sâmbătă, aprilie 20, 2024

Turcia:10 amirali reținuți pentru “mesaj subliminal de lovitură de stat”


Autoritățile turce au reținut 10 amirali în rezervă, sub acuzații de organizarea de grup infracționala, după ce au au semnat o declarație prin care afirmă importanța pentru securitatea turcă a Convenției de la Montreux menită să prevină militarizarea Mării Negre, conform Reuters.

Declarația semnată de 104 foști înalți membri ai personalului marinei, a atras atenția oficialilor care au catalogat-o “mesaj subliminal de lovitură de stat”

„Montreux a oferit Turciei posibilitatea de a-și menține neutralitatea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Suntem de părere că este necesar să evităm orice declarații și acțiuni care ar putea determina convenția de la Montreux, un tratat important în ceea ce privește supraviețuirea Turciei, să fie adusă în discuție ”, se arată în declarația acestora.

Amiralii au reacționat în urma afirmațiilor președintelui parlamentului turc, Mustafa Șentop conform căruia Erdogan ar putea “anula în mod tehnic” Convenția Montreux, la fel cum a făcut, luna trecută, cu Convenția Istanbul, care protejează victimele violenței domestice.

Mai mult, o altă îngrijorare semnalată în declarație este “islamizarea armatei”, prin modificarea cerințelor de înrolare în armată, oferind o portiță deschisă apropiaților partidului conservator de la conducere.

Proiectul Kanal Istanbul a provocat tensiuni

De asemenea, proiectul lui Erdogan, Kanal Istanbul, un canal de transport maritim la Istanbul a deschis dezbateri aprinse cu privire la Convenția de la Montreux din 1936.

Amiralii susțin în scrisoarea că în afară de impactul său asupra mediului, Kanal Istanbul ar submina acordul de la Montreux.

Președintele Turciei, Reccep Tayyip Erdoğan s-a angajat înainte de alegerile generale din 2011 să construiască un canal în Istanbul care să conecteze Marea Neagră cu Marea Marmara. Proiectul a fost criticat pentru costurile mari și din pentru că va antrena distrugerea  mediului înconjurător. Canalul din İstanbul ar bisecta actuala latură europeană a Istanbulului și ar forma astfel o insulă între Asia și Europa.

Noul canal ar permite navelor să tranziteze între Marea Mediterană și Marea Neagră fără a trece prin Bosfor, zonă acoperită de tratat.

Convenția garantează trecerea liberă prin strâmtorile Bosforului și Dardanelelor navelor civile atât în ​​timp de pace, cât și de război.De asemenea, reglementează utilizarea strâmtorii de către navele militare din state care nu sunt din Marea Neagră.

Declarația a atras reacții puternice din partea guvernului 

Purtătorul de cuvânt al președinției, Ibrahim Kalın a susținut că afirmațiile „amintește de perioadele de lovitură de stat” și i-a făcut pe foștii soldați “de râs”.

„Cunoaște-ți locul și rămâi acolo unde ești. Acești pensionari, care nu au mai fost văzuți de ani de zile, creează haos cu agendele lor”, declară președintele Parlamentului, Mustafa Șentop.

De asemenea, ministrul de interne, Süleyman Soylu a comentat că amiralii nu ar trebui să-și folosească rândurile și uniformele ca mijloc de a-și împinge retorica politică.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.