sâmbătă, februarie 4, 2023

Turcia: O femeie a decedat după întârzierea spitalizării, pe fondul creșterii cazurilor COVID-19

O femeie în vârstă de 41 de ani a decedat după ce a așteptat peste două săptămâni să fie internată în spital pentru tratamentul bolilor pulmonare, conform Ahval News.

Aslı Özkısırlar, care suferea  de policondrită și sindrom Cogan, nu a putut fi internată la timp într-un spital din provincia İzmir de vest din cauza indisponibilității paturilor pe fondul infecțiilor cu COVID-19.

„Aștept să fiu internată într-un spital de mai mult de 10 zile fără rezultat, deoarece nu există paturi disponibile”, a scris femeia, pe 24 martie, pe contul său de Twitter.

Oamenii furioși pe AKP

Membrii opoziției turce, disidenți și membri ai familiei lui Aslı Özkısırlar au acuzat Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP) aflat la  guvernare, că nu a reușit să gestioneze pandemia COVID-19 din țară și a provocat moartea femeii.

„Sora mea a murit din cauza neglijenței și a lipsei unui pat de spital”, a declarat Melike, menționând că și-a dus sora la Spitalul de Învățământ și Cercetare Bozyaka din İzmir,de unde a fost trimisă acasă din cauza lipsei de paturi.

Moartea lui Özkısırlar a fost întâmpinată cu  furie pe rețelele sociale, folosind hashtagul #AslıÖlmediÖldürüldü (Aslı nu a murit, ea a fost ucisă) pe Twitter.

„Sunt foarte supărat azi. O tânără și-a pierdut viața pentru că nu există paturi disponibile în spitalele din İzmir ”, a declarat liderul principal al opoziției, Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, în filmările pe care le-a distribuit pe Twitter.

„Sistemul de sănătate cu care te-ai lăudat,  a luat o viață tânără astăzi”a mai adăugat Alper Taș, membru al partidului SOL (stânga), adresânsu-se partidului AKP,aflat  la guvernare.

Mai mult de atât, oamenii au fost furioși după, în aceași zi, un elicopter de urgență a fost trimis în Londra pentru a aduce în Turcia un deputat din partidul lui Erdogan, AKP.

Imaginile în care un deputat AKP este adus în Turcia cu un elicopter de urgență, stârning critici la adresa guvernului turc.

Spitalul se apără

Direcția provincială de sănătate din Izmir a susținut într-o declarație scrisă publicată vineri că moartea lui Özkısırlar nu are nicio legătură cu lipsa paturilor disponibile la Spitalul de Învățământ și Cercetare din Bozyaka sau la orice alte spitale din Izmir.

 „Acestea fiind spuse, o anchetă lansată asupra incidentului este în curs”, se arată în declarația spitalului.

Turcia, care a introdus carantină de weekend la sfârșitul lunii, a raportat vineri, 42.308 infecții,cel mai mare număr din acest an, aducând numărul total de cazuri din țară la peste 3,4 milioane de la izbucnirea pandemiei ,  la 11 martie 2020.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.