joi, aprilie 7, 2022

De necrezut! O femeie în scaun cu rotile închisă pentru terorism

O femeie în scaun cu rotile, care suferă de scleroză multiplă de 14 ani, a fost trimisă la închisoare pentru apartenență la o organizație teroristă, conform Stockholm Center for Freedome.

Deputatul Partidului Democrat Popular (HDP) şi activistul pentru drepturile omului Ömer Faruk Gergerlioğlu a atras atenția asupra cazului lui Mehtap Şentürk.

„O femeie paralizată este în închisoare de Ziua Femeii. Mehtap Şentürk suferă de scleroză multiplă  de 14 ani, mama ei obişnuia să aibă grijă de ea. Are o dizabilitate de 85 la sută şi trebuie să poarte scutece”, a scris Gergerlioğlu, într-o postare pe Twitter.

Gergerlioğlu a adăugat că a mers la închisoarea Sincan pentru a vorbi cu administrația închisorii despre starea femeii, dar că directorul a refuzat să-l vadă.

Şentürk, profesoară de ştiinţe, a fost trimisă săptămâna trecută la închisoarea Sincan din Ankara, după ce Curtea Supremă de Apel a menţinut o pedeapsă de şapte ani de închisoare sub acuzaţia de apartenenţă la organizaţii teroriste din cauza legăturilor sale cu mişcarea Gülen. De asemenea, soțul lui Şentürk este în închisoare din cauza unui proces asemănător.

Mii de încălcări ale drepturilor omului

În prezent, în închisorile din Turcia se află mii de femei, unele cu copiii lor, care au fost închise din cauza afilierii lor la mișcarea Gülen.

Acestea sunt acuzate sau condamnate pentru terorism pentru acte precum utilizarea aplicației pentru smartphone ByLock, despre care se crede că este un instrument secret de comunicare între adepții mișcării, depunerea de bani la o banca Asya, trimiterea copiilor lor la şcoli afiliate cu Mișcarea Gulen sau pur şi simplu pentru participarea la discuţiile religioase organizate de mişcare.

Au existat chiar cazuri când femeile arestate au murit în închisoare după ce li s-au refuzat medicamente critice de către autoritățile închisorii sau când femeile au fost trimise la închisoare imediat după naștere împreună cu nou-născuții lor, contrar legii.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.