luni, aprilie 15, 2024

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Coadă de camioane de până la 20 de kilometri s-a format în orașul turcesc Edirne, după ce Bulgaria, care se va alătura spațiului Schengen, a crescut controalele la vamă, conform T24.

Coada s-a format după acordul de aderarea parțială a României și Bulgariei la spațiul Schengen, care asigură libera circulație în cadrul UE, începând cu 31 martie.

Astfel, controalele au început să fie înăsprite la vama bulgară din Lesovo, vizavi de Poarta de Frontieră Hamzabeyli, care se deschide din Turcia către Bulgaria.

Odată cu creșterea controalelor, în ultimele zile s-au format cozi lungi pentru camioanele care vin la poarta de frontieră pentru a duce marfa pe care au cumpărat-o din Turcia în țările europene.

Șoferii de camion, care au așteptat ore în șir la o coadă de până la 20 de kilometri pe șoseaua Hamzabeyli, au cerut o soluție la problemele lor.

„Sunt la coadă de 24 de ore”

Arif Cinci, care a dus marfa pe care a cumpărat-o de la Adapazarı și vrea să o ducă în România, s-a plâns de situație.

„Aceste cozi se formează pentru că partea bulgară nu funcționează. Din păcate, parcarea nu este suficientă. Mi-am luat marfa de la Adapazarı, voi merge în România. Am așteptat la coadă de 24 de ore. Platformele Bulgariei sunt inadecvate, nu funcționează, așteptăm așa”, spune acesta.

„Refugiații pot călători ilegal noaptea”

Hüseyin Kalbuk, care ce marfa pe care a cumpărat-o de la Istanbul în Olanda, a vorbit despre problemele cu care se confruntă tiriști care stau la coadă.

„Trebuie să dormim în vehicul pentru că refugiații poat intra ilegal noaptea. De fapt, noi am văzut aseară 3 refugiați, dar am anunțat jandarmeria. Avem mari probleme în acest sens”, spune Kalbuk, care așteaptă la coadă.

De asemenea, bărbatul a subliniat faptul că problema cozilor există la plecarea din Turcia și că ei nu se confruntă cu aceeași problemă la sosire.

„Din anumite motive, aceste cozi apar întotdeauna la plecare. Acum vom merge în Bulgaria de aici, avem aceeași problemă când trecem de acolo în Serbia. Există și probleme la trecerea prin Croația. Parcă fac asta pentru a ne restricționa exporturile. Suntem nenorociți pe drumuri”, adaugă acesta.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..