joi, septembrie 1, 2022

Le Figaro: Un proces considerat simbol al derivei autoritare a preşedintelui Erdogan

Un reportaj semnat pentru le Figaro International de Delphine Minoui face referire la universitarii urmăriţi în justiţie sub acuzaţia de „susţinători ai terorismului„.

Ei sunt incriminaţi că au semnat o petiţie care cerea sfârşitul operaţiunilor militare în Sud Estul ţării, majoritar kurd. Aceşti universitari riscă 7 ani de închisoare! Procesul lor este considerat un simbl al derivei autoritare a preşedintelui turc Erdogan, şi suscită nelinişte pretutindeni.

„In faţa judecătoruluin Olcay Kunal nu scoate nici o vorbă. Poartă ochelari roşii care îi disimulează angoasa. E profesorul de franceză. Avocatul său ia cuvântul. „Clientul meu e nevinovat. Nu e un terorist, Doar un militant pacifist”!!

E una din acele pledoarii care pot fi auzite în tribunalul din Çaglayan, o pledoarie ca multe altele, din păcate. Judecătorul ascultă, impasibil. Apoi dă următorul termen de proces, 12 aprilie şi trece la acuzatul următor. E prima înfăţişare dintr-un proces fluviu care va dura până în primăvara viitoare. Unul după alţii, universitarii trec la bara , cam la un interval de zece minute.Predau discipline diferite în diferite universităţi din istanbul.

Dar sunt incriminaţi pentru acelaşi ”delict de opinie„ au semnat în ianuarie 2016 o petiţie în care se cerea instaurarea păcii în regiunile kurde din sud-estul Turciei.

Sala de şedinţe e ca o cutie de chibrituri. În public, oamenii se înghesuie câte doi pe un scaun. „Locul profesorilor este în sălile de curs, nu prin tribunale„ spune avocatul Arin Gul Yeniaras.

In ziua aceasta e lume multă în sală, Ambasadorul Franţei, veit special de la Ankara, Consulul Belgiei, reprezntaţi ai ONGurilor internaţionale dar şi multe eminenţe universitare. Au venit in semn de solidaritate cu confraţii lor.”

Am citat din articolul amplu, un reportaj publicat de Le Figaro.

Massmedia internaţională este tot mai neliniştită de multitudinea cazurilor de abuz şi a derivei autoritariste din Turcia.

À Istanbul, le procès sans fin des profs qui voulaient la «paix»

http://www.lefigaro.fr/international/2017/12/27/01003-20171227ARTFIG00184–istanbul-le-proces-sans-fin-des-profs-qui-voulaient-la-paix.php

 

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.