joi, aprilie 25, 2024

Cine sunt directorii instituţiilor de învăţământ?

Andras Kiraly (MENCS): Concursul pentru directorii de școli, absolut necesar; vom avea profesioniștii doriți

Secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) Andras Kiraly a declarat joi, pentru AGEPRES, că în opinia sa concursul pentru ocuparea posturilor de directori ai unităților de învățământ din România ”era absolut necesar”, întrucât din 2008 nu au mai fost organizate asemenea examene. Potrivit sursei citate, procedura de organizare a concursului este deschisă, până la această dată fiind depuse peste 1.300 de dosare, data limită de depunere a acestora fiind 2 octombrie.

”Se tot vorbește despre depolitizarea învățământului. Acum cei care sunt doritori și îndeplinesc condițiile cerute au posibilitatea să se prezinte la concurs. Iar astfel vom avea într-adevăr experți în managementul educațional, vom avea profesioniștii doriți. Sper ca condițiile de înscriere să nu îi sperie, iar cei care se consideră capabili să se prezinte la concurs”, a spus Andras Kiraly.

Vorbind despre eventualitatea în care nu vor fi suficienți candidați pentru ocuparea posturilor de directori ai celor circa 6.500 de unități de învățământ cu personalitate juridică, secretarul de stat a spus că aceasta este o problemă la care, în momentul de față, ministerul nu se gândește.

 ”După cum se știe, una dintre condițiile cerute celor care doresc să se înscrie la concurs este aceea de a face parte din Corpul de experți în management educațional. Or, în urma verificărilor efectuate de minister, s-a constat că în toate județele sunt aproape 25.000 de experți în acest Corp, deci cred că se vor găsi candidați pentru toate posturile de directori. Totuși, acolo unde nu se va prezenta nimeni, sau candidații nu vor îndeplini condițiile impuse, cred că se va acorda o derogare de un an, până când se vor găsi candidați care să facă parte din acest Corp de experți. Trebuie să se știe însă că, așa cum s-a întâmplat și în cazul concursurilor pentru inspectori generali și inspectori generali adjuncți, cei care nu au promovat concursul trebuie să știe că nu vor mai putea conduce instituția, fie că se prezintă, fie că nu. Sper însă că vor fi puține situații de acest fel”, a conchis secretarul de stat Andras Kiraly.Agerpres.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.