miercuri, decembrie 1, 2021

Turcia printre țările cu performanțe scăzute în ceea ce privește indicele schimbărilor climatice


Turcia a fost din nou clasată ca țară cu performanțe scăzute în ceea ce privește schimbările climatice, pe locul 42 dintre 64 de țări, în Indicele de performanță al schimbului german climatice (CC 20Pi), citat de Turkish Minutes.

Ca și în IPCC de anul trecut, Turcia a primit un rating scăzut în categoria emisiilor de gaze cu efect de seră și un nivel ridicat în energie regenerabilă. În ceea ce privește utilizarea energiei, Turcia a scăzut cu șapte trepte și acum are performanță foarte scăzută.

Parlamentul turc a ratificat în cele din urmă Acordul de la Paris, în octombrie, la peste cinci ani din semnarea tratatului. În consecință, clasamentul țării pentru indicatorul Politicii Climatice Internaționale a crescut considerabil și scoate țara din performanță foarte slabă în acest domeniu.

În același timp cu ratificarea, guvernul turc a anunțat ținta de a atinge emisiile nete zero până în 2053. Contribuția determinată la nivel național (NDC) a Turciei, din octombrie 2021, este evaluată ca fiind insuficientă. Acest lucru se datorează faptului că implementarea sa ar permite o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Prin urmare, experții în climă îndeamnă guvernul turc să comunice un NDC actualizat cu obiective mai ambițioase bazate pe știință.

Energia regenerabilă

Potrivit indicelui, ratingul ridicat al Turciei pentru energia regenerabilă se datorează nivelului și tendinței actuale. 

Cu toate acestea, indicatorul actual al nivelului de energie regenerabilă și indicatorul țintă pentru energie regenerabilă 2030 consideră că țara nu este în conformitate cu un standard de referință cu mult sub 2°C și acestea trebuie îmbunătățite.

În plus, experții în climă notează că guvernul turc promovează puternic generarea de cărbune, limitând în același timp sprijinul pentru energia regenerabilă. Astfel, întregul potențial al surselor regenerabile nu este încă valorificat. Experții subliniază ambiția scăzută persistentă în politica națională și absența strategiilor pe termen lung.

Emisiile cu efect de seră

Crizele au crescut presiunea politică asupra lui Erdogan pentru a aborda emisiile cu efect de seră, învinuite pentru încălzirea globală, despre care oamenii de știință spun că contribuie la evenimente meteorologice nefavorabile din ce în ce mai extreme și mai frecvente.

Aproape 200.000 de hectare (480.000 de acri) de pădure au fost pârjolite în Turcia în acest an, de peste cinci ori media anuală pentru 2008-2020, arată datele Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

România se află pe locul 38, cu puțin în spatele Spaniei, iar Turcia pe 42, urmată de Vietnam, Bulgaria și Japonia.

Germanwatch și NewClimate Institute, care sprijină țările în proiectarea, evaluarea și implementarea politicilor energetice durabile, publică indicele anual ca o modalitate de a compara performanța climatică a țărilor folosind criterii comune. Oamenii de știință punctează națiunile pe baza emisiilor de CO2, a procentului de surse regenerabile din mixul energetic, a ritmului expansiunii curate și a ceea ce fac parlamentarii pentru a implementa politica privind schimbările climatice.

Lira s-a prăbușit, după ce Erdogan a cerut o anchetă pentru posibila manipulare a monedei

Lira s-a prăbușit, după ce Erdogan a cerut o anchetă pentru posibila manipulare a monedei

Apple a suspendat vânzările online în Turcia

Magazinele Apple au rămas disponibil pentru clienții din Turcia, dar nu a acceptat comenzi care spuneau că articole precum telefoanele mobile, computerele și ceasurile nu erau disponibile.

Anchetă după ce românii au pus bilețele în marmura din Hagia Sofia

Anchetă după ce românii au pus bilețele în marmura din Hagia Sofia

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Dezastru în Turcia: Cel puțin 6 persoane ucise. Aproape 40 rănite în urma furtunilor violente

Turcia: Cel puțin 6 persoane ucise. Aproape 40 rănite în urma furtunilor violente

Turcia: Aproape 300 de conturi anchetate după prăbușirea lirei

Turcia: Aproape 300 de conturi anchetate după prăbușirea lirei

Turcia interzice călătoriile din 5 țări africane din cauza noii variante Omicron

Turcia interzice călătoriile din 5 țări africane din cauza noii variante Omicron