luni, aprilie 15, 2024

De necrezut! O femeie în scaun cu rotile închisă pentru terorism

O femeie în scaun cu rotile, care suferă de scleroză multiplă de 14 ani, a fost trimisă la închisoare pentru apartenență la o organizație teroristă, conform Stockholm Center for Freedome.

Deputatul Partidului Democrat Popular (HDP) şi activistul pentru drepturile omului Ömer Faruk Gergerlioğlu a atras atenția asupra cazului lui Mehtap Şentürk.

„O femeie paralizată este în închisoare de Ziua Femeii. Mehtap Şentürk suferă de scleroză multiplă  de 14 ani, mama ei obişnuia să aibă grijă de ea. Are o dizabilitate de 85 la sută şi trebuie să poarte scutece”, a scris Gergerlioğlu, într-o postare pe Twitter.

Gergerlioğlu a adăugat că a mers la închisoarea Sincan pentru a vorbi cu administrația închisorii despre starea femeii, dar că directorul a refuzat să-l vadă.

Şentürk, profesoară de ştiinţe, a fost trimisă săptămâna trecută la închisoarea Sincan din Ankara, după ce Curtea Supremă de Apel a menţinut o pedeapsă de şapte ani de închisoare sub acuzaţia de apartenenţă la organizaţii teroriste din cauza legăturilor sale cu mişcarea Gülen. De asemenea, soțul lui Şentürk este în închisoare din cauza unui proces asemănător.

Mii de încălcări ale drepturilor omului

În prezent, în închisorile din Turcia se află mii de femei, unele cu copiii lor, care au fost închise din cauza afilierii lor la mișcarea Gülen.

Acestea sunt acuzate sau condamnate pentru terorism pentru acte precum utilizarea aplicației pentru smartphone ByLock, despre care se crede că este un instrument secret de comunicare între adepții mișcării, depunerea de bani la o banca Asya, trimiterea copiilor lor la şcoli afiliate cu Mișcarea Gulen sau pur şi simplu pentru participarea la discuţiile religioase organizate de mişcare.

Au existat chiar cazuri când femeile arestate au murit în închisoare după ce li s-au refuzat medicamente critice de către autoritățile închisorii sau când femeile au fost trimise la închisoare imediat după naștere împreună cu nou-născuții lor, contrar legii.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..