duminică, aprilie 18, 2021

Turcia: O femeie a decedat după întârzierea spitalizării, pe fondul creșterii cazurilor COVID-19

O femeie în vârstă de 41 de ani a decedat după ce a așteptat peste două săptămâni să fie internată în spital pentru tratamentul bolilor pulmonare, conform Ahval News.

Aslı Özkısırlar, care suferea  de policondrită și sindrom Cogan, nu a putut fi internată la timp într-un spital din provincia İzmir de vest din cauza indisponibilității paturilor pe fondul infecțiilor cu COVID-19.

„Aștept să fiu internată într-un spital de mai mult de 10 zile fără rezultat, deoarece nu există paturi disponibile”, a scris femeia, pe 24 martie, pe contul său de Twitter.

Oamenii furioși pe AKP

Membrii opoziției turce, disidenți și membri ai familiei lui Aslı Özkısırlar au acuzat Partidul de Justiție și Dezvoltare (AKP) aflat la  guvernare, că nu a reușit să gestioneze pandemia COVID-19 din țară și a provocat moartea femeii.

„Sora mea a murit din cauza neglijenței și a lipsei unui pat de spital”, a declarat Melike, menționând că și-a dus sora la Spitalul de Învățământ și Cercetare Bozyaka din İzmir,de unde a fost trimisă acasă din cauza lipsei de paturi.

Moartea lui Özkısırlar a fost întâmpinată cu  furie pe rețelele sociale, folosind hashtagul #AslıÖlmediÖldürüldü (Aslı nu a murit, ea a fost ucisă) pe Twitter.

„Sunt foarte supărat azi. O tânără și-a pierdut viața pentru că nu există paturi disponibile în spitalele din İzmir ”, a declarat liderul principal al opoziției, Partidul Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, în filmările pe care le-a distribuit pe Twitter.

„Sistemul de sănătate cu care te-ai lăudat,  a luat o viață tânără astăzi”a mai adăugat Alper Taș, membru al partidului SOL (stânga), adresânsu-se partidului AKP,aflat  la guvernare.

Mai mult de atât, oamenii au fost furioși după, în aceași zi, un elicopter de urgență a fost trimis în Londra pentru a aduce în Turcia un deputat din partidul lui Erdogan, AKP.

Imaginile în care un deputat AKP este adus în Turcia cu un elicopter de urgență, stârning critici la adresa guvernului turc.

Spitalul se apără

Direcția provincială de sănătate din Izmir a susținut într-o declarație scrisă publicată vineri că moartea lui Özkısırlar nu are nicio legătură cu lipsa paturilor disponibile la Spitalul de Învățământ și Cercetare din Bozyaka sau la orice alte spitale din Izmir.

 „Acestea fiind spuse, o anchetă lansată asupra incidentului este în curs”, se arată în declarația spitalului.

Turcia, care a introdus carantină de weekend la sfârșitul lunii, a raportat vineri, 42.308 infecții,cel mai mare număr din acest an, aducând numărul total de cazuri din țară la peste 3,4 milioane de la izbucnirea pandemiei ,  la 11 martie 2020.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Ancheta lansată după ce guvernul a fost tras la răspundere: “Unde sunt cei 128 de miliarde de dolari?”

Procuratura provinci din Bursa a lansat o anchetă asupra afișelor plasate de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP) în care trăgea guvernulul la răspundere pentru 128 de miliarde de dolari din rezerva de schimb valutar al Băncii Centrale

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.