sâmbătă, aprilie 9, 2022

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere, relatează Stockholm Center for Freedome.

Fatma Cömert și-a trăit întreaga viață într-un scaun cu rotile, neputând să-și părăsească casa fără asistență.

Cu toate acestea, tânăra se luptă în instanță de 18 luni pentru a-și dovedi nevinovăția.Instanța a considerat ByLock drept dovadă valabilă pentru apartenența sa la Mișcarea Gulen, considerată teroristă de către guvernul turc.

Cömert a povestit pentru reporterii de la Boldy Media că este incapabilă din punct de vedere fizic de a face lucrurile pentru care era acuzată.

„Chiar și judecătorul a fost supărat când a văzut starea mea, a spus că nu trebuie să particip la procese. Cum ar trebui să descarc aplicații și să folosesc un telefon? Sunt studentă într-o universitate deschisă și îmi ia mai mult de două ore să trec peste 40 de întrebări la un test cu alegere multiplă. ” a povestit tânăra.

Autoritățile turce susțin că ByLock este un instrument de comunicare utilizat exclusiv de membrii mișcării Gülen pentru a asigura confidențialitatea conversațiilor lor. Aplicația a fost închisă definitiv în martie 2016, înainte ca mișcarea să fie declarată organizație teroristă de către guvernul turc.

Guvernul turc acuză mișcarea Gülen, un grup religios inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen, pentru lovitura de stat din 15 iulie 2016 și o numește organizație teroristă. Mișcarea neagă cu tărie implicarea în încercarea de lovitură de stat sau în orice activitate teroristă.

Potrivit Codului penal turc, pedepsele cu închisoarea pot fi suspendate dacă persoana condamnată are o boală critică. Cu toate acestea, mulți dintre aceștia au fost arestați sub acuzații de terorism.

Încălcarea drepturilor de bază ale deținuților în Turcia este unul dintre subiectele ridicate frecvent de activiști și apărătorii drepturilor omului. 

Potrivit Asociației pentru Drepturile Omului (İHD), în prezent există 1.605 deținuți bolnavi în închisorile turcești, dintre care 604 sunt bolnavi grav. 

Deși majoritatea pacienților grav bolnavi au rapoarte legale și medicale care îi consideră incapabili să rămână în închisoare, nu sunt eliberați. 

Autoritățile refuză să îi  elibereze pe motiv că reprezintă un potențial pericol pentru societate. În primele opt luni ale anului 2020, cinci prizonieri bolnavi critici au decedat pentru că nu au fost eliberați la timp pentru a primi tratament medical adecvat.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.