vineri, ianuarie 7, 2022

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția de la Istanbul, tratatul care oferă protecție victimelor violenței domestice, relatează Stockholm Center for Freedome.

Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi și Mohammad Pourakbari Kermani au fost reținuți la mai mult de o săptămână după ce au participat la demonstrația care a avut loc pe 20 martie, în provincia de vest a Denizli.

În timpul demonstrației, Fattahi a susținut că s-au luptat împotriva regimului din Iran, care a nu a oferit femeilor  drepturile lor și acum luptă pentru a proteja drepturile femeilor în Turcia. 

„Mișcarea femeilor este internațională și nu are limite geografice”, a afirmat aceasta.

Conform articolului 34 din Constituția Turciei, oricine are dreptul să participe la demonstrații și proteste pașnice.  Cu toate acestea, Biroul de Străini al Departamentului de Poliție din Denizli,califică  participarea solicitanților de azil la protest  drept  ilegală pentru că ar fi “pus în pericol siguranța socială”.

Detenția solicitanților de azil iranieni a provocat îngrijorare, de fapt  aceștia erau deja îngrijorați de faptul că strânsele legături diplomatice dintre Turcia și Iran ar putea determina Turcia să-i  extrădeze. 

Deși Turcia are obligația să nu deporteze solicitanți de azil către o țară în care aceștia se confruntă cu pedeapsa cu moartea sau cu tortura, mai mulți activiști și jurnaliști iranieni au fost extrădați anterior în Iran.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,