luni, iulie 22, 2024

Turcia plătește 25 la sută din gazele naturale rusești în ruble


Președintele rus, Vladimir Putin a declarat că Turcia va plăti pentru un sfert din importurile rusești de gaze naturale în ruble în cadrul unui nou set de acorduri menite să stimuleze comerțul, conform Turkish Minutes.

Putin a făcut acest anunț în declarația de deschidere a întâlnirii sale cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, din fostul Uzbekistan sovietic.

„După cum știți, în scurt timp acordul nostru ar trebui să intre în vigoare privind livrarea gazelor naturale rusești în Turcia, cu 25% din plăți efectuate în ruble rusești”,afirmă Putin.

Putin i-a spus vineri lui Erdogan că vede Turcia ca un partener comercial „de încredere” și că este gata să o folosească mai mult ca rută de export pentru mărfuri rusești.

Turcia refuză să sancționeze Rusia

Erdogan și Putin s-au angajat pentru prima dată să extindă comerțul în timpul unei întâlniri din august în stațiunea Soci, de la Marea Neagră, care a stârnit alarma în Europa și Statele Unite.

Turcia, membru NATO, a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Erdogan a spus că trebuie să adopte o abordare „echilibrată” a războiului, aprovizionarea Kievului cu arme în timp ce face comerț cu Moscova, din cauza dependenței Turciei de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Occidentul este îngrijorat

Turcia importă aproape jumătate din gazul său și aproximativ un sfert din petrolul său din Rusia.

Boom-ul comerțului din timpul războiului dintre cele două țări a stârnit o alarmă tot mai mare în capitalele occidentale care încearcă să impună sancțiuni Rusiei pentru invazia din Ucraina. Atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul fac presiuni asupra companiilor turcești pentru a limita comerțul cu Rusia.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.