marți, noiembrie 24, 2020

Ziaristul Demirkaya: Nu am ceva personal cu Erdogan, îi critic ideologia

Kamil Demirkaya, jurnalistul turc, pentru care guvernul turc a cerut  României extrădarea acestuia, cerere respinsă de judecătorii români, a declarat că este încrezător că situația din Turcia se va îmbunătății.

Jurnalistul s-a alăturat dezbaterii, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?” din București, pe Skype și a povestit despre presă din Turcia și rolul presei românește în  cazul sau.  „Aș vrea să mă întorc, doar dacă lucrurile se vor îmbunătăți. Sunt încrezător că se va termină situația cu Erdogan. Am făcut lucrurile corect. Am criticat ideologia lui Erdogan și guvernul pe care-l conduce, nu persoană sa.”,a spus acesta.

“Guvernul turc a cerut  extrădarea mea din România, însă justiţia română a refuzat solicitarea şi un rol important l-a avut şi presă de acolo. Şi îi mulţumesc’’, a declarat acesta. În prezent, Demirkaya este în America, unde lucrează la o firmă de delivery.

“ Fac un fel de jurnalism acum, pentru că trebuie să fac multe alte lucruri pe lângă pentru a-mi câştiga existenţa”, a adăugat acesta.

La evenimentul, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?”, a două parte a fost intitulată “Când presă liberă este sugrumată, de unde vin informaţiile credibile? Te poţi apăra de fake news?”, întrebări care pornesc din contextul situație jurnaliștilor din Turcia.

Alături de Teodor Tita, redactor șef la Europa Fm și moderatorul discuției au fost Ana Maria Luca, jurnalistă la “Balkan Insight”, Adelina Rădulescu, jurnalistă la “Europa Liberă” şi Cristina Guseth, de la „Freedom House România” au contribuit cu afirmații despre Fake News.

Abdullah Bozkurt, directorul „Nordic Monitor”, jurnalist exilat, în urma puciului eșuat, a fost prezent la discuție  și a explicat cum luptă contra de fake news și modul în care reușești să îți mențină credibilitatea.

Evenimentul a fost organizat de publicația Zaman România, Radio Europa Liberă și de mai multe organizații axate pe libertatea presei.


Musulmanii dezbat despre Islamul european: “Agresorii au venit din mijlocul nostru ”

După atacurile teroriste consecutive în Franța și Austria, islamul și musulmanii au devenit din nou un punct de dezbatere. În timp ce opinia dominantă în țările islamice este adesea că atacurile sunt o reacție la ceea ce au făcut țările occidentale în Orientul Mijlociu, unii musulmani au exprimat opinii diferite care au început să obțină sprijin, în special în Europa.

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.