duminică, februarie 25, 2024

Turcia: O femeie a decedat după întârzierea spitalizării, pe fondul creșterii cazurilor COVID-19

O femeie în vârstă de 41 de ani a decedat după ce a așteptat peste două săptămâni să fie internată în spital pentru tratamentul bolilor pulmonare, conform Ahval News.

Aslı Özkısırlar, care suferea  de policondrită și sindrom Cogan, nu a putut fi internată la timp într-un spital din provincia İzmir de vest din cauza indisponibilității paturilor pe fondul infecțiilor cu COVID-19.

„Aștept să fiu internată într-un spital de mai mult de 10 zile fără rezultat, deoarece nu există paturi disponibile”, a scris femeia, pe 24 martie, pe contul său de Twitter.

Oamenii furioși pe AKP

Membrii opoziției turce, disidenți și membri ai familiei lui Aslı Özkısırlar au acuzat Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP) aflat la  guvernare, că nu a reușit să gestioneze pandemia COVID-19 din țară și a provocat moartea femeii.

„Sora mea a murit din cauza neglijenței și a lipsei unui pat de spital”, a declarat Melike, menționând că și-a dus sora la Spitalul de Învățământ și Cercetare Bozyaka din İzmir,de unde a fost trimisă acasă din cauza lipsei de paturi.

Moartea lui Özkısırlar a fost întâmpinată cu  furie pe rețelele sociale, folosind hashtagul #AslıÖlmediÖldürüldü (Aslı nu a murit, ea a fost ucisă) pe Twitter.

„Sunt foarte supărat azi. O tânără și-a pierdut viața pentru că nu există paturi disponibile în spitalele din İzmir ”, a declarat liderul principal al opoziției, Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, în filmările pe care le-a distribuit pe Twitter.

„Sistemul de sănătate cu care te-ai lăudat,  a luat o viață tânără astăzi”a mai adăugat Alper Taș, membru al partidului SOL (stânga), adresânsu-se partidului AKP,aflat  la guvernare.

Mai mult de atât, oamenii au fost furioși după, în aceași zi, un elicopter de urgență a fost trimis în Londra pentru a aduce în Turcia un deputat din partidul lui Erdogan, AKP.

Imaginile în care un deputat AKP este adus în Turcia cu un elicopter de urgență, stârning critici la adresa guvernului turc.

Spitalul se apără

Direcția provincială de sănătate din Izmir a susținut într-o declarație scrisă publicată vineri că moartea lui Özkısırlar nu are nicio legătură cu lipsa paturilor disponibile la Spitalul de Învățământ și Cercetare din Bozyaka sau la orice alte spitale din Izmir.

 „Acestea fiind spuse, o anchetă lansată asupra incidentului este în curs”, se arată în declarația spitalului.

Turcia, care a introdus carantină de weekend la sfârșitul lunii, a raportat vineri, 42.308 infecții,cel mai mare număr din acest an, aducând numărul total de cazuri din țară la peste 3,4 milioane de la izbucnirea pandemiei ,  la 11 martie 2020.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.