joi, aprilie 8, 2021

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția de la Istanbul, tratatul care oferă protecție victimelor violenței domestice, relatează Stockholm Center for Freedome.

Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi și Mohammad Pourakbari Kermani au fost reținuți la mai mult de o săptămână după ce au participat la demonstrația care a avut loc pe 20 martie, în provincia de vest a Denizli.

În timpul demonstrației, Fattahi a susținut că s-au luptat împotriva regimului din Iran, care a nu a oferit femeilor  drepturile lor și acum luptă pentru a proteja drepturile femeilor în Turcia. 

„Mișcarea femeilor este internațională și nu are limite geografice”, a afirmat aceasta.

Conform articolului 34 din Constituția Turciei, oricine are dreptul să participe la demonstrații și proteste pașnice.  Cu toate acestea, Biroul de Străini al Departamentului de Poliție din Denizli,califică  participarea solicitanților de azil la protest  drept  ilegală pentru că ar fi “pus în pericol siguranța socială”.

Detenția solicitanților de azil iranieni a provocat îngrijorare, de fapt  aceștia erau deja îngrijorați de faptul că strânsele legături diplomatice dintre Turcia și Iran ar putea determina Turcia să-i  extrădeze. 

Deși Turcia are obligația să nu deporteze solicitanți de azil către o țară în care aceștia se confruntă cu pedeapsa cu moartea sau cu tortura, mai mulți activiști și jurnaliști iranieni au fost extrădați anterior în Iran.

Turcia: O femeie a decedat după întârzierea spitalizării, pe fondul creșterii cazurilor COVID-19

O femeie în vârstă de 41 de ani a decedat după ce a așteptat peste două săptămâni să fie internată în spital pentru tratamentul bolilor pulmonare, conform Ahval News.

Un consilier pro-Erdogan reținut, după ce a fost filmat folosind droguri într-o mașină de lux

Consilierul unui parlamentar din Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia a fost reținut după ce a apărut într-un videoclip în timp ce trăgea cocaină pe nas, într-un automobil de lux, relatează Duvar English.

Protest pentru a readuce jurământul obligatoriu pentru elevi: „A fi turc este o onoare. A te simți ca un turc pe acest pământ, este...

Membrii partidului naționalist de dreapta, İYİ  au desfășurat un protest împotriva deciziei Consiliului de Stat de a scoate jurământul obligatoriu pentru elevi,...

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția...

Turcia:10 amirali reținuți pentru “mesaj subliminal de lovitură de stat”

Autoritățile turce au reținut 10 amirali în rezervă, sub acuzații de organizarea de grup infracționala, după ce au au semnat o declarație prin care afirmă importanța pentru securitatea turcă a Convenției de la Montreux menită să prevină militarizarea Mării Negre, conform Reuters.

Turcia: Deputatul pro-kurd internat la ATI, după ce a fost reținut

Proeminent apărător al drepturilor omului și deputatul pro-kurd, Ömer Faruk Gergerlioğlu a fost dus la spital după ce a preinfarct, la câteva ore după ce a fost reținut, conform presei turcești.

Scenariu de film! Un deputat certat cu un afacerist pentru un teren aparținând statului

Un afacerist din provincia sud-estică Adiyaman a ajuns după gratii după ce un deputat din partidul lui Erdogan i-a propus să-i vândă un teren aparținând statului și situat în Ankara, conform DW.