joi, noiembrie 21, 2024

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Curtea Europenă a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Turcia în cazul unui profesor cercetat sub acuzații de terorism, pentru că a folosit o aplicații mobile și a deținut un cont bancar.

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a trei articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia trebuie să-i plătească profesorului 15.000 de euro drept despăgubire.

Cele 3 articole sunt următoarele:

Articolul 6 :Dreptul la un proces echitabil.

Articolul 7: Nu există crimă sau pedeapsă fără lege.

Articolul 11: Dreptul de a se întruni și de a înființa o asociație.

Instanța CEDO a criticat Turcia pentru utilizarea ca dovadă a aplicației de mesagerie criptate „ByLock”, susținând ca fiind „arbitrară”, lipsită de garanțiile necesare pentru un proces echitabil.

În plus, instanța a evidențiat deficiențe procedurale semnificative în procesul profesorului, inclusiv neacordarea acestuia la probe sau permiterea unei examinări independente a datelor.

CEDO a remarcat, de asemenea, că autoritățile turce aduce drept probă împotriva lui Yalçınkaya pentru apartenența la un sindicat, încălcându-i astfel dreptul la libertatea de întrunire și asociere în temeiul articolului 11.

Mai multe despre cazul profesorului

Profesorul Yüksel Yalçınkaya a fost condamnat pentru apartenența la o organizație teroristă și condamnat la șase ani și trei luni de închisoare în 2017 de către o înaltă instanță penală din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen.

Instanța și-a bazat hotărârile pe presupusa utilizare a aplicației ByLock, apartenența la un sindicat și a unei asociație afiliată cu Mișcării Gülen și faptul că deține un cont la Bank Asya.

Sentința lui Yalçınkaya a fost menținută de Curtea Supremă de Apel în octombrie 2018.De asemenea, Curtea Constituțională a Turciei a decis ca inadmisibilă o cerere depusă de Yalçınkaya.

Reformă legală pentru Turcia

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Turcia se confruntă acum cu o enigmă legală. Hotărârea impune ca hotărârea să fie pusă în aplicare nu doar pentru Yalçınkaya, ci pentru toți cei aflați într-o situație similară.

Se așteaptă că această decizie să ducă la o serie de rejudecări și reforme legale semnificative în Turcia. Dacă nu este abordată, aceasta poate pune Turcia sub presiune financiară și poate avea impact asupra reputației sale în cercurile internaționale pentru drepturile omului.

Decizie semnificativă

Emre Turkut, expert în dreptul internațional al drepturilor omului, a declarat că hotărârile CEDO ar putea avea ramificații largi.

„Decizia este, fără îndoială, una dintre cele mai semnificative decizii cu privire la practicile de stare de urgență după lovitura de stat din 2016. Aceasta este prima hotărâre în care CEDO a constatat o încălcare a articolului 7. Utilizarea ByLock ca dovadă a apartenenței la o organizație teroristă este o problemă sistematică”, afirmă specialistul, conform Balkan Insight.

Peste 130.000 cazuri similare

În urma tentativei de lovitură de stat din 2016, guvernul turc a considerat deschiderea unui cont la Bank Asya, folosirea aplicației de mesagerie criptată ByLock, care era disponibilă în App Store și Google Play ca repere pentru identificarea și arestarea presupușilor adepți ai Mișcării Gülen.

Peste 130.000 de funcționari publici au fost înlăturați din locurile lor de muncă într-o epurare masivă lansată de guvernul turc, pe motiv că aveau legături cu organizații teroriste. Yalçınkaya a fost unul dintre ei.

CEDO a decis că utilizarea ByLock nu constituie o infracțiune în 2021.Cu toate acestea, în ciuda hotărârilor CEDO, detențiile și arestările bazate pe utilizarea ByLock continuă fără încetare în Turcia.

Turcia: Peste 1,7 milioane de investigații pentru terorism în șase ani

De necrezut! O femeie în scaun cu rotile închisă pentru terorism

Mamă închisă pentru „terorism”: „Nu mi s-a permis să-mi alăptez gemenii. A trebuit să-mi arunc laptele matern”

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.