vineri, decembrie 9, 2022

Istanbul: Mucilagiu amenință Marea Neagră și Marea Egee


Mucilagiul care sufocă Marea Marmara, din Istanbul amenință Marea Neagră și Marea Egee, dacă problema nu se rezolvă urgent, conform specialiștilor, citat de Duvar English.

Potrivit unui nou raport publicat de Proiectul de monitorizare a mediului din Marmara (MAREM), înființat de Fundația Sevinç și Erdal İnönü, mucilagiul care sufocă Marea Marmara a ajuns la un punct critic.

Ei trag un semnal de alarmă, avertizând că, dacă problema nu este rezolvată, ar putea începe să amenințe și Marea Neagră și Marea Egee din Turcia.

Cantități record de mucilagiu au fost înregistrate în marea Marmara la începutul acestei veri, produsul algelor supraîncărcate cu poluanți ai apei, duce la încălzirea apei. Problema a început la sfârșitul anului 2020 și s-a agravat semnificativ în 2021.

Mucilagiul sufocă marea, privând creaturile marine și viața plantelor de oxigen esențial pentru supraviețuirea lor. Urbanizarea rapidă din Istanbul și împrejurimile sale, precum și deșeurile industriale slab reglementate de pe țărmurile Istanbulului, au contribuit la creșterea acestuia, iar problema nu prezintă semne de diminuare. 

Potrivit conducătorului MAREM, hidrobiologulLevent Artüz, biodiversitatea a scăzut semnificativ în Marea Marmara de când a început problema acesta la sfârșitul anului 2020. 

„În acest proces în care diversitatea speciilor s-a deteriorat, a crescut și cantitatea acelor specii care ar putea rezista poluării. Acesta este motivul pentru care am văzut culoarea Marmarei schimbându-se în roșu și verde, marea fiind invadată de meduze, dispariția peștilor importanți din punct de vedere comercial și campaniile de creștere a populațiilor de pești semnificative la nivel local ”, a  explicat Artüz.

Problema a devenit mai remarcabilă odată cu decesele masive de pești din Marmara de Vest la începutul anului 2021, care apoi s-a deplasat spre est spre Istanbul și încă continuă. 

Proteste în Turcia: „Așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare”

„Justice Watch” a organizate pentru a 387-a zi, un protest în provincia estică Diyarbakır, pentru ca prizonierii bolnavi și deținuții a căror eliberare este amânată în mod arbitrar să fie eliberați.

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

O nouă fundație a fost inaugurată la București, în prezența ministrului de externe din Turcia

UID, care au fost nevoiți să-și schimbe numele, după ce a membrii acesteia au fost implicați în acțiuni ilegale în mai multe țări UE, în special de Germania, și-a deschis porțile și în România.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.