joi, aprilie 7, 2022

15 jurnalişti ruşi au ajuns în Turcia după restricţii impuse presei

Cincisprezece jurnalişti care au părăsit Rusia în urma restricţiilor stricte impuse presei cu privire la invazia Ucrainei au ajuns în Turcia, conform Ahval News.

Erol Önderoğlu, reprezentantul Reporters fără Frontiere (RSF) din Turcia a făcut declarații pentru bianet.org, despre situația actuală din Rusia.

„Jurnaliştii nu au avut de ales decât să părăsească ţara, după ce Rusia a închis mass-media occidentală şi a dictat mass-mediei naţională ce să raporteze pe fondul războiului din Ucraina.Ei își propun să meargă în țări în care au membri ai familiei sau țări în care pot face jurnalism în propria lor limbă”, explică Önderoğlu.

Parlamentul Rusiei a adoptat, vineri, o lege care impune o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armată, intensificând războiul informațional asupra conflictului din Ucraina.

Cenzura, care se bazează pe insistența Kremlinului că atacurile asupra Ucrainei nu ar trebui etichetate drept „război” sau „invazie”, mai degrabă „operațiune militară specială”, echivalează cu dezinformare.

Mai multe organizații media occidentale, inclusiv BBC, CNN International și Bloomberg, și-au suspendat operațiunile în Rusia. O mulțime de instituții de presă independente ruse au fost închise.

Până acum, aproximativ 150 de jurnalişti au părăsit Rusia, iar cei mai mulţi dintre ei lucrau pentru instituţii de presă independente.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.