vineri, aprilie 26, 2024

15 jurnalişti ruşi au ajuns în Turcia după restricţii impuse presei

Cincisprezece jurnalişti care au părăsit Rusia în urma restricţiilor stricte impuse presei cu privire la invazia Ucrainei au ajuns în Turcia, conform Ahval News.

Erol Önderoğlu, reprezentantul Reporters fără Frontiere (RSF) din Turcia a făcut declarații pentru bianet.org, despre situația actuală din Rusia.

„Jurnaliştii nu au avut de ales decât să părăsească ţara, după ce Rusia a închis mass-media occidentală şi a dictat mass-mediei naţională ce să raporteze pe fondul războiului din Ucraina.Ei își propun să meargă în țări în care au membri ai familiei sau țări în care pot face jurnalism în propria lor limbă”, explică Önderoğlu.

Parlamentul Rusiei a adoptat, vineri, o lege care impune o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armată, intensificând războiul informațional asupra conflictului din Ucraina.

Cenzura, care se bazează pe insistența Kremlinului că atacurile asupra Ucrainei nu ar trebui etichetate drept „război” sau „invazie”, mai degrabă „operațiune militară specială”, echivalează cu dezinformare.

Mai multe organizații media occidentale, inclusiv BBC, CNN International și Bloomberg, și-au suspendat operațiunile în Rusia. O mulțime de instituții de presă independente ruse au fost închise.

Până acum, aproximativ 150 de jurnalişti au părăsit Rusia, iar cei mai mulţi dintre ei lucrau pentru instituţii de presă independente.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.