vineri, ianuarie 7, 2022

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Romanul de mare succes ”Madame Hayat” scris de cunoscutul autor turc, Ahmet Altan a fost conceput în perioada detenției arbitrare la care a fost supus și care a început în 2016. Detenție care avea să ia sfârșit abia în aprilie 2021.

Romanul a fost scris în vremea acestor ani petrecuți în închisoarea de maximă securitate Silivri, situată în vestul Istanbulului. Iar romanul este o magnifică poveste de iubire, dar nu numai.

Cu prilejul acestei apariții editoriale, jurnalistul Marc Semo de la renumita publicație franceză „Le Monde”, un specialist al spațiului est european dar și un bun cunoscător al lumii orientale, i-a trimis câteva întrebări cunoscutului autor turc, scriitor și jurnalist specificând faptul că acesta se află în continuare în așteptarea derulării unui nou proces, după ce anterior fusese condamnat la zece ani de închisoare iar decizia fusese anulată ( fusese acuzat că ar fi susținut tentativa eșuată de lovitură de stat din iulie 2016).

In răspunsurile formulate la întrebările lui Marc Semo, scriitorul vorbește despre romanul său, despre experiența din închisoare și despre statutul scriitorului în vremea ”arbitrariului”, adică situația Turciei contemporane aflată sub autocrație, arbitrariu și apucături dominante dictatoriale.

Marc Semo : ”Evocați ”paradoxul scriitorului”, un om mereu liber chiar aflat îndărătul gratiilor, libertatea de care dispune este de fapt dobândită prin forța imaginației. Este o dovadă a acestui fapt noul dumneavoastră roman ”Madame Hayat”?

Ahmet Altan : Există, în viață, forme de neputință fizică ireductibilă. Închisoarea este una dintre ele. Ești aruncat într-o celulă și ușa se închide după tine. Ești aruncat în afara vieții. Ești exclus și chiar mai mult, umilit de niște oameni fără de credință care îți spus: ”Nu ești nimic, putem să facem cu tine tot ce vrem”.

Din punct de vedere fizic vorbind, nu poți răspunde acestei aruncări în afara vieții, îndepărtării tale de persoanele care îți sun dragi ,umilirii morale pe care o suporți, aceea de a fi închis în cușcă, ca un animal.

Devii prizonierul propriei neputințe. Și totuși cred că neputința nu e niciodată totală, chiar în cele mai groaznice condiții.

Avem această putere de a ne imagina, care rezistă mizeriilor, restricțiilor, închisorii.

Poate că această putere este mai dezvoltată în cazul unui scriitor.

Până la urmă, să transformi ceva imaginar, inexistent într-un ceva real, existent, este chiar treaba scriitorului. E un fel de schizofrenie.

Iată, asta vă salvează în închisoare.

Vreme de cinci ani am trăit prin imaginație ignorând realitatea carcerală care-mi era impusă.

De îndată ce-mi propuneam, mă imaginam ca fiind în afara închisorii. De îndată ce îmi doream, tot prin imaginație invitam să mi se alături pe cei pe care- voiam alături de mine. Asta mi-a permis pe de o parte să rezist în închisoare și să scot trei cărți, toate imaginate din celula mea de prizonier.”

Marc Semo precizează într-o altă întrebare că fratele scriitorului Mehmet, alături de alți universitari au fost închiși în același timp, după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 .De asemenea și tatăl scriitorului, deputat comunist și scriitor a fost încarcerat vreme de jumătate de secol. Jurnalistul francez se întreabă dacă acest fapt, acela de a fi deținut, urmărit, chinuit este cumva un traseu ”obligatoriu ” în lumea turcească contemporană.

Răspunsurile excepționalului Ahmet Altan sunt cuprinse în interviul publicat de Le Monde și destinat cititorilor abonați la publicația franceză din 9 septembrie 2021 .

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută.