marți, aprilie 23, 2024

Turcia: Cum au ajuns studenții să doarmă pe străzi?


Pandemia și criza economică au afectat în mod tragic viețile studenților încât au ajuns să doarmă în parc, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă.

În ceea ce privește căminele, în Turcia, din 4406 de cămine private peste 200 au dat faliment în ultimii doi ani după ce studenții au studiat online, din cauza pandemiei.

Mai mult de atât, după puciul eșuat din 2016, 848 de cămine private au fost confiscate prin decret de către guvern pentru presupuse legături cu Mișcare Gulen. Din numărul total, doar 79 de cămine au fost puse în funcțiune drept cămine de stat, iar 769 de cămine au fost puse în posesia fundațiilor și asociațiilor afiliate intereselor președintele turc, Recep Erdogan.

Astfel, locurile la stat, în număr de 793, nu au ajuns pentru studenți. Chiar și cei norocoși care au primit loc la stat și au primit și bursă, tot nu o duc prea bine. Bursa fiind de 650 de lire, iar locul la cămin pe lună de 570 de lire.

Fără fereastră la 2.000 de lire 

Ofertă de chirie în Istanbul la 2000 de lire ajunsă virală pe rețelele de socializare.

Cât despre chirii, prețurile exorbitante din orașele mari au ajuns în știrile internaționale, după ce în Istanbul au crescut cu aproape 300 la sută, fiind imposibil pentru studenți să-și permită.

De exemplu, o ofertă de chiriei care a ajuns virală pe rețelele de socializare, a fost un studio fără fereastră la cameră, în care este interzis gătitul și fără semnal la telefon, la prețul de 2.000 de lire turcești( 200 de euro) în Șișli, Istanbul, salariul minim pe economie fiind de 2850 de lire.

O altă ofertă mai ieftină care a stârnit critici, a fost un pat și un dulap, la 900 de lire, tot fără fereastră și fără ventilație.

Chirie în Istanbul la 900 de lire fără fereastră care a fost dur criticată pe rețelele de socializare.


Am rămas pe străzi!

Nicio alternativă nefiind accesibilă pentru tineri, din 19 septembrie, aceștia au desfășurat o campanie prin care cer locuințe accesibile, pe Twitter, sub numele #SokaktaKaldık,  „Am rămas pe străzi”, iar mai mulți studenți au dormit în parcuri, grădini, parcări sau în feribot.

În mai multe provinci, unde studenții s-au strâns, poliția a intervenit și a reținut până la 80 dintre protestatari pe motiv că au încălcat legea reuniunilor și demonstrațiilor cu nr. 2911.

Chiar și așa vremea rece, nu mai permite acest lucru, iar aceștia sunt din ce în ce mai îngrijorați.

Erdogan: „Minciuni!Viețile lor sunt pline de minciuni!”

Bineînțeles că președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a criticat protestele, catalog când problema studenților drept „minciuni”.

„Suntem un guvern care a crescut capacitățile căminelor mai mult ca oricând și care are o capacitate de aproape un milion. Din păcate, îi fac pe oameni irelevanți să mintă și o astfel de campanie de minciuni continuă. Minciuni! Viața voastră este plină de minciuni”, a susținut Erdogan, pe 26 septembrie, în Istanbul, la ceremonia de deschidere a noilor facilități de îngrijire a bătrânilor.

Primăriile orașelor mari precum Ankara, Istanbul și Izmir, au mai alocat clădiri pentru studenți, însă problema rămâne nerezolvată în celelalte provincii

Există peste opt milioane de studenți universitari în Turcia, din care aproximativ trei milioane învață face to face, în timp ce capacitatea căminelor de stat este mai mică de un milion. 

Ismail S./București

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.