23.9 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Ziaristul Demirkaya: Nu am ceva personal cu Erdogan, îi critic ideologia

Kamil Demirkaya, jurnalistul turc, pentru care guvernul turc a cerut  României extrădarea acestuia, cerere respinsă de judecătorii români, a declarat că este încrezător că situația din Turcia se va îmbunătății.

Jurnalistul s-a alăturat dezbaterii, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?” din București, pe Skype și a povestit despre presă din Turcia și rolul presei românește în  cazul sau.  „Aș vrea să mă întorc, doar dacă lucrurile se vor îmbunătăți. Sunt încrezător că se va termină situația cu Erdogan. Am făcut lucrurile corect. Am criticat ideologia lui Erdogan și guvernul pe care-l conduce, nu persoană sa.”,a spus acesta.

“Guvernul turc a cerut  extrădarea mea din România, însă justiţia română a refuzat solicitarea şi un rol important l-a avut şi presă de acolo. Şi îi mulţumesc’’, a declarat acesta. În prezent, Demirkaya este în America, unde lucrează la o firmă de delivery.

“ Fac un fel de jurnalism acum, pentru că trebuie să fac multe alte lucruri pe lângă pentru a-mi câştiga existenţa”, a adăugat acesta.

La evenimentul, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?”, a două parte a fost intitulată “Când presă liberă este sugrumată, de unde vin informaţiile credibile? Te poţi apăra de fake news?”, întrebări care pornesc din contextul situație jurnaliștilor din Turcia.

Alături de Teodor Tita, redactor șef la Europa Fm și moderatorul discuției au fost Ana Maria Luca, jurnalistă la “Balkan Insight”, Adelina Rădulescu, jurnalistă la “Europa Liberă” şi Cristina Guseth, de la „Freedom House România” au contribuit cu afirmații despre Fake News.

Abdullah Bozkurt, directorul „Nordic Monitor”, jurnalist exilat, în urma puciului eșuat, a fost prezent la discuție  și a explicat cum luptă contra de fake news și modul în care reușești să îți mențină credibilitatea.

Evenimentul a fost organizat de publicația Zaman România, Radio Europa Liberă și de mai multe organizații axate pe libertatea presei.


100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.