joi, martie 30, 2023

Turcia: Cum au ajuns studenții să doarmă pe străzi?


Pandemia și criza economică au afectat în mod tragic viețile studenților încât au ajuns să doarmă în parc, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă.

În ceea ce privește căminele, în Turcia, din 4406 de cămine private peste 200 au dat faliment în ultimii doi ani după ce studenții au studiat online, din cauza pandemiei.

Mai mult de atât, după puciul eșuat din 2016, 848 de cămine private au fost confiscate prin decret de către guvern pentru presupuse legături cu Mișcare Gulen. Din numărul total, doar 79 de cămine au fost puse în funcțiune drept cămine de stat, iar 769 de cămine au fost puse în posesia fundațiilor și asociațiilor afiliate intereselor președintele turc, Recep Erdogan.

Astfel, locurile la stat, în număr de 793, nu au ajuns pentru studenți. Chiar și cei norocoși care au primit loc la stat și au primit și bursă, tot nu o duc prea bine. Bursa fiind de 650 de lire, iar locul la cămin pe lună de 570 de lire.

Fără fereastră la 2.000 de lire 

Ofertă de chirie în Istanbul la 2000 de lire ajunsă virală pe rețelele de socializare.

Cât despre chirii, prețurile exorbitante din orașele mari au ajuns în știrile internaționale, după ce în Istanbul au crescut cu aproape 300 la sută, fiind imposibil pentru studenți să-și permită.

De exemplu, o ofertă de chiriei care a ajuns virală pe rețelele de socializare, a fost un studio fără fereastră la cameră, în care este interzis gătitul și fără semnal la telefon, la prețul de 2.000 de lire turcești( 200 de euro) în Șișli, Istanbul, salariul minim pe economie fiind de 2850 de lire.

O altă ofertă mai ieftină care a stârnit critici, a fost un pat și un dulap, la 900 de lire, tot fără fereastră și fără ventilație.

Chirie în Istanbul la 900 de lire fără fereastră care a fost dur criticată pe rețelele de socializare.


Am rămas pe străzi!

Nicio alternativă nefiind accesibilă pentru tineri, din 19 septembrie, aceștia au desfășurat o campanie prin care cer locuințe accesibile, pe Twitter, sub numele #SokaktaKaldık,  „Am rămas pe străzi”, iar mai mulți studenți au dormit în parcuri, grădini, parcări sau în feribot.

În mai multe provinci, unde studenții s-au strâns, poliția a intervenit și a reținut până la 80 dintre protestatari pe motiv că au încălcat legea reuniunilor și demonstrațiilor cu nr. 2911.

Chiar și așa vremea rece, nu mai permite acest lucru, iar aceștia sunt din ce în ce mai îngrijorați.

Erdogan: „Minciuni!Viețile lor sunt pline de minciuni!”

Bineînțeles că președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a criticat protestele, catalog când problema studenților drept „minciuni”.

„Suntem un guvern care a crescut capacitățile căminelor mai mult ca oricând și care are o capacitate de aproape un milion. Din păcate, îi fac pe oameni irelevanți să mintă și o astfel de campanie de minciuni continuă. Minciuni! Viața voastră este plină de minciuni”, a susținut Erdogan, pe 26 septembrie, în Istanbul, la ceremonia de deschidere a noilor facilități de îngrijire a bătrânilor.

Primăriile orașelor mari precum Ankara, Istanbul și Izmir, au mai alocat clădiri pentru studenți, însă problema rămâne nerezolvată în celelalte provincii

Există peste opt milioane de studenți universitari în Turcia, din care aproximativ trei milioane învață face to face, în timp ce capacitatea căminelor de stat este mai mică de un milion. 

Ismail S./București

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.