luni, aprilie 15, 2024

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Familiile minerilor care au murit în dezastru din provincia Erzincan, din estul Turciei vor primi doar 4.670 de dolari fiecare ca despăgubire, conform cotidianul Sözcü.

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Polițelede asigurare pentru accidente personale, a căror nouă limită a intrat în vigoare luni, promiteau creșteri semnificative ale plăților de daune către familiile victimelor minelor.

Cu toate acestea, un articol provizoriu a exclus dezastrul İliç, care a avut loc în urmă cu mai bine de o lună, negând astfel beneficiile actualizate pentru familiile celor nouă mineri.

Ce s-a întâmplat?

O alunecare de teren la mina de aur, Çöpler, din 13 februarie, a dus la blocarea a cel puțin nouă lucrători și scurgeri de cianură în provincia de est Erzincan.

Lucrătorii au declarat că firma știa despre riscul de alunecare de teren înainte de dezastru.

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Experții, figurile opoziției și sătenii din vecinătate au avertizat despre pericolele minei încă de la înființarea acesteia în 2009, în special datorită apropierii sale de râul Eufrat.

Despre mină

Mina este condusă de compania privată Anagold, care extrage aur din regiune din 2010.

Optzeci la sută din Anagold sunt deținute de SSR Mining din Denver și 20 la sută de Lidya Mining.

Turcia este predispusă la alunecări de teren mortale și a suferit o serie de accidente miniere în ultimele decenii.

O explozie de metan la o mină de cărbune din nord-vestul Turciei a ucis 42 de persoane în octombrie 2022.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.