vineri, aprilie 26, 2024

Controverse în Turcia, din cauza unui decret care conferă imunitate pe criterii politice / Opoziţia evocă riscul războiului civil

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a emis un decret controversat care le oferă imunitate juridică activiştilor ce au intervenit pentru blocarea complotului din iulie 2016, dar specialiştii în drept avertizează că măsura ar putea genera noi violenţe, iar opoziţia a evocat riscul războiului civil.

Un decret emis duminică le conferă imunitate juridică civililor care au intervenit pentru blocarea tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, informează site-ul agenţiei Reuters.

Agenţii serviciilor de securitate care au intervenit pentru blocarea complotului militar beneficiau deja de imunitate juridică, astfel că Administraţia de la Ankara a dispus extinderea imunităţii la civili. „Imunitatea se extinde la civili, fie că au sau nu titluri oficiale, fie că îşi îndeplineau ori nu atribuţiile”, precizează decretul.

Însă specialiştii în drept avertizează că măsura legislativă are un text ambiguu, astfel că ar putea permite continuarea violenţelor între simpatizanţii Administraţiei Recep Tayyp Erdogan şi opoziţie. „Oamenii vor începe să se împuşte unii pe alţii pe străzi. Cum împiedicaţi acest lucru!?„, afirmă Metin Feyzioglu, preşedintele Asociaţiei Barourilor din Turcia.

Guvernul susţine că decretul se referă doar la perioada complotului din iulie 2016, dar experţii argumentează că nu este specificată nicio dată în lege.

„Astfel de lucruri se întâmplă doar în regimurile dictatoriale, pentru intimidarea şi terorizarea societăţii cu miliţii civile”, a reacţionat Bulent Tezcan, purtătorul de cuvânt al principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican Popular (CHP).

„Noul decret înseamnă practic aducerea ţării la război civil”, afirmă Meral Aksener, liderul formaţiunii naţional

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org