luni, octombrie 2, 2023

Turcia: Peste 1,7 milioane de investigații pentru terorism în șase ani

Peste 1,7 de milioane de investigații au fost lansate în Turcia, în ultimele șase luni, conform Gazete Duvar.

Mustafa Yeneroğlu, deputat din opoziție a evaluat datele privind procesele pentru „apartenența la o organizație teroristă armată” în raportul „Statistici 2021” al Ministerului Justiției.

Numărul cercetărilor declanșate pentru infracțiunea de „apartenență la o organizație teroristă” a fost de 191.964 în 2021 și un total de 1.768.530 între 2016 și 2021.

„Aceste statistici sunt cel mai evident indiciu de cât de ilegale au fost majoritate a proceselor după tentativa eșuată de lovitură de stat din 15 iulie. Numărul investigațiilor în cauză s-a apropiat de 2 milioane din cauza procesului a nenumărate persoane care nu au avut nicio intenție de a comite o infracțiune și nu au avut nicio acțiune care ar putea fi considerată infracțiune”,susține deputatul.

Yeneroğlu a declarat că Curtea Constituțională a Turciei (AYM) și Curtea de Casație nu sunt în măsură să prevină aceste acțiuni ilegale.

„Așadar, autoritățile judiciare continuă să efectueze practici ilegale. De asemenea, deciziile CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) din ultimii ani arată cât de ilegale sunt procesele din țara noastră. Un stat de drept nu poate face față acestei nebunii, care se perpetuează în viețile a milioane de oameni”, adăugă oficialul.

De la tentativa de lovitură de stat, peste 150.000 de funcționari publici, militari și alții au fost concediați sau suspendați sub acuzațiilor de terorism.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.