joi, decembrie 24, 2020

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Fatma Cömert și-a trăit întreaga viață într-un scaun cu rotile, neputând să-și părăsească casa fără asistență.

Cu toate acestea, tânăra se luptă în instanță de 18 luni pentru a-și dovedi nevinovăția.Instanța a considerat ByLock drept dovadă valabilă pentru apartenența sa la Mișcarea Gulen, considerată teroristă de către guvernul turc.

Cömert a povestit pentru reporterii de la Boldy Media că este incapabilă din punct de vedere fizic de a face lucrurile pentru care era acuzată.

„Chiar și judecătorul a fost supărat când a văzut starea mea, a spus că nu trebuie să particip la procese. Cum ar trebui să descarc aplicații și să folosesc un telefon? Sunt studentă într-o universitate deschisă și îmi ia mai mult de două ore să trec peste 40 de întrebări la un test cu alegere multiplă. ” a povestit tânăra.

Autoritățile turce susțin că ByLock este un instrument de comunicare utilizat exclusiv de membrii mișcării Gülen pentru a asigura confidențialitatea conversațiilor lor. Aplicația a fost închisă definitiv în martie 2016, înainte ca mișcarea să fie declarată organizație teroristă de către guvernul turc.

Guvernul turc acuză mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen, pentru lovitura de stat din 15 iulie 2016 și o numește organizație teroristă. Mișcarea neagă cu tărie implicarea în încercarea de lovitură de stat sau în orice activitate teroristă.

Potrivit Codului penal turc, pedepsele cu închisoarea pot fi suspendate dacă persoana condamnată are o boală critică. Cu toate acestea, mulți dintre aceștia au fost arestați sub acuzații de terorism.

Încălcarea drepturilor de bază ale deținuților în Turcia este unul dintre subiectele ridicate frecvent de activiști și apărătorii drepturilor omului. 

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), în prezent există 1.605 deținuți bolnavi în închisorile turcești, dintre care 604 sunt bolnavi grav. 

Deși majoritatea pacienților grav bolnavi au rapoarte legale și medicale care îi consideră incapabili să rămână în închisoare, nu sunt eliberați. 

Autoritățile refuză să îi  elibereze pe motiv că reprezintă un potențial pericol pentru societate. În primele opt luni ale anului 2020, cinci prizonieri bolnavi critici au decedat pentru că nu au fost eliberați la timp pentru a primi tratament medical adecvat.

Turcia crește cenzura:“O instituție publică crucială a devenit un braț al lui Erdoğan”

Într-o conferință de presă, marți, HRW a semnalizat că RTÜK a contribuit la cenzură într-o țară în care marea majoritate a știrilor de televiziune sunt deja pro-guvernamentale prin impunerea de interdicții de difuzare de cinci zile pe două posturi TV și amenzi grele pentru alții.

Istanbul: O linie de metrou va fi construită către moscheea preferată a lui Erdogan

Conform, Monitorului Oficial, de pe 17 decembrie, ministerul va construi calea ferată până la moscheea Grand Çamlıca, care a fost finalizată în 2019.

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

Managerul unui spital a pus 2 asistente să scrie de 500 de ori “’Sunt proastă”

Un scandal a izbucnit după ce un manager a pus două asistente medicală să-și ceară scuze și să scrie de 500 de ori:”Sunt proastă”, informează T24.con