vineri, aprilie 8, 2022

Turcia printre țările cu performanțe scăzute în ceea ce privește indicele schimbărilor climatice


Turcia a fost din nou clasată ca țară cu performanțe scăzute în ceea ce privește schimbările climatice, pe locul 42 dintre 64 de țări, în Indicele de performanță al schimbului german climatice (CC 20Pi), citat de Turkish Minutes.

Ca și în IPCC de anul trecut, Turcia a primit un rating scăzut în categoria emisiilor de gaze cu efect de seră și un nivel ridicat în energie regenerabilă. În ceea ce privește utilizarea energiei, Turcia a scăzut cu șapte trepte și acum are performanță foarte scăzută.

Parlamentul turc a ratificat în cele din urmă Acordul de la Paris, în octombrie, la peste cinci ani din semnarea tratatului. În consecință, clasamentul țării pentru indicatorul Politicii Climatice Internaționale a crescut considerabil și scoate țara din performanță foarte slabă în acest domeniu.

În același timp cu ratificarea, guvernul turc a anunțat ținta de a atinge emisiile nete zero până în 2053. Contribuția determinată la nivel național (NDC) a Turciei, din octombrie 2021, este evaluată ca fiind insuficientă. Acest lucru se datorează faptului că implementarea sa ar permite o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Prin urmare, experții în climă îndeamnă guvernul turc să comunice un NDC actualizat cu obiective mai ambițioase bazate pe știință.

Energia regenerabilă

Potrivit indicelui, ratingul ridicat al Turciei pentru energia regenerabilă se datorează nivelului și tendinței actuale. 

Cu toate acestea, indicatorul actual al nivelului de energie regenerabilă și indicatorul țintă pentru energie regenerabilă 2030 consideră că țara nu este în conformitate cu un standard de referință cu mult sub 2°C și acestea trebuie îmbunătățite.

În plus, experții în climă notează că guvernul turc promovează puternic generarea de cărbune, limitând în același timp sprijinul pentru energia regenerabilă. Astfel, întregul potențial al surselor regenerabile nu este încă valorificat. Experții subliniază ambiția scăzută persistentă în politica națională și absența strategiilor pe termen lung.

Emisiile cu efect de seră

Crizele au crescut presiunea politică asupra lui Erdogan pentru a aborda emisiile cu efect de seră, învinuite pentru încălzirea globală, despre care oamenii de știință spun că contribuie la evenimente meteorologice nefavorabile din ce în ce mai extreme și mai frecvente.

Aproape 200.000 de hectare (480.000 de acri) de pădure au fost pârjolite în Turcia în acest an, de peste cinci ori media anuală pentru 2008-2020, arată datele Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

România se află pe locul 38, cu puțin în spatele Spaniei, iar Turcia pe 42, urmată de Vietnam, Bulgaria și Japonia.

Germanwatch și NewClimate Institute, care sprijină țările în proiectarea, evaluarea și implementarea politicilor energetice durabile, publică indicele anual ca o modalitate de a compara performanța climatică a țărilor folosind criterii comune. Oamenii de știință punctează națiunile pe baza emisiilor de CO2, a procentului de surse regenerabile din mixul energetic, a ritmului expansiunii curate și a ceea ce fac parlamentarii pentru a implementa politica privind schimbările climatice.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.