vineri, aprilie 19, 2024

Le Figaro: Un proces considerat simbol al derivei autoritare a preşedintelui Erdogan

Un reportaj semnat pentru le Figaro International de Delphine Minoui face referire la universitarii urmăriţi în justiţie sub acuzaţia de „susţinători ai terorismului„.

Ei sunt incriminaţi că au semnat o petiţie care cerea sfârşitul operaţiunilor militare în Sud Estul ţării, majoritar kurd. Aceşti universitari riscă 7 ani de închisoare! Procesul lor este considerat un simbl al derivei autoritare a preşedintelui turc Erdogan, şi suscită nelinişte pretutindeni.

„In faţa judecătoruluin Olcay Kunal nu scoate nici o vorbă. Poartă ochelari roşii care îi disimulează angoasa. E profesorul de franceză. Avocatul său ia cuvântul. „Clientul meu e nevinovat. Nu e un terorist, Doar un militant pacifist”!!

E una din acele pledoarii care pot fi auzite în tribunalul din Çaglayan, o pledoarie ca multe altele, din păcate. Judecătorul ascultă, impasibil. Apoi dă următorul termen de proces, 12 aprilie şi trece la acuzatul următor. E prima înfăţişare dintr-un proces fluviu care va dura până în primăvara viitoare. Unul după alţii, universitarii trec la bara , cam la un interval de zece minute.Predau discipline diferite în diferite universităţi din istanbul.

Dar sunt incriminaţi pentru acelaşi ”delict de opinie„ au semnat în ianuarie 2016 o petiţie în care se cerea instaurarea păcii în regiunile kurde din sud-estul Turciei.

Sala de şedinţe e ca o cutie de chibrituri. În public, oamenii se înghesuie câte doi pe un scaun. „Locul profesorilor este în sălile de curs, nu prin tribunale„ spune avocatul Arin Gul Yeniaras.

In ziua aceasta e lume multă în sală, Ambasadorul Franţei, veit special de la Ankara, Consulul Belgiei, reprezntaţi ai ONGurilor internaţionale dar şi multe eminenţe universitare. Au venit in semn de solidaritate cu confraţii lor.”

Am citat din articolul amplu, un reportaj publicat de Le Figaro.

Massmedia internaţională este tot mai neliniştită de multitudinea cazurilor de abuz şi a derivei autoritariste din Turcia.

À Istanbul, le procès sans fin des profs qui voulaient la «paix»

http://www.lefigaro.fr/international/2017/12/27/01003-20171227ARTFIG00184–istanbul-le-proces-sans-fin-des-profs-qui-voulaient-la-paix.php

 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.