vineri, aprilie 8, 2022

Noapte minții!Autoritățile nu au aprobat teza de doctorat despre autoritarismul din Turcia. Academicianul este anchetat pentru „insultare a președintelui”

Consiliul Interuniversitar din Turcia (ÜAK), un subconsiliu al Consiliului Învățământului Superior (YÖK), nu a aprobat teza de doctorat a unui academician care aborda subiectul autoritarimsului în Turcia, conform Gazete Duvar.

Mehmet Baki Deniz a scris o teză intitulată „Cine conduce Turcia între 1980 și 2008? Business Power and Rise of Authoritarian Populism” la Universitatea de Stat, din New York (SUNY) din Binghamton.

Consiliul Interuniversitar din Turcia  nu a aprobat teza și l-a împiedicat pe Deniz să obțină titlul de „doctor” în Turcia, în 2021.

Academicianul a contestat decizia la Curtea de Casație pe motiv că a încălcat un articol din Constituție care asigură academicienilor dreptul de a desfășura liber toată cercetarea științifică și publicarea.

Acuzat de terorism

Mai mult, în mai 2021, UAK a depus o plângere penală împotriva lui Deniz sub acuzația de „insultare a președintelui” și „terorism” pentru explicarea autoritarismului în Turcia.

UAK a susținut că teza este „incompatibilă cu regulile științifice și academice, nu îndeplinește criteriile de obiectivitate, realitate, acuratețe”, potrivit cotidianului Sözcü.

„ÜAK a susținut că am prezentat argumentul că Turcia a devenit autoritară fără referințe sau cercetări și că teza a fost inadecvată din punct de vedere academic. În teza mea, am cercetat cum a reușit Erdogan să aducă schimbarea regimului autoritar prin adunarea puterii politice în Turcia și cum au contribuit afacerile la aceasta”, a susținut Mehmet Baki Deniz.

3 universități au trimis rapoarte

S-a dovedit că UAK a primit patru rapoarte separate de la trei universități cu privire la această teză, mai întâi a aprobat-o și apoi a respins-o.

În timp ce trei rapoarte de la diferite universități au aprobat teza, cadrele universitare de la Departamentul de Drept al Universității Marmara au considerat teza neobiectivă și au cerut să fie lansată o anchetă judiciară asupra tezei.

Raportul Universității Marmara a fost aprobat și semnat de rectorul Erol Özvar, care este în prezent șeful YÖK.

Deniz are o diplomă de licență de la Universitatea Sabancı și un master de la Universitatea Boğaziçi. Și-a terminat doctoratul în sociologie la New York Binghamton University (SUNY), recunoscut de YÖK. În teza de 250 de pagini, academicianul a analizat relația dintre politică și capital în ultimii 28 de ani ai Turciei.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.