joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția de la Istanbul, tratatul care oferă protecție victimelor violenței domestice, relatează Stockholm Center for Freedome.

Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi și Mohammad Pourakbari Kermani au fost reținuți la mai mult de o săptămână după ce au participat la demonstrația care a avut loc pe 20 martie, în provincia de vest a Denizli.

În timpul demonstrației, Fattahi a susținut că s-au luptat împotriva regimului din Iran, care a nu a oferit femeilor  drepturile lor și acum luptă pentru a proteja drepturile femeilor în Turcia. 

„Mișcarea femeilor este internațională și nu are limite geografice”, a afirmat aceasta.

Conform articolului 34 din Constituția Turciei, oricine are dreptul să participe la demonstrații și proteste pașnice.  Cu toate acestea, Biroul de Străini al Departamentului de Poliție din Denizli,califică  participarea solicitanților de azil la protest  drept  ilegală pentru că ar fi “pus în pericol siguranța socială”.

Detenția solicitanților de azil iranieni a provocat îngrijorare, de fapt  aceștia erau deja îngrijorați de faptul că strânsele legături diplomatice dintre Turcia și Iran ar putea determina Turcia să-i  extrădeze. 

Deși Turcia are obligația să nu deporteze solicitanți de azil către o țară în care aceștia se confruntă cu pedeapsa cu moartea sau cu tortura, mai mulți activiști și jurnaliști iranieni au fost extrădați anterior în Iran.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.