vineri, noiembrie 27, 2020

Jurnalist turc: Căutat cu recompensă lângă fotografia sa

Doi jurnalişti aflați în exil au participat la o dezbatere în București. Abdullah Bozkurt și Levent Kenez au povestit cum a fost umilită presa, urmând și alte idei. Participanții au fost de acord că libertatea presei în Turcia este mai greu de obținut decât au crezut.

În timpul prezentării lui Kenez, aceasta a ilustrat cum îl consideră presa turcă pe colegului său de breazdă Bozkurt, drept terorist fugitiv. Chiar dacă este în exil de trei ani, jurnalistul de investigație Abdullah Bozkurt este încă urmărit. Mai mult de atât, au fost chiar publicate afișe care puneau preț pe fotografia lui.

‘’Inclusiv familiile sunt urmărite. De exemplu, în cazul meu, după ce am fugit din Turcia, a fost arestată mama mea, de 79 de ani. A stat în închisoare o zi, doar pentru că mi-a trimis un mesaj să știe dacă sunt în viață. Apoi l-au arestat pe socrul meu, pe care l-au ținut o lună în închisoare. Deci, chiar dacă suntem refugiați în alte țări și continuăm să scriem critic, sunt urmăriți membri ai familiilor noastre, ca formă de intimidare’’, a declarat el, interviul publicat la judiciare.ro

Bozkurt a povestit și despre lipsa de dreptul la apărare a ziariștilor din Turcia.

”A devenit aproape o misiune imposibilă să găsești un avocat care să te apere ca jurnalist, dacă ai fost acuzat cum am spus mai devreme. Lipsa unui avocat este o altă formă de cenzură a presei din Turcia. La ora actuală sunt arestați peste 700 de avocați, inclusiv avocați proeminenți și șefi ai Asociației Barourilor, care au îndrăznit să apere sau să consilieze persoane incomode guvernului”, a adăugat acesta.

După tentativa de lovitură de stat din vara lui 2016, un număr de 191 de jurnalişti se află astăzi în închisori în Turcia: 91 sunt arestaţi, iar 97 au fost deja condamnaţi. După Turcia urmează China, cu 47 de jurnalişti în închisoare şi Egiptul cu 25 de jurnalişti.


Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din Izmir au fost adoptate

Pisicile unei femei care a murit în cutremurul din provincia vestică Izmir au fost adoptate.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

COVID-19: Mii de cetăți turci s-au oferit pentru vaccinul din China

Mii de cetățeni au solicitat deja să participe la testele pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de China, a declarat ministrul sănătății.

COVID-19: Turcia în Top 3 la numărul de infectați

Turcia a devenit cea de-a treia țară cu cel mai număr de cazuri noi de infectați cu COVID-19, relatează Duvar English.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Tinerii voluntari din București au plantat copaci în Prahova

Organizația ADVU, împreună cu Asociația “ Se poate” și Down Plus București au derulat un proiect, în cadrul căruia tinerii au plantat copaci în județul Prahova.