duminică, iunie 23, 2024

Autoritățile turce pe urmele a 20 de jurnaliști turci, după ce au publicat într-o revistă internațională

20 de jurnaliști au fost anchetați după ce au publicat într-o revistă internațională care este publicată în 3 limbii, conform presei turcești.

Direcția Generală de Securitate a profilat revista Journalist Post, precum și autorii și editorii acesteia.

Documentul confidențial a fost dezvăluit în dosarul depus împotriva co-președintelui Asociației Jurnaliştilor Dicle Fırat, Dicle Müftüoğlu.

Dosarul a fost clasificat ca fiind confidențial și în dosarul în care Copreședintele Asociației Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) și redactorul Agenţiei Mesopotamia (MA), Dicle Müftüoğlu și 20 de jurnalişti care au fost acuzaţi că „au ajutat cu bună ştiinţă şi de bunăvoie organizaţia”.

În lista pe care au fost profilați directorul și autorii revistei printre care și jurnalistul cu cetățenie română, Necdet Çelik și alți 11 jurnaliști, alături de președintele Uniunii Jurnaliştilor din Turcia (TGS), Gökhan Durmuş.

S-a afirmat că Ministerul de Interne, la solicitarea Direcției Generale de Securitate, a creat o listă de nume și note informative pentru presușii susținători ai Mișcării Gülen.

Documentele au fost trimite în 11 provincii

Lista transmisă Direcției Generale de Securitate a fost transmisă filialelor antiteroriste ale departamentelor de poliție provinciale Ağrı, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Giresun, Istanbul, Izmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Sivas și Trabzon, ca document confidențial.

În documentul confidențial s-a precizat că operațiunea să se facă în conformitate cu instrucțiunile primite de la autoritățile judiciare pentru tranzacționarea pentru persoanele din listele transmise. S-a subliniat că lista întocmită va fi evaluată în cadrul operațiunilor.

Jurnalist Post este o asociație internațională de solidaritate profesională cu sediul în Germania, formată din jurnaliști adunați cu reședința în străinătate. Înființarea asociației ca „Asociație de pază a bunăstării publice”, a fost finalizată de un grup de jurnaliști care s-au adunat ca platformă în 2017. Revista este publicată în trei limbi: germană, engleză și turcă.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).