sâmbătă, februarie 4, 2023

Ofițeri de poliție repuși în funcție, nu pot merge la serviciu: „Aceasta este o mai mare dovadă că nu există justiție sau stat de drept”

Un total de 3.000 de ofițeri de poliție care au fost demiși prin decrete de urgență în urma puciului din 2016 nu li s-a permis să revină la serviciul, deși au fost reintegrați de o comisie de apel, conform Stockholm Center for Freedome.

Potrivit deputatului Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, Comisia de investigare a procedurilor privind starea de urgență, Comisia OHAL, a reintegrat mii de ofițeri de poliție. Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu le-a permis să revină la serviciul activ.

„Ministerul nu are autoritatea de a împiedica ofițerii să-și reia serviciul activ după ce comisia i-a repus în funcție. Aceasta este o mai mare dovadă că nu există justiție sau stat de drept în această țară.” a spus Gergerlioğlu. 

În urma puciului eșuat din 15 iulie 2016, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului. Peste 130.000 de funcționari publici, inclusiv 4.156 de judecători și procurori, precum și 29.444 de membri ai forțelor armate, au fost înlăturați sumar din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste”.

Comisia OHAL a fost înființată ca organism de apel, sub presiunea Consiliului Europei, pentru a scuti Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de un volum uriaș de muncă provenit de la zeci de mii de solicitanți turci. 

Potrivit criticilor, rolul comisiei este pur și simplu de a amâna sau de a preveni eventualele decizii ale CEDO împotriva Turciei. Comisia este, de asemenea, acuzată de părtinire, deoarece este condusă de fostul subsecretar adjunct al Ministerului Justiției, Selahaddin Menteș, care l-a susținut în mod deschis președintele Recep Tayyip Erdoğan.

La 28 octombrie 2021, comisia luase decizii cu privire la 118.415 dintr-un total de 126.758 cereri. S-a pronuntat în favoarea reclamanților doar în 15.050 dintre cazuri.

În raportul său Turcia 2020, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorări serioase cu privire la capacitatea Comisiei OHAL de a oferi o cale de atac eficientă împotriva concedierilor. Raportul a criticat procedurile îndelungate de revizuire și a subliniat că reclamanții nu dispuneau de mijloace adecvate de apărare, întrucât comisia nu ține audieri. Comisia Europeană a mai spus că Comisia OHAL nu are criterii suficient de individualizate pentru a evalua cererile.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.