luni, martie 20, 2023

Turcia: Deputatul pro-kurd internat la ATI, după ce a fost reținut

Proeminent apărător al drepturilor omului și deputatul pro-kurd, Ömer Faruk Gergerlioğlu a fost dus la spital după ce a preinfarct, la câteva ore după ce a fost reținut, conform presei turcești.

Fiul lui Gergerlioğlu, Salih, a anunțat pe Twitter că politicianul a făcut preinfarct în primele ore ale zilei de sâmbătă și că a fost pus în terapie intensivă din cauza tensiunii arteriale crescute.

Poliția turcă l-a reținut, vineri, pe Gergerlioğlu, după revocarea statutului său parlamentar pe 17 martie.

Reacțiile activiștilor și a oficialilor UE

După ce imaginile de la arestarea lui Gergerlioğlu au fost postate pe rețelele de socializare, mai mulți activiști pentru drepturile omului și oficiali UE și-au exprimat indignarea.

Kati Piri, fost raportor al Parlamentului European (PE) pentru Turcia a comentat arestarea deputatului pro-kurd.

„Liderii guvernului UE promovează„ agenda pozitivă ”a lui Erdogan: mai multe acorduri comerciale și noi acorduri de migrație. Dacă situația drepturilor omului rămâne nediscutată, nu există nimic pozitiv în agenda respectivă ”, a subliniat Kati Piri.

De asemenea, Directorul Human Rights Watch (HRW) din Turcia, Emma Sinclair-Webb a reacționat la filmările de la  reținerea lui Gergerlioğlu.

„Membru ales al Parlamentului HDP, apărător al drepturilor omului, medicul Ömer Faruk Gergerlioğlu, a fost dezbrăcat de parlamentul său în represalii pentru că este reprezentat vocea victimelor abuzurilor de drepturi este reținută acum de acasă ”a scris aceasta pe contul de Twitter.

Milena Büyüm, activistă în cadrul Amnesty International a postat pe Twitter, împărtășind un videoclip cu Gergerlioğlu luat de polițiști.

„Cu totul rușinos, un membru al parlamentului turc este reținut de acasă, aproape luat cu picioarele goale, pentru a executa o pedeapsă de închisoare nedreaptă și nejustificabilă pentru că și-a exercitat dreptul la libertatea de exprimare în urmă cu cinci ani” a scris activista.

Gergerlioğlu este condamnat din cauza unui articol de știri distribuit pe Twitter care a inclus o declarație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat care se află în război în Turcia pentru autonomia kurdă de aproape 40 de ani.

Curtea de Casație a decis că avocatul a avut ca scop „creșterea simpatiilor publice față de organizație și obținerea unui sprijin activ pentru aceasta”.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România