vineri, martie 15, 2024

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.

Decretul semnat de ministrul de interne și ministrul finanțelor a fost publicat în monitorul oficial, miercuri dimineață, invocând articolul 6415 din Codul Penal pentru „prevenirea finanțării terorismului”, prin care a fost sechestrată averea lui Necdet Celik, jurnalist aflat în România și a mai multor ziariști turci.

„Eu nu m-am implicat în nicio infracțiune, eu nu sunt terorist, sunt ziarist. Condamn vehement aceasta decizie. Oricum în Turcia nu am nimic, nici cont bancar, nici măcar un teren de un metru pătrat. Toata averea mea este legitimația de presă, o maşina şi un card bancar emis în România. Voi continua să scriu adevăruri, voi continua să-i deranjez pe toți cei care fac abuzuri și încalcă drepturile omului”,  a declarat Celik.

Decretul conține numele a 377 de persoane, din care 205 considerate adepți ai Mișcării Gulen. Pe listă se află și fostul redactorul-șef al ziarului Zaman, închis de guvern, Ekrem Dumanli, directorul general al Samonyolu TV, Hidayet Karaca, patronul trustului Ipek Media, Akin Ipek. Pe listă mai are și un editorialist Cemal Ușșak, care a murit în urmă cu aproape cinci ani, în exil.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, prin decrete prezidențiale au fost închise 170 de redacții, iar peste 170 de ziariști și angajați media au fost închiși după gratii, potrivit jailedjournos.com

Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.

8 martie. Poveștile a 8 femei care au făcut istorie în Turcia (Partea II)

8 martie este ocazie perfectă în care să amintim și să celebrăm femeile care au fost pionieri și au deschis drumul pentru femeilor din Turcia, în mai multe domenii.

8 martie. Poveștile a 8 femei care au făcut istorie în Turcia (Partea I)

8 martie este ocazie perfectă în care să amintim și să celebrăm femeile care au fost pionieri și au deschis drumul pentru femeilor din Turcia, în mai multe domenii.

Turcia: Alegerile din martie ar putea fi ultimele pentru Erdogan 

Liderul, în vârstă de 70 de ani, și-a exprimat încrederea că partidul său conservator, AKP, va rămâne la putere chiar și după ce a părăsit mandatul.

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni

212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.