joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Cum au ajuns studenții să doarmă pe străzi?


Pandemia și criza economică au afectat în mod tragic viețile studenților încât au ajuns să doarmă în parc, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă.

În ceea ce privește căminele, în Turcia, din 4406 de cămine private peste 200 au dat faliment în ultimii doi ani după ce studenții au studiat online, din cauza pandemiei.

Mai mult de atât, după puciul eșuat din 2016, 848 de cămine private au fost confiscate prin decret de către guvern pentru presupuse legături cu Mișcare Gulen. Din numărul total, doar 79 de cămine au fost puse în funcțiune drept cămine de stat, iar 769 de cămine au fost puse în posesia fundațiilor și asociațiilor afiliate intereselor președintele turc, Recep Erdogan.

Astfel, locurile la stat, în număr de 793, nu au ajuns pentru studenți. Chiar și cei norocoși care au primit loc la stat și au primit și bursă, tot nu o duc prea bine. Bursa fiind de 650 de lire, iar locul la cămin pe lună de 570 de lire.

Fără fereastră la 2.000 de lire 

Ofertă de chirie în Istanbul la 2000 de lire ajunsă virală pe rețelele de socializare.

Cât despre chirii, prețurile exorbitante din orașele mari au ajuns în știrile internaționale, după ce în Istanbul au crescut cu aproape 300 la sută, fiind imposibil pentru studenți să-și permită.

De exemplu, o ofertă de chiriei care a ajuns virală pe rețelele de socializare, a fost un studio fără fereastră la cameră, în care este interzis gătitul și fără semnal la telefon, la prețul de 2.000 de lire turcești( 200 de euro) în Șișli, Istanbul, salariul minim pe economie fiind de 2850 de lire.

O altă ofertă mai ieftină care a stârnit critici, a fost un pat și un dulap, la 900 de lire, tot fără fereastră și fără ventilație.

Chirie în Istanbul la 900 de lire fără fereastră care a fost dur criticată pe rețelele de socializare.


Am rămas pe străzi!

Nicio alternativă nefiind accesibilă pentru tineri, din 19 septembrie, aceștia au desfășurat o campanie prin care cer locuințe accesibile, pe Twitter, sub numele #SokaktaKaldık,  „Am rămas pe străzi”, iar mai mulți studenți au dormit în parcuri, grădini, parcări sau în feribot.

În mai multe provinci, unde studenții s-au strâns, poliția a intervenit și a reținut până la 80 dintre protestatari pe motiv că au încălcat legea reuniunilor și demonstrațiilor cu nr. 2911.

Chiar și așa vremea rece, nu mai permite acest lucru, iar aceștia sunt din ce în ce mai îngrijorați.

Erdogan: „Minciuni!Viețile lor sunt pline de minciuni!”

Bineînțeles că președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a criticat protestele, catalog când problema studenților drept „minciuni”.

„Suntem un guvern care a crescut capacitățile căminelor mai mult ca oricând și care are o capacitate de aproape un milion. Din păcate, îi fac pe oameni irelevanți să mintă și o astfel de campanie de minciuni continuă. Minciuni! Viața voastră este plină de minciuni”, a susținut Erdogan, pe 26 septembrie, în Istanbul, la ceremonia de deschidere a noilor facilități de îngrijire a bătrânilor.

Primăriile orașelor mari precum Ankara, Istanbul și Izmir, au mai alocat clădiri pentru studenți, însă problema rămâne nerezolvată în celelalte provincii

Există peste opt milioane de studenți universitari în Turcia, din care aproximativ trei milioane învață face to face, în timp ce capacitatea căminelor de stat este mai mică de un milion. 

Suheila Ismail/București

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.