sâmbătă, aprilie 20, 2024

Turcia se poate confrunta cu o inflație mai mare:„Banca Centrală are mâinile legate”

Rata inflației din Turcia, care a atins peste 50 la sută în februarie, ar putea crească și mai mult în acest an din cauza deteriorării așteptărilor privind prețurile și a creșterii costului alimentelor, energiei și altor mărfuri cheie,conform Ahval News.

Servet Yıldırım, editorialist la ziarul Dünya a explicat că Banca Centrală este neputincioasă și și-a redus rata de referință la 14% de la 19% în ultimele patru luni ale anului trecut, ca răspuns la ordinele guvernamentale.

„Banca centrală are mâinile legate politic; nu atinge rata de politică. Cu toate acestea, reacția Băncii Centrale în fața unei inflații ridicate precum a noastră ar fi creșterea ratelor dobânzilor și înăsprirea politicii monetare”, explică specialistul.

„După cuvintele economiștilor îngrijorați, am scos pasta din tub, dar acum nu o putem pune înapoi. Am dori să spunem că aceste cifre sunt vârful, inflația își revine de aici, dar cifrele și evoluțiile spun că s-ar putea să nu fie așa.” afirmă Yıldırım. 

Yıldırım a subliniat, de asemenea, problemele legate de aprovizionarea globală și șocurile geopolitice, care au afectat perspectivele inflației. Prima de risc și costurile împrumuturilor externe ale Turciei sunt, de asemenea, în creștere.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.