luni, septembrie 27, 2021

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Fatma Cömert și-a trăit întreaga viață într-un scaun cu rotile, neputând să-și părăsească casa fără asistență.

Cu toate acestea, tânăra se luptă în instanță de 18 luni pentru a-și dovedi nevinovăția.Instanța a considerat ByLock drept dovadă valabilă pentru apartenența sa la Mișcarea Gulen, considerată teroristă de către guvernul turc.

Cömert a povestit pentru reporterii de la Boldy Media că este incapabilă din punct de vedere fizic de a face lucrurile pentru care era acuzată.

„Chiar și judecătorul a fost supărat când a văzut starea mea, a spus că nu trebuie să particip la procese. Cum ar trebui să descarc aplicații și să folosesc un telefon? Sunt studentă într-o universitate deschisă și îmi ia mai mult de două ore să trec peste 40 de întrebări la un test cu alegere multiplă. ” a povestit tânăra.

Autoritățile turce susțin că ByLock este un instrument de comunicare utilizat exclusiv de membrii mișcării Gülen pentru a asigura confidențialitatea conversațiilor lor. Aplicația a fost închisă definitiv în martie 2016, înainte ca mișcarea să fie declarată organizație teroristă de către guvernul turc.

Guvernul turc acuză mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen, pentru lovitura de stat din 15 iulie 2016 și o numește organizație teroristă. Mișcarea neagă cu tărie implicarea în încercarea de lovitură de stat sau în orice activitate teroristă.

Potrivit Codului penal turc, pedepsele cu închisoarea pot fi suspendate dacă persoana condamnată are o boală critică. Cu toate acestea, mulți dintre aceștia au fost arestați sub acuzații de terorism.

Încălcarea drepturilor de bază ale deținuților în Turcia este unul dintre subiectele ridicate frecvent de activiști și apărătorii drepturilor omului. 

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), în prezent există 1.605 deținuți bolnavi în închisorile turcești, dintre care 604 sunt bolnavi grav. 

Deși majoritatea pacienților grav bolnavi au rapoarte legale și medicale care îi consideră incapabili să rămână în închisoare, nu sunt eliberați. 

Autoritățile refuză să îi  elibereze pe motiv că reprezintă un potențial pericol pentru societate. În primele opt luni ale anului 2020, cinci prizonieri bolnavi critici au decedat pentru că nu au fost eliberați la timp pentru a primi tratament medical adecvat.

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”