sâmbătă, aprilie 9, 2022

Istanbul: Mucilagiu amenință Marea Neagră și Marea Egee


Mucilagiul care sufocă Marea Marmara, din Istanbul amenință Marea Neagră și Marea Egee, dacă problema nu se rezolvă urgent, conform specialiștilor, citat de Duvar English.

Potrivit unui nou raport publicat de Proiectul de monitorizare a mediului din Marmara (MAREM), înființat de Fundația Sevinç și Erdal İnönü, mucilagiul care sufocă Marea Marmara a ajuns la un punct critic.

Ei trag un semnal de alarmă, avertizând că, dacă problema nu este rezolvată, ar putea începe să amenințe și Marea Neagră și Marea Egee din Turcia.

Cantități record de mucilagiu au fost înregistrate în marea Marmara la începutul acestei veri, produsul algelor supraîncărcate cu poluanți ai apei, duce la încălzirea apei. Problema a început la sfârșitul anului 2020 și s-a agravat semnificativ în 2021.

Mucilagiul sufocă marea, privând creaturile marine și viața plantelor de oxigen esențial pentru supraviețuirea lor. Urbanizarea rapidă din Istanbul și împrejurimile sale, precum și deșeurile industriale slab reglementate de pe țărmurile Istanbulului, au contribuit la creșterea acestuia, iar problema nu prezintă semne de diminuare. 

Potrivit conducătorului MAREM, hidrobiologulLevent Artüz, biodiversitatea a scăzut semnificativ în Marea Marmara de când a început problema acesta la sfârșitul anului 2020. 

„În acest proces în care diversitatea speciilor s-a deteriorat, a crescut și cantitatea acelor specii care ar putea rezista poluării. Acesta este motivul pentru care am văzut culoarea Marmarei schimbându-se în roșu și verde, marea fiind invadată de meduze, dispariția peștilor importanți din punct de vedere comercial și campaniile de creștere a populațiilor de pești semnificative la nivel local ”, a  explicat Artüz.

Problema a devenit mai remarcabilă odată cu decesele masive de pești din Marmara de Vest la începutul anului 2021, care apoi s-a deplasat spre est spre Istanbul și încă continuă. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca