vineri, iulie 26, 2024

Turcia: Cum au ajuns studenții să doarmă pe străzi?


Pandemia și criza economică au afectat în mod tragic viețile studenților încât au ajuns să doarmă în parc, nu doar ca formă de protest, dar și pentru că nu au o altă alternativă.

Odată cu începerea anului universitar, studenții au părăsit orașele natale având două posibilități: să aplice la căminele de stat și private sau să-și găsească un loc cu chirie. Însă, pentru mulți, niciuna nu este o soluție palpabilă.

În ceea ce privește căminele, în Turcia, din 4406 de cămine private peste 200 au dat faliment în ultimii doi ani după ce studenții au studiat online, din cauza pandemiei.

Mai mult de atât, după puciul eșuat din 2016, 848 de cămine private au fost confiscate prin decret de către guvern pentru presupuse legături cu Mișcare Gulen. Din numărul total, doar 79 de cămine au fost puse în funcțiune drept cămine de stat, iar 769 de cămine au fost puse în posesia fundațiilor și asociațiilor afiliate intereselor președintele turc, Recep Erdogan.

Astfel, locurile la stat, în număr de 793, nu au ajuns pentru studenți. Chiar și cei norocoși care au primit loc la stat și au primit și bursă, tot nu o duc prea bine. Bursa fiind de 650 de lire, iar locul la cămin pe lună de 570 de lire.

Fără fereastră la 2.000 de lire 

Ofertă de chirie în Istanbul la 2000 de lire ajunsă virală pe rețelele de socializare.

Cât despre chirii, prețurile exorbitante din orașele mari au ajuns în știrile internaționale, după ce în Istanbul au crescut cu aproape 300 la sută, fiind imposibil pentru studenți să-și permită.

De exemplu, o ofertă de chiriei care a ajuns virală pe rețelele de socializare, a fost un studio fără fereastră la cameră, în care este interzis gătitul și fără semnal la telefon, la prețul de 2.000 de lire turcești( 200 de euro) în Șișli, Istanbul, salariul minim pe economie fiind de 2850 de lire.

O altă ofertă mai ieftină care a stârnit critici, a fost un pat și un dulap, la 900 de lire, tot fără fereastră și fără ventilație.

Chirie în Istanbul la 900 de lire fără fereastră care a fost dur criticată pe rețelele de socializare.


Am rămas pe străzi!

Nicio alternativă nefiind accesibilă pentru tineri, din 19 septembrie, aceștia au desfășurat o campanie prin care cer locuințe accesibile, pe Twitter, sub numele #SokaktaKaldık,  „Am rămas pe străzi”, iar mai mulți studenți au dormit în parcuri, grădini, parcări sau în feribot.

În mai multe provinci, unde studenții s-au strâns, poliția a intervenit și a reținut până la 80 dintre protestatari pe motiv că au încălcat legea reuniunilor și demonstrațiilor cu nr. 2911.

Chiar și așa vremea rece, nu mai permite acest lucru, iar aceștia sunt din ce în ce mai îngrijorați.

Erdogan: „Minciuni!Viețile lor sunt pline de minciuni!”

Bineînțeles că președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a criticat protestele, catalog când problema studenților drept „minciuni”.

„Suntem un guvern care a crescut capacitățile căminelor mai mult ca oricând și care are o capacitate de aproape un milion. Din păcate, îi fac pe oameni irelevanți să mintă și o astfel de campanie de minciuni continuă. Minciuni! Viața voastră este plină de minciuni”, a susținut Erdogan, pe 26 septembrie, în Istanbul, la ceremonia de deschidere a noilor facilități de îngrijire a bătrânilor.

Primăriile orașelor mari precum Ankara, Istanbul și Izmir, au mai alocat clădiri pentru studenți, însă problema rămâne nerezolvată în celelalte provincii

Există peste opt milioane de studenți universitari în Turcia, din care aproximativ trei milioane învață face to face, în timp ce capacitatea căminelor de stat este mai mică de un milion. 

Ismail S./București

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.