miercuri, mai 29, 2024

Turcia: Tinerii care încep facultatea se confruntă cu o criză a locurilor la cămin. Iată ce soluții a luat guvernul 

Tinerii turci se confruntă cu o criză a locurilor la cămin, pe lângă inflația la nivel record și creșterea traiului de viață. 

În toamna anului 2021, tinerii au început să doarmă pe străzi, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă. 

10 la sută dintre studenți să gândesc să înghețe anul

Anul acesta, pragul pentru nota minimă cu care se poate intra la facultate a fost anulat. Fapt care a adus ca toate locurile la universitate să fie luate. Turcia având 131 de universități de stat și 75 de universități private, cu zeci de mii de studenți care pleacă din orașul natal, a creat o problemă gravă la nivel național.

Autoritățile turce au decis ca cei cu notă mai mare să intre la cămine de stat, iar pentru cei care vor locurile la privat s-a impus o limita creșterea prețurilor la căminele private. Printr-un decret guvern publicat în Monitorul Oficial, autoritățile au regularizat prețurile căminelor private.

Prețurile unei camere la cămin din Istanbul variază în funcție de district și de facilitățile căminului. În 2022, prețurile căminelor din Istanbul vor crește cu 130% și vor varia în medie de la 25.000 de lire la 160.000 de lire pe an.

Cu toate acestea, potrivit cercetării realizate de IPSOS, 95% dintre studenți declară că familiile lor se luptă pentru ai întreține la facultate. Aproape toți studenții consideră că taxele pentru căminul privat sunt mai scumpe decât ar trebui. Atât de mult încât unul din zece studenți au luat în considerare să înghețe anul și să aștepte un an, dacă nu găsesc loc în căminele de stat.

500 de mii de studenți se mută din orașul natal

Anul acesta, peste 1 milion de tineri au intrat la facultate, dintre care 502.295 s-au stabilit într-o universitate dintr-un alt oraș decât orașul natal. 316. 460 de studenți au completat cererile pentru cămin. Dintre studenții, 169.899 sunt băieți și 245.406 sunt fete. Numărul fetelor fiind substanțial mai mare ca a băieților, autoritățile turce au decis să fie organizate clădiri în funcție de sex, astfel, mai multe paturi pot fi pus într-o singură cameră.

Case fără autorizații transformate pentru studenți

Conform surselor turceștii, cetățenii turcii care și-au construit case fără autorizație sau încă un etaj al casei sunt obligați prin lege să primească în gazdă studenți în camerele construite.

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire.