marți, aprilie 23, 2024

Ministerul turc reduce finanțarea Erasmus și blochează studenții din Europa


Programul de schimb inter-european, Erasmus, a fost redusă de la 4 la 8 luni la doar 2,5 luni și că distribuția acestei finanțări va fi întârziată cu două luni, studenții turci rămânând blocați în Europa, conform Duvar English.

De obicei, studenții turci primesc câteva sute de euro pe lună, furnizate de Uniunea Europeană, pentru a locui în străinătate timp de patru sau opt luni. 

Acum, conform unei decizii a Agenției Naționale Turce, care face parte din Ministerul Turc de Externe, veniturile preconizate ale acestor studenți au scăzut în unele cazuri cu mai mult de jumătate.

Delegația Uniunii Europene în Turcia a publicat o declarație scrisă cu privire la această problemă, spunând că punerea în aplicare a programului Erasmus intră în responsabilitatea Agenției Naționale Turce.

„Delegația UE în Turcia a stabilit contactul cu Agenția Națională pentru a căuta mai multe informații despre problemă, precum și soluții avute în vedere pentru a acoperi nevoile studenților turci care participă la program”, declarată delegația.

Decizia, anunțată de mai multe universități turcești, inclusiv Universitatea Tehnică din Istanbul (ITU) și Universitatea Marmara, a lăsat studenții blocați în Europa fără prea puțină idee despre cum își vor plăti drumul în restul timpului lor în străinătate. 

Erasmus a fost fondat în 1987 ca mijloc de facilitare a schimbului cultural între diferite țări europene. Turcia s-a alăturat oficial programului Erasmus +, care include unele țări din afara Uniunii Europene, în 2014.

De la an la an, Erasmus cheltuie miliarde pentru finanțarea programului – bugetul estimat pentru 2021 este de 26,2 miliarde de euro pentru a-i finanța cei 4 milioane de participanți.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.