joi, aprilie 25, 2024

Turcia: Tinerii care încep facultatea se confruntă cu o criză a locurilor la cămin. Iată ce soluții a luat guvernul 

Tinerii turci se confruntă cu o criză a locurilor la cămin, pe lângă inflația la nivel record și creșterea traiului de viață. 

În toamna anului 2021, tinerii au început să doarmă pe străzi, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă. 

10 la sută dintre studenți să gândesc să înghețe anul

Anul acesta, pragul pentru nota minimă cu care se poate intra la facultate a fost anulat. Fapt care a adus ca toate locurile la universitate să fie luate. Turcia având 131 de universități de stat și 75 de universități private, cu zeci de mii de studenți care pleacă din orașul natal, a creat o problemă gravă la nivel național.

Autoritățile turce au decis ca cei cu notă mai mare să intre la cămine de stat, iar pentru cei care vor locurile la privat s-a impus o limita creșterea prețurilor la căminele private. Printr-un decret guvern publicat în Monitorul Oficial, autoritățile au regularizat prețurile căminelor private.

Prețurile unei camere la cămin din Istanbul variază în funcție de district și de facilitățile căminului. În 2022, prețurile căminelor din Istanbul vor crește cu 130% și vor varia în medie de la 25.000 de lire la 160.000 de lire pe an.

Cu toate acestea, potrivit cercetării realizate de IPSOS, 95% dintre studenți declară că familiile lor se luptă pentru ai întreține la facultate. Aproape toți studenții consideră că taxele pentru căminul privat sunt mai scumpe decât ar trebui. Atât de mult încât unul din zece studenți au luat în considerare să înghețe anul și să aștepte un an, dacă nu găsesc loc în căminele de stat.

500 de mii de studenți se mută din orașul natal

Anul acesta, peste 1 milion de tineri au intrat la facultate, dintre care 502.295 s-au stabilit într-o universitate dintr-un alt oraș decât orașul natal. 316. 460 de studenți au completat cererile pentru cămin. Dintre studenții, 169.899 sunt băieți și 245.406 sunt fete. Numărul fetelor fiind substanțial mai mare ca a băieților, autoritățile turce au decis să fie organizate clădiri în funcție de sex, astfel, mai multe paturi pot fi pus într-o singură cameră.

Case fără autorizații transformate pentru studenți

Conform surselor turceștii, cetățenii turcii care și-au construit case fără autorizație sau încă un etaj al casei sunt obligați prin lege să primească în gazdă studenți în camerele construite.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.