sâmbătă, septembrie 30, 2023

Autoritățile turce pe urmele a 20 de jurnaliști turci, după ce au publicat într-o revistă internațională

20 de jurnaliști au fost anchetați după ce au publicat într-o revistă internațională care este publicată în 3 limbii, conform presei turcești.

Direcția Generală de Securitate a profilat revista Journalist Post, precum și autorii și editorii acesteia.

Documentul confidențial a fost dezvăluit în dosarul depus împotriva co-președintelui Asociației Jurnaliştilor Dicle Fırat, Dicle Müftüoğlu.

Dosarul a fost clasificat ca fiind confidențial și în dosarul în care Copreședintele Asociației Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) și redactorul Agenţiei Mesopotamia (MA), Dicle Müftüoğlu și 20 de jurnalişti care au fost acuzaţi că „au ajutat cu bună ştiinţă şi de bunăvoie organizaţia”.

În lista pe care au fost profilați directorul și autorii revistei printre care și jurnalistul cu cetățenie română, Necdet Çelik și alți 11 jurnaliști, alături de președintele Uniunii Jurnaliştilor din Turcia (TGS), Gökhan Durmuş.

S-a afirmat că Ministerul de Interne, la solicitarea Direcției Generale de Securitate, a creat o listă de nume și note informative pentru presușii susținători ai Mișcării Gülen.

Documentele au fost trimite în 11 provincii

Lista transmisă Direcției Generale de Securitate a fost transmisă filialelor antiteroriste ale departamentelor de poliție provinciale Ağrı, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Giresun, Istanbul, Izmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Sivas și Trabzon, ca document confidențial.

În documentul confidențial s-a precizat că operațiunea să se facă în conformitate cu instrucțiunile primite de la autoritățile judiciare pentru tranzacționarea pentru persoanele din listele transmise. S-a subliniat că lista întocmită va fi evaluată în cadrul operațiunilor.

Jurnalist Post este o asociație internațională de solidaritate profesională cu sediul în Germania, formată din jurnaliști adunați cu reședința în străinătate. Înființarea asociației ca „Asociație de pază a bunăstării publice”, a fost finalizată de un grup de jurnaliști care s-au adunat ca platformă în 2017. Revista este publicată în trei limbi: germană, engleză și turcă.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.