sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ziaristul Demirkaya: Nu am ceva personal cu Erdogan, îi critic ideologia

Kamil Demirkaya, jurnalistul turc, pentru care guvernul turc a cerut  României extrădarea acestuia, cerere respinsă de judecătorii români, a declarat că este încrezător că situația din Turcia se va îmbunătății.

Jurnalistul s-a alăturat dezbaterii, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?” din București, pe Skype și a povestit despre presă din Turcia și rolul presei românește în  cazul sau.  „Aș vrea să mă întorc, doar dacă lucrurile se vor îmbunătăți. Sunt încrezător că se va termină situația cu Erdogan. Am făcut lucrurile corect. Am criticat ideologia lui Erdogan și guvernul pe care-l conduce, nu persoană sa.”,a spus acesta.

“Guvernul turc a cerut  extrădarea mea din România, însă justiţia română a refuzat solicitarea şi un rol important l-a avut şi presă de acolo. Şi îi mulţumesc’’, a declarat acesta. În prezent, Demirkaya este în America, unde lucrează la o firmă de delivery.

“ Fac un fel de jurnalism acum, pentru că trebuie să fac multe alte lucruri pe lângă pentru a-mi câştiga existenţa”, a adăugat acesta.

La evenimentul, ”Cât mai valorează astâzi libertatea presei?”, a două parte a fost intitulată “Când presă liberă este sugrumată, de unde vin informaţiile credibile? Te poţi apăra de fake news?”, întrebări care pornesc din contextul situație jurnaliștilor din Turcia.

Alături de Teodor Tita, redactor șef la Europa Fm și moderatorul discuției au fost Ana Maria Luca, jurnalistă la “Balkan Insight”, Adelina Rădulescu, jurnalistă la “Europa Liberă” şi Cristina Guseth, de la „Freedom House România” au contribuit cu afirmații despre Fake News.

Abdullah Bozkurt, directorul „Nordic Monitor”, jurnalist exilat, în urma puciului eșuat, a fost prezent la discuție  și a explicat cum luptă contra de fake news și modul în care reușești să îți mențină credibilitatea.

Evenimentul a fost organizat de publicația Zaman România, Radio Europa Liberă și de mai multe organizații axate pe libertatea presei.


Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.