joi, martie 23, 2023

Turcia plătește 25 la sută din gazele naturale rusești în ruble


Președintele rus, Vladimir Putin a declarat că Turcia va plăti pentru un sfert din importurile rusești de gaze naturale în ruble în cadrul unui nou set de acorduri menite să stimuleze comerțul, conform Turkish Minutes.

Putin a făcut acest anunț în declarația de deschidere a întâlnirii sale cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cu ocazia summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, din fostul Uzbekistan sovietic.

„După cum știți, în scurt timp acordul nostru ar trebui să intre în vigoare privind livrarea gazelor naturale rusești în Turcia, cu 25% din plăți efectuate în ruble rusești”,afirmă Putin.

Putin i-a spus vineri lui Erdogan că vede Turcia ca un partener comercial „de încredere” și că este gata să o folosească mai mult ca rută de export pentru mărfuri rusești.

Turcia refuză să sancționeze Rusia

Erdogan și Putin s-au angajat pentru prima dată să extindă comerțul în timpul unei întâlniri din august în stațiunea Soci, de la Marea Neagră, care a stârnit alarma în Europa și Statele Unite.

Turcia, membru NATO, a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Erdogan a spus că trebuie să adopte o abordare „echilibrată” a războiului, aprovizionarea Kievului cu arme în timp ce face comerț cu Moscova, din cauza dependenței Turciei de aprovizionarea cu energie a Rusiei.

Occidentul este îngrijorat

Turcia importă aproape jumătate din gazul său și aproximativ un sfert din petrolul său din Rusia.

Boom-ul comerțului din timpul războiului dintre cele două țări a stârnit o alarmă tot mai mare în capitalele occidentale care încearcă să impună sancțiuni Rusiei pentru invazia din Ucraina. Atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul fac presiuni asupra companiilor turcești pentru a limita comerțul cu Rusia.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.