vineri, martie 24, 2023

Istanbul: Mucilagiu amenință Marea Neagră și Marea Egee


Mucilagiul care sufocă Marea Marmara, din Istanbul amenință Marea Neagră și Marea Egee, dacă problema nu se rezolvă urgent, conform specialiștilor, citat de Duvar English.

Potrivit unui nou raport publicat de Proiectul de monitorizare a mediului din Marmara (MAREM), înființat de Fundația Sevinç și Erdal İnönü, mucilagiul care sufocă Marea Marmara a ajuns la un punct critic.

Ei trag un semnal de alarmă, avertizând că, dacă problema nu este rezolvată, ar putea începe să amenințe și Marea Neagră și Marea Egee din Turcia.

Cantități record de mucilagiu au fost înregistrate în marea Marmara la începutul acestei veri, produsul algelor supraîncărcate cu poluanți ai apei, duce la încălzirea apei. Problema a început la sfârșitul anului 2020 și s-a agravat semnificativ în 2021.

Mucilagiul sufocă marea, privând creaturile marine și viața plantelor de oxigen esențial pentru supraviețuirea lor. Urbanizarea rapidă din Istanbul și împrejurimile sale, precum și deșeurile industriale slab reglementate de pe țărmurile Istanbulului, au contribuit la creșterea acestuia, iar problema nu prezintă semne de diminuare. 

Potrivit conducătorului MAREM, hidrobiologulLevent Artüz, biodiversitatea a scăzut semnificativ în Marea Marmara de când a început problema acesta la sfârșitul anului 2020. 

„În acest proces în care diversitatea speciilor s-a deteriorat, a crescut și cantitatea acelor specii care ar putea rezista poluării. Acesta este motivul pentru care am văzut culoarea Marmarei schimbându-se în roșu și verde, marea fiind invadată de meduze, dispariția peștilor importanți din punct de vedere comercial și campaniile de creștere a populațiilor de pești semnificative la nivel local ”, a  explicat Artüz.

Problema a devenit mai remarcabilă odată cu decesele masive de pești din Marmara de Vest la începutul anului 2021, care apoi s-a deplasat spre est spre Istanbul și încă continuă. 

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.