duminică, mai 19, 2024

Un om de știință turc a colectat peste 10.000 de meteoroizi, în Antarctica

Un om de știință turc a colectat peste 10.000 de micrometeoroizi în Antarctica pentru cercetări astronomice, a raportat Hurriyet Daily News.

Mehmet Yeșiltaș, lector la Universitatea Kırklareli din nord-vestul Turciei, a povestit că împreună cu colegii săi, a început să colecteze micrometeoroizi în acest an, cu mostre din munți din estul continentului.

„Micrometeoroizii diferă de meteoriți în ceea ce privește conținutul lor chimic. Din acest motiv, cercetarea cu micrometeoroizi are o importanță deosebită pentru a înțelege sistemul nostru solar”, a declarat profesorul.

Cercetătorul a menționat că condițiile din Antarctica sunt ideale pentru meteoroizi și micrometeoroizi, deoarece vremea rece și condițiile climatice protejează probele.

Yeșiltaș a adăugat că a colectat 66 de meteoroizi rari în zona glaciară Nansen, la o altitudine de 3,1 kilometri, unde temperatura aerului atinge minus 45C. Aceste meteoroide provin în mare parte dintr-un câmp spațial situat între Marte și Jupiter, iar găsirea lor poate genera cunoștințe pe o varietate de subiecte.

 Specificăm faptul că Meteoroizii sunt resturi de materie de mărime mică, rezultate în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor, care evoluează și se deplasează în spațiul cosmic. În general sunt compuși din fier și rocă.

 În momentul contactului cu atmosfera (terestră), aceste particule dau naștere fenomenului optic numit meteor — dâra luminoasă cunoscută de unele popoare ca „stea căzătoare”. În anumite cazuri, datorită dimensiunilor mai mari, bucățile rămase în urma arderii din mezosferă ajung pe suprafața terestră, fiind denumite meteoriți.Termenul meteoroid a fost inventat de astronomul Hubert Anson Newton în 1864.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.