luni, februarie 26, 2024

Turcia plătește 25 la sută din gazele naturale rusești în ruble


Președintele rus, Vladimir Putin a declarat că Turcia va plăti pentru un sfert din importurile rusești de gaze naturale în ruble în cadrul unui nou set de acorduri menite să stimuleze comerțul, conform Turkish Minutes.

Putin a făcut acest anunț în declarația de deschidere a întâlnirii sale cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, din fostul Uzbekistan sovietic.

„După cum știți, în scurt timp acordul nostru ar trebui să intre în vigoare privind livrarea gazelor naturale rusești în Turcia, cu 25% din plăți efectuate în ruble rusești”,afirmă Putin.

Putin i-a spus vineri lui Erdogan că vede Turcia ca un partener comercial „de încredere” și că este gata să o folosească mai mult ca rută de export pentru mărfuri rusești.

Turcia refuză să sancționeze Rusia

Erdogan și Putin s-au angajat pentru prima dată să extindă comerțul în timpul unei întâlniri din august în stațiunea Soci, de la Marea Neagră, care a stârnit alarma în Europa și Statele Unite.

Turcia, membru NATO, a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Erdogan a spus că trebuie să adopte o abordare „echilibrată” a războiului, aprovizionarea Kievului cu arme în timp ce face comerț cu Moscova, din cauza dependenței Turciei de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Occidentul este îngrijorat

Turcia importă aproape jumătate din gazul său și aproximativ un sfert din petrolul său din Rusia.

Boom-ul comerțului din timpul războiului dintre cele două țări a stârnit o alarmă tot mai mare în capitalele occidentale care încearcă să impună sancțiuni Rusiei pentru invazia din Ucraina. Atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul fac presiuni asupra companiilor turcești pentru a limita comerțul cu Rusia.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.