofițerii să-și reia serviciul activ după ce comisia i-a repus în funcție. Aceasta este o mai mare dovadă că nu există justiție sau stat de drept în această țară.” a spus Gergerlioğlu. 

În urma puciului eșuat din 15 iulie 2016, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului. Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 29.444 de membri ai forțelor armate, au fost înlăturați sumar din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste”.

Comisia OHAL a fost înființată ca organism de apel, sub presiunea Consiliului Europei, pentru a scuti Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de un volum uriaș de muncă provenit de la zeci de mii de solicitanți turci. 

Potrivit criticilor, rolul comisiei este pur și simplu de a amâna sau de a preveni eventualele decizii ale CEDO împotriva Turciei. Comisia este, de asemenea, acuzată de părtinire, deoarece este condusă de fostul subsecretar adjunct al Ministerului Justiției, Selahaddin Menteș, care l-a susținut în mod deschis președintele Recep Tayyip Erdoğan.

La 28 octombrie 2021, comisia luase decizii cu privire la 118.415 dintr-un total de 126.758 cereri. S-a pronuntat în favoarea reclamanților doar în 15.050 dintre cazuri.

În raportul său Turcia 2020, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorări serioase cu privire la capacitatea Comisiei OHAL de a oferi o cale de atac eficientă împotriva concedierilor. Raportul a criticat procedurile îndelungate de revizuire și a subliniat că reclamanții nu dispuneau de mijloace adecvate de apărare, întrucât comisia nu ține audieri. Comisia Europeană a mai spus că Comisia OHAL nu are criterii suficient de individualizate pentru a evalua cererile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.