joi, aprilie 25, 2024

Apel internațional pentru a boicota Hajj, pelerinajul anual al musulmanilor

În întreaga lume musulmanii cer boicotarea pelerinajului anual din Hajj, considerat unul dintre pilonii centrali ai islamului.

SBS News a raportat duminică, că principalul motiv din spatele boicotului este războiul Arabiei Saudite din Yemen. Război care a ucis mai mult de 60.000 de yemeniți, din ianuarie 2016.

Peste 2,3 milioane de musulmani din întreaga lume sunt așteptați în orașele Mecca și Medina din Arabia Saudită luna viitoare pentru a efectua pelerinajul anual din Hajj, care este considerat o obligație religioasă pentru musulmanii care sunt suficient de sănătoși și au posibilitatea finaciară de a îndeplini acest ritual.

Hajj și Umrah costă mii de dolari pe persoană, în funcție de naționalitatea pelerinului iar veniturile care rezultă reprezintă  aproape 20 la sută din PIB-ul Arabiei Saudite.

Alte motive pentru care musulmanii întorc spatele pelerinajului sfânt anual de la Mecca sunt măcelărirea jurnalistului Jamal Khashoggi petrecută  la Consulatul saudit din Istanbul dar și abordarea agresivă a Riyadhului în privința crizei iraniene.


CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.