vineri, aprilie 8, 2022

Ziaristul Demirkaya: Nu am ceva personal cu Erdogan, îi critic ideologia

Kamil Demirkaya, jurnalistul turc, pentru care guvernul turc a cerut  României extrădarea acestuia, cerere respinsă de judecătorii români, a declarat că este încrezător că situația din Turcia se va îmbunătății.

Jurnalistul s-a alăturat dezbaterii, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?” din București, pe Skype și a povestit despre presă din Turcia și rolul presei românește în  cazul sau.  „Aș vrea să mă întorc, doar dacă lucrurile se vor îmbunătăți. Sunt încrezător că se va termină situația cu Erdogan. Am făcut lucrurile corect. Am criticat ideologia lui Erdogan și guvernul pe care-l conduce, nu persoană sa.”,a spus acesta.

“Guvernul turc a cerut  extrădarea mea din România, însă justiţia română a refuzat solicitarea şi un rol important l-a avut şi presă de acolo. Şi îi mulţumesc’’, a declarat acesta. În prezent, Demirkaya este în America, unde lucrează la o firmă de delivery.

“ Fac un fel de jurnalism acum, pentru că trebuie să fac multe alte lucruri pe lângă pentru a-mi câştiga existenţa”, a adăugat acesta.

La evenimentul, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?”, a două parte a fost intitulată “Când presă liberă este sugrumată, de unde vin informaţiile credibile? Te poţi apăra de fake news?”, întrebări care pornesc din contextul situație jurnaliștilor din Turcia.

Alături de Teodor Tita, redactor șef la Europa Fm și moderatorul discuției au fost Ana Maria Luca, jurnalistă la “Balkan Insight”, Adelina Rădulescu, jurnalistă la “Europa Liberă” şi Cristina Guseth, de la „Freedom House România” au contribuit cu afirmații despre Fake News.

Abdullah Bozkurt, directorul „Nordic Monitor”, jurnalist exilat, în urma puciului eșuat, a fost prezent la discuție  și a explicat cum luptă contra de fake news și modul în care reușești să îți mențină credibilitatea.

Evenimentul a fost organizat de publicația Zaman România, Radio Europa Liberă și de mai multe organizații axate pe libertatea presei.


Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca