vineri, decembrie 9, 2022

Turcia: Tinerii care încep facultatea se confruntă cu o criză a locurilor la cămin. Iată ce soluții a luat guvernul 

Tinerii turci se confruntă cu o criză a locurilor la cămin, pe lângă inflația la nivel record și creșterea traiului de viață. 

În toamna anului 2021, tinerii au început să doarmă pe străzi, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă. 

10 la sută dintre studenți să gândesc să înghețe anul

Anul acesta, pragul pentru nota minimă cu care se poate intra la facultate a fost anulat. Fapt care a adus ca toate locurile la universitate să fie luate. Turcia având 131 de universități de stat și 75 de universități private, cu zeci de mii de studenți care pleacă din orașul natal, a creat o problemă gravă la nivel național.

Autoritățile turce au decis ca cei cu notă mai mare să intre la cămine de stat, iar pentru cei care vor locurile la privat s-a impus o limita creșterea prețurilor la căminele private. Printr-un decret guvern publicat în Monitorul Oficial, autoritățile au regularizat prețurile căminelor private.

Prețurile unei camere la cămin din Istanbul variază în funcție de district și de facilitățile căminului. În 2022, prețurile căminelor din Istanbul vor crește cu 130% și vor varia în medie de la 25.000 de lire la 160.000 de lire pe an.

Cu toate acestea, potrivit cercetării realizate de IPSOS, 95% dintre studenți declară că familiile lor se luptă pentru ai întreține la facultate. Aproape toți studenții consideră că taxele pentru căminul privat sunt mai scumpe decât ar trebui. Atât de mult încât unul din zece studenți au luat în considerare să înghețe anul și să aștepte un an, dacă nu găsesc loc în căminele de stat.

500 de mii de studenți se mută din orașul natal

Anul acesta, peste 1 milion de tineri au intrat la facultate, dintre care 502.295 s-au stabilit într-o universitate dintr-un alt oraș decât orașul natal. 316. 460 de studenți au completat cererile pentru cămin. Dintre studenții, 169.899 sunt băieți și 245.406 sunt fete. Numărul fetelor fiind substanțial mai mare ca a băieților, autoritățile turce au decis să fie organizate clădiri în funcție de sex, astfel, mai multe paturi pot fi pus într-o singură cameră.

Case fără autorizații transformate pentru studenți

Conform surselor turceștii, cetățenii turcii care și-au construit case fără autorizație sau încă un etaj al casei sunt obligați prin lege să primească în gazdă studenți în camerele construite.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.