vineri, septembrie 2, 2022

Turcia: Cum au ajuns studenții să doarmă pe străzi?


Pandemia și criza economică au afectat în mod tragic viețile studenților încât au ajuns să doarmă în parc, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă.

În ceea ce privește căminele, în Turcia, din 4406 de cămine private peste 200 au dat faliment în ultimii doi ani după ce studenții au studiat online, din cauza pandemiei.

Mai mult de atât, după puciul eșuat din 2016, 848 de cămine private au fost confiscate prin decret de către guvern pentru presupuse legături cu Mișcare Gulen. Din numărul total, doar 79 de cămine au fost puse în funcțiune drept cămine de stat, iar 769 de cămine au fost puse în posesia fundațiilor și asociațiilor afiliate intereselor președintele turc, Recep Erdogan.

Astfel, locurile la stat, în număr de 793, nu au ajuns pentru studenți. Chiar și cei norocoși care au primit loc la stat și au primit și bursă, tot nu o duc prea bine. Bursa fiind de 650 de lire, iar locul la cămin pe lună de 570 de lire.

Fără fereastră la 2.000 de lire 

Ofertă de chirie în Istanbul la 2000 de lire ajunsă virală pe rețelele de socializare.

Cât despre chirii, prețurile exorbitante din orașele mari au ajuns în știrile internaționale, după ce în Istanbul au crescut cu aproape 300 la sută, fiind imposibil pentru studenți să-și permită.

De exemplu, o ofertă de chiriei care a ajuns virală pe rețelele de socializare, a fost un studio fără fereastră la cameră, în care este interzis gătitul și fără semnal la telefon, la prețul de 2.000 de lire turcești( 200 de euro) în Șișli, Istanbul, salariul minim pe economie fiind de 2850 de lire.

O altă ofertă mai ieftină care a stârnit critici, a fost un pat și un dulap, la 900 de lire, tot fără fereastră și fără ventilație.

Chirie în Istanbul la 900 de lire fără fereastră care a fost dur criticată pe rețelele de socializare.


Am rămas pe străzi!

Nicio alternativă nefiind accesibilă pentru tineri, din 19 septembrie, aceștia au desfășurat o campanie prin care cer locuințe accesibile, pe Twitter, sub numele #SokaktaKaldık,  „Am rămas pe străzi”, iar mai mulți studenți au dormit în parcuri, grădini, parcări sau în feribot.

În mai multe provinci, unde studenții s-au strâns, poliția a intervenit și a reținut până la 80 dintre protestatari pe motiv că au încălcat legea reuniunilor și demonstrațiilor cu nr. 2911.

Chiar și așa vremea rece, nu mai permite acest lucru, iar aceștia sunt din ce în ce mai îngrijorați.

Erdogan: „Minciuni!Viețile lor sunt pline de minciuni!”

Bineînțeles că președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a criticat protestele, catalog când problema studenților drept „minciuni”.

„Suntem un guvern care a crescut capacitățile căminelor mai mult ca oricând și care are o capacitate de aproape un milion. Din păcate, îi fac pe oameni irelevanți să mintă și o astfel de campanie de minciuni continuă. Minciuni! Viața voastră este plină de minciuni”, a susținut Erdogan, pe 26 septembrie, în Istanbul, la ceremonia de deschidere a noilor facilități de îngrijire a bătrânilor.

Primăriile orașelor mari precum Ankara, Istanbul și Izmir, au mai alocat clădiri pentru studenți, însă problema rămâne nerezolvată în celelalte provincii

Există peste opt milioane de studenți universitari în Turcia, din care aproximativ trei milioane învață face to face, în timp ce capacitatea căminelor de stat este mai mică de un milion. 

Suheila Ismail/București

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.