vineri, septembrie 22, 2023

Turcia: Tinerii care încep facultatea se confruntă cu o criză a locurilor la cămin. Iată ce soluții a luat guvernul 

Tinerii turci se confruntă cu o criză a locurilor la cămin, pe lângă inflația la nivel record și creșterea traiului de viață. 

În toamna anului 2021, tinerii au început să doarmă pe străzi, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă. 

10 la sută dintre studenți să gândesc să înghețe anul

Anul acesta, pragul pentru nota minimă cu care se poate intra la facultate a fost anulat. Fapt care a adus ca toate locurile la universitate să fie luate. Turcia având 131 de universități de stat și 75 de universități private, cu zeci de mii de studenți care pleacă din orașul natal, a creat o problemă gravă la nivel național.

Autoritățile turce au decis ca cei cu notă mai mare să intre la cămine de stat, iar pentru cei care vor locurile la privat s-a impus o limita creșterea prețurilor la căminele private. Printr-un decret guvern publicat în Monitorul Oficial, autoritățile au regularizat prețurile căminelor private.

Prețurile unei camere la cămin din Istanbul variază în funcție de district și de facilitățile căminului. În 2022, prețurile căminelor din Istanbul vor crește cu 130% și vor varia în medie de la 25.000 de lire la 160.000 de lire pe an.

Cu toate acestea, potrivit cercetării realizate de IPSOS, 95% dintre studenți declară că familiile lor se luptă pentru ai întreține la facultate. Aproape toți studenții consideră că taxele pentru căminul privat sunt mai scumpe decât ar trebui. Atât de mult încât unul din zece studenți au luat în considerare să înghețe anul și să aștepte un an, dacă nu găsesc loc în căminele de stat.

500 de mii de studenți se mută din orașul natal

Anul acesta, peste 1 milion de tineri au intrat la facultate, dintre care 502.295 s-au stabilit într-o universitate dintr-un alt oraș decât orașul natal. 316. 460 de studenți au completat cererile pentru cămin. Dintre studenții, 169.899 sunt băieți și 245.406 sunt fete. Numărul fetelor fiind substanțial mai mare ca a băieților, autoritățile turce au decis să fie organizate clădiri în funcție de sex, astfel, mai multe paturi pot fi pus într-o singură cameră.

Case fără autorizații transformate pentru studenți

Conform surselor turceștii, cetățenii turcii care și-au construit case fără autorizație sau încă un etaj al casei sunt obligați prin lege să primească în gazdă studenți în camerele construite.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.