marți, aprilie 12, 2022

Turcia: O femeie a decedat după întârzierea spitalizării, pe fondul creșterii cazurilor COVID-19

O femeie în vârstă de 41 de ani a decedat după ce a așteptat peste două săptămâni să fie internată în spital pentru tratamentul bolilor pulmonare, conform Ahval News.

Aslı Özkısırlar, care suferea  de policondrită și sindrom Cogan, nu a putut fi internată la timp într-un spital din provincia İzmir de vest din cauza indisponibilității paturilor pe fondul infecțiilor cu COVID-19.

„Aștept să fiu internată într-un spital de mai mult de 10 zile fără rezultat, deoarece nu există paturi disponibile”, a scris femeia, pe 24 martie, pe contul său de Twitter.

Oamenii furioși pe AKP

Membrii opoziției turce, disidenți și membri ai familiei lui Aslı Özkısırlar au acuzat Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP) aflat la  guvernare, că nu a reușit să gestioneze pandemia COVID-19 din țară și a provocat moartea femeii.

„Sora mea a murit din cauza neglijenței și a lipsei unui pat de spital”, a declarat Melike, menționând că și-a dus sora la Spitalul de Învățământ și Cercetare Bozyaka din İzmir,de unde a fost trimisă acasă din cauza lipsei de paturi.

Moartea lui Özkısırlar a fost întâmpinată cu  furie pe rețelele sociale, folosind hashtagul #AslıÖlmediÖldürüldü (Aslı nu a murit, ea a fost ucisă) pe Twitter.

„Sunt foarte supărat azi. O tânără și-a pierdut viața pentru că nu există paturi disponibile în spitalele din İzmir ”, a declarat liderul principal al opoziției, Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, în filmările pe care le-a distribuit pe Twitter.

„Sistemul de sănătate cu care te-ai lăudat,  a luat o viață tânără astăzi”a mai adăugat Alper Taș, membru al partidului SOL (stânga), adresânsu-se partidului AKP,aflat  la guvernare.

Mai mult de atât, oamenii au fost furioși după, în aceași zi, un elicopter de urgență a fost trimis în Londra pentru a aduce în Turcia un deputat din partidul lui Erdogan, AKP.

Imaginile în care un deputat AKP este adus în Turcia cu un elicopter de urgență, stârning critici la adresa guvernului turc.

Spitalul se apără

Direcția provincială de sănătate din Izmir a susținut într-o declarație scrisă publicată vineri că moartea lui Özkısırlar nu are nicio legătură cu lipsa paturilor disponibile la Spitalul de Învățământ și Cercetare din Bozyaka sau la orice alte spitale din Izmir.

 „Acestea fiind spuse, o anchetă lansată asupra incidentului este în curs”, se arată în declarația spitalului.

Turcia, care a introdus carantină de weekend la sfârșitul lunii, a raportat vineri, 42.308 infecții,cel mai mare număr din acest an, aducând numărul total de cazuri din țară la peste 3,4 milioane de la izbucnirea pandemiei ,  la 11 martie 2020.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.