luni, septembrie 19, 2022

Turcia plătește 25 la sută din gazele naturale rusești în ruble


Președintele rus, Vladimir Putin a declarat că Turcia va plăti pentru un sfert din importurile rusești de gaze naturale în ruble în cadrul unui nou set de acorduri menite să stimuleze comerțul, conform Turkish Minutes.

Putin a făcut acest anunț în declarația de deschidere a întâlnirii sale cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, din fostul Uzbekistan sovietic.

„După cum știți, în scurt timp acordul nostru ar trebui să intre în vigoare privind livrarea gazelor naturale rusești în Turcia, cu 25% din plăți efectuate în ruble rusești”,afirmă Putin.

Putin i-a spus vineri lui Erdogan că vede Turcia ca un partener comercial „de încredere” și că este gata să o folosească mai mult ca rută de export pentru mărfuri rusești.

Turcia refuză să sancționeze Rusia

Erdogan și Putin s-au angajat pentru prima dată să extindă comerțul în timpul unei întâlniri din august în stațiunea Soci, de la Marea Neagră, care a stârnit alarma în Europa și Statele Unite.

Turcia, membru NATO, a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Erdogan a spus că trebuie să adopte o abordare „echilibrată” a războiului, aprovizionarea Kievului cu arme în timp ce face comerț cu Moscova, din cauza dependenței Turciei de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Occidentul este îngrijorat

Turcia importă aproape jumătate din gazul său și aproximativ un sfert din petrolul său din Rusia.

Boom-ul comerțului din timpul războiului dintre cele două țări a stârnit o alarmă tot mai mare în capitalele occidentale care încearcă să impună sancțiuni Rusiei pentru invazia din Ucraina. Atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul fac presiuni asupra companiilor turcești pentru a limita comerțul cu Rusia.

Erdogan a vrut să se întâlnească cu Assad, la summit-ul din Uzbekistan:„Din cauza lui, din cauza atitudinii sale, Siria este pe cale să fie...

Potrivit editorialistului Hürriyet, Abdulkadir Selvi, întâlnirea președintelui Erdogan cu președintele sirian Bashar Assad a ieșit în prim-plan la Samarkand, unde a mers pentru a participa la Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Turcia plătește 25 la sută din gazele naturale rusești în ruble

Putin a făcut acest anunț în declarația de deschidere a întâlnirii sale cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, din fostul Uzbekistan sovietic.

Ar putea Grecia și Turcia să intre în război? Răspunsul este da, susțin specialiștii

Turcia și Grecia ar putea intra în război, conform Michael Rubin, un membru senior al Institutului American de Întreprinderi (AEI), care a citat disperarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a diminua eșecurile sale economice pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și parlamentare.

Tik-Tok ajuns viral! Turcia a lansat o anchetă, pe motiv că-l batjocorește pe Erdogan

Procuratura-șefă din Istanbul a lansat o investigație asupra unui grup de utilizatori de TikTok care au distribuit un videoclip în care îl arată pe Erdoğan apărând magic în spatele lor în timp ce își numără banii. Utilizatorii rețelelor de socializare sunt acuzați că l-au insultat pe președinte.

Turcia a depus o scrisoare falsificată la CEDO, în dosarul pentru cel mai mare scandal de corupție a țării

Turcia a transmis Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) o scrisoare falsificată atribuită clericului turc Fethullah Gülen, sugerând că doi judecători din cazul de corupție din 2013 au luat decizii la ordinul lui Gülen, a arătat o hotărâre a Curții de la Strasbourg, citat de Turkish Minutes.

Tik-Tak! Erdogan a început lupta pentru voturi. Inaugurări, religie și discurs național

Conflictele cu Grecia din ultimul timp, inflația, devalorizarea lirei turcești, sărăcia, pe lângă lipsa de drepturi și libertăți cu care turcii se...

Noi țări care intră doar cu buletin în Turcia! Chiriile cresc pentru comerciații din Edirne

Încă două țări s-au alăturat pe lista celor care pot intra doar cu buletin în Turcia, pe lângă Bulgaria, Cipru de Nord, Azerbaijan, Georgia, Ucraina și Moldova.

Un consilier al șefului mafiei, Sedat Peker a fost reținut și adus la Istanbul

Emre Olur, care este cunoscut drept consilierul de presă al liderului mafiei turce, Sedat Peker, a fost adus, pe 18 septembrie, la...