vineri, aprilie 26, 2024

Expoziţia foto-documentară itinerantă „Românii şi Marele Război”

Expoziţia foto-documentară „Românii şi Marele Război” s-a deschis joi la Muzeul Huis Doorn din Olanda, informează un comunicat de presă transmis de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Evenimentul este organizat de MNIR, în colaborare cu Institutul Cultural Român la Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Ţărilor de Jos, în cadrul seriei de manifestări consacrate celebrării Centenarului Desăvârşirii Unităţii Naţionale.

La vernisaj au fost prezenţi Willibrord van Beek, Comisarul Regelui pentru provincia Utrecht, ambasadorul României în Regatul Ţărilor de Jos, Brânduşa Predescu, viceprimarul localităţii Doorn, Jasper van Geijtenbeek, şi dr. Cornel Constantin Ilie, director adjunct al MNIR.

„Expoziţia ‘Românii şi Marele Război’ este de mare valoare pentru Muzeul Huis Doorn, din mai multe considerente. Muzeul Huis Doorn este singurul loc din Olanda dedicat memoriei Primului Război Mondial. Expoziţia permanentă din pavilionul muzeului evidenţiază perioada neutralităţii Olandei în timpul Marelui Război. În plus, expoziţia ‘Românii şi Marele Război’ permite vizitatorilor să compare două ţări care au intrat în război ca ţări neutre şi au încheiat războiul în mod diferit. Pentru Muzeul Huis Doorn este, de asemenea, foarte important că domnitorul monarh al Regatului României, Ferdinand, a fost membru al dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, ramura şvăbească a Casei de Hohenzollern. Muzeul Huis Doorn este reşedinţa în exil a ultimului domnitor monarh al celeilalte ramuri franconiene a familiei, Wilhelm al II-lea de Hohenzollern”, a declarat Cornelis van der Bas, curator al Muzeului Huis Doorn şi coordonator al proiectelor dedicate Primul Război Mondial.
Cele 30 de panouri foto-documentare ale expoziţiei „Românii şi Marele Război” prezintă situaţia Regatului României în preajma Primului Război Mondial, contextul socio-politic intern şi internaţional, adoptarea neutralităţii (vara anului 1914), campaniile din 1916 şi 1917 şi ocupaţia Puterilor Centrale.

Discursul istoric este completat de momente definitorii din istoria regalităţii româneşti şi de exponate cu valoare estetică precum replici ale coroanelor regale ale regelui Ferdinand şi reginei Maria, sceptrul regelui Ferdinand şi uniforme militare.

Conceptul expoziţiei este realizat de MNIR, Arhivele Naţionale ale României şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Iniţiată de ICR Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziţia a fost itinerată în mai multe oraşe belgiene, în perioada decembrie 2014 – iunie 2016. „Românii şi Marele Război” continuă astfel turneul european început în anul 2014, fiind prezentată în mai multe oraşe precum Bruxelles, Aalst, Bruges, Leopoldsburg, Marche-en-Famenne, Chişinău, Milano, Torino, Roma, Trieste, Cremona, Padova, Veneţia, iar acum la Doorn.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.