vineri, ianuarie 7, 2022

Istanbul: Mucilagiu amenință Marea Neagră și Marea Egee


Mucilagiul care sufocă Marea Marmara, din Istanbul amenință Marea Neagră și Marea Egee, dacă problema nu se rezolvă urgent, conform specialiștilor, citat de Duvar English.

Potrivit unui nou raport publicat de Proiectul de monitorizare a mediului din Marmara (MAREM), înființat de Fundația Sevinç și Erdal İnönü, mucilagiul care sufocă Marea Marmara a ajuns la un punct critic.

Ei trag un semnal de alarmă, avertizând că, dacă problema nu este rezolvată, ar putea începe să amenințe și Marea Neagră și Marea Egee din Turcia.

Cantități record de mucilagiu au fost înregistrate în marea Marmara la începutul acestei veri, produsul algelor supraîncărcate cu poluanți ai apei, duce la încălzirea apei. Problema a început la sfârșitul anului 2020 și s-a agravat semnificativ în 2021.

Mucilagiul sufocă marea, privând creaturile marine și viața plantelor de oxigen esențial pentru supraviețuirea lor. Urbanizarea rapidă din Istanbul și împrejurimile sale, precum și deșeurile industriale slab reglementate de pe țărmurile Istanbulului, au contribuit la creșterea acestuia, iar problema nu prezintă semne de diminuare. 

Potrivit conducătorului MAREM, hidrobiologulLevent Artüz, biodiversitatea a scăzut semnificativ în Marea Marmara de când a început problema acesta la sfârșitul anului 2020. 

„În acest proces în care diversitatea speciilor s-a deteriorat, a crescut și cantitatea acelor specii care ar putea rezista poluării. Acesta este motivul pentru care am văzut culoarea Marmarei schimbându-se în roșu și verde, marea fiind invadată de meduze, dispariția peștilor importanți din punct de vedere comercial și campaniile de creștere a populațiilor de pești semnificative la nivel local ”, a  explicat Artüz.

Problema a devenit mai remarcabilă odată cu decesele masive de pești din Marmara de Vest la începutul anului 2021, care apoi s-a deplasat spre est spre Istanbul și încă continuă. 

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan