vineri, aprilie 26, 2024

Ofițeri de poliție repuși în funcție, nu pot merge la serviciu: „Aceasta este o mai mare dovadă că nu există justiție sau stat de drept”

Un total de 3.000 de ofițeri de poliție care au fost demiși prin decrete de urgență în urma puciului din 2016 nu li s-a permis să revină la serviciul, deși au fost reintegrați de o comisie de apel, conform Stockholm Center for Freedome.

Potrivit deputatului Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, Comisia de investigare a procedurilor privind starea de urgență, Comisia OHAL, a reintegrat mii de ofițeri de poliție. Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu le-a permis să revină la serviciul activ.

„Ministerul nu are autoritatea de a împiedica ofițerii să-și reia serviciul activ după ce comisia i-a repus în funcție. Aceasta este o mai mare dovadă că nu există justiție sau stat de drept în această țară.” a spus Gergerlioğlu. 

În urma puciului eșuat din 15 iulie 2016, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului. Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 29.444 de membri ai forțelor armate, au fost înlăturați sumar din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste”.

Comisia OHAL a fost înființată ca organism de apel, sub presiunea Consiliului Europei, pentru a scuti Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de un volum uriaș de muncă provenit de la zeci de mii de solicitanți turci. 

Potrivit criticilor, rolul comisiei este pur și simplu de a amâna sau de a preveni eventualele decizii ale CEDO împotriva Turciei. Comisia este, de asemenea, acuzată de părtinire, deoarece este condusă de fostul subsecretar adjunct al Ministerului Justiției, Selahaddin Menteș, care l-a susținut în mod deschis președintele Recep Tayyip Erdoğan.

La 28 octombrie 2021, comisia luase decizii cu privire la 118.415 dintr-un total de 126.758 cereri. S-a pronuntat în favoarea reclamanților doar în 15.050 dintre cazuri.

În raportul său Turcia 2020, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorări serioase cu privire la capacitatea Comisiei OHAL de a oferi o cale de atac eficientă împotriva concedierilor. Raportul a criticat procedurile îndelungate de revizuire și a subliniat că reclamanții nu dispuneau de mijloace adecvate de apărare, întrucât comisia nu ține audieri. Comisia Europeană a mai spus că Comisia OHAL nu are criterii suficient de individualizate pentru a evalua cererile.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.