marți, aprilie 12, 2022

Erdoğan ar putea intra în capcana a lui Putin la întâlnirea de la Sochi

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan consideră că este un succes să se asigure o întâlnire bilaterală cu președintele rus, Vladimir Putin. Cu toate acestea, el ar putea să meargă într-o capcană, conform Aykan Erdemir, directorul principal al Programului Turcia la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor (FDD), din Washington DC, citat de Ahval.

Omul puternic al Turciei s-a enervat vizibil după ce nu a reușit să prindă o oportunitate de a se fotografia cu președintele SUA, Joe Biden săptămâna trecută în timpul Adunării Generale a Națiunilor Unite.

În câteva observații făcute de presă în urma vizitei sale la New York atât în S.U.A. și Turcia,  Erdogan a atacat dur atât pe Biden, cât și SUA pentru politicile din regiune și nu numai.

În aceste observații, Erdoğan a spus mai întâi că ar dori să vadă trupele SUA din Siria și Irak, la fel ca cele din Afganistanul, apoi, a etichetat relația sa cu Biden drept cea mai proastă experiență cu un președintele SUA de la George W. Bush, la începutul anilor 2000.

Eșecul lui Erdogan 

Potrivit lui Erdemir, primul mesaj al vizitei lui Erdoğan la New York este că politica externă și de securitate a Turciei se bazează exclusiv pe relațiile personale ale lui Erdoğan cu alți lideri. 

Prin urmare, dacă Erdoğan nu reușește să obțină o fotografie cu președinte SUA, vizita este apoi etichetată ca un eșec, chiar dacă atât purtătorul de cuvânt al acestuia, İbrahim Kalın, cât și ministrul de externe Mevlüt Çavușoğlu au putut avea întâlniri cu omologii lor respectivi la Casa Albă și Departamentul de Stat în timpul vizitei.

Din această perspectivă, potrivit lui Erdemir, indiferent de conținut, dacă Erdoğan a obținut fotografia, ar fi putut ieși fericit de la adunarea ONU. Dar, în schimb, Erdogan a început să acuze SUA. de a sprijini terorismul și de-al compara negativ pe  Biden cu foști președinți.

Administrația Biden nu a respins acuzațiile lui Erdoğan. Acest lucru arată că s-a încolțit când vine vorba de Turcia după retragerea jenantă din Afganistan. Prin urmare, se pare că Washingtonul va continua să încerce să liniștească Turcia și să evite criticile privind drepturil omului.

Relația cu Rusia

La întoarcerea de la New York, Erdoğan a părut foarte încrezător cu privire la viitoarea sa întâlnire cu Putin, dar aceasta ar putea fi doar o postură jubilantă, fără nicio substanță în spate.

„Achiziționarea secundară a unui lot de S-400 ar declanșa cu siguranță o a doua rundă de presiune de la Washington împotriva actelor contravenționale ale Americii prin sancțiuni (CAATSA), în timp ce negocierile preconizate ale lui Erdoğan cu gazul natural cu Putin ar putea duce, de asemenea, la un acord de gaz nedrept pentru Turcia și la un profitabil una pentru Rusia ”, a explicat Erdemir.

La câteva ore după ce Erdoğan a spus că Turcia intenționează să cumpere un al doilea lot de S-400 din Rusia, S.U.A. Departamentul de Stat a avertizat că o astfel de mișcare va genera noi sancțiuni împotriva aliatului său NATO. Administrația Donald Trump a impus primele sancțiuni CAATSA Turciei înainte de a preda puterea în decembrie 2020.

„Având în vedere creșterea presiunii rusești în Siria, în timp ce avioanele rusești lovesc în mod repetat teritorii controlate de forțele turcești sau de împuterniciți sirieni recent, aceasta nu este o întâlnire pe care Erdoğan ar trebui să o aștepte”, a spus Erdemir.

Duminică, avioanele rusești au lansat bombardamente lângă Afrin, în nord-vestul Siriei, conform Reuters, intensificând presiunea militară în alte zone aflate sub controlul Turciei sau al rebelilor susținuți de turci. 

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a criticat luni Rusia și Statele Unite pentru ceea ce a numit eșecul de a-și îndeplini responsabilitățile ca parte a acordurilor din țara devastată de război.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.