sâmbătă, aprilie 9, 2022

Jurnalist turc: Căutat cu recompensă lângă fotografia sa

Doi jurnalişti aflați în exil au participat la o dezbatere în București. Abdullah Bozkurt și Levent Kenez au povestit cum a fost umilită presa, urmând și alte idei. Participanții au fost de acord că libertatea presei în Turcia este mai greu de obținut decât au crezut.

În timpul prezentării lui Kenez, aceasta a ilustrat cum îl consideră presa turcă pe colegului său de breazdă Bozkurt, drept terorist fugitiv. Chiar dacă este în exil de trei ani, jurnalistul de investigație Abdullah Bozkurt este încă urmărit. Mai mult de atât, au fost chiar publicate afișe care puneau preț pe fotografia lui.

‘’Inclusiv familiile sunt urmărite. De exemplu, în cazul meu, după ce am fugit din Turcia, a fost arestată mama mea, de 79 de ani. A stat în închisoare o zi, doar pentru că mi-a trimis un mesaj să știe dacă sunt în viață. Apoi l-au arestat pe socrul meu, pe care l-au ținut o lună în închisoare. Deci, chiar dacă suntem refugiați în alte țări și continuăm să scriem critic, sunt urmăriți membri ai familiilor noastre, ca formă de intimidare’’, a declarat el, interviul publicat la judiciare.ro

Bozkurt a povestit și despre lipsa de dreptul la apărare a ziariștilor din Turcia.

”A devenit aproape o misiune imposibilă să găsești un avocat care să te apere ca jurnalist, dacă ai fost acuzat cum am spus mai devreme. Lipsa unui avocat este o altă formă de cenzură a presei din Turcia. La ora actuală sunt arestați peste 700 de avocați, inclusiv avocați proeminenți și șefi ai Asociației Barourilor, care au îndrăznit să apere sau să consilieze persoane incomode guvernului”, a adăugat acesta.

După tentativa de lovitură de stat din vara lui 2016, un număr de 191 de jurnalişti se află astăzi în închisori în Turcia: 91 sunt arestaţi, iar 97 au fost deja condamnaţi. După Turcia urmează China, cu 47 de jurnalişti în închisoare şi Egiptul cu 25 de jurnalişti.


Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca