sâmbătă, mai 18, 2024

Turcia: Platforma Free Web luptă pentru a combate cenzura pe internet

Mai mult organizații din Turcia au creat o platformă online în efortul de a combate și de a conștientiza la nivelul opiniei publice, problema  cenzurii online din țară, a informat Gazete Duvar.

Asociația pentru Studii de Drept și Media (MLSA), în colaborare cu Asociația pentru Informații Sociale și Comunicare (TBİD) precum și alte organizații, au instituit platforma Web Free Turcia, care își propune să creeze o bază de date cuprinzătoare de site-uri web blocate în scopul informării publicului cu privire la starea actuală a cenzurii pe internet în Turcia.

Pe fondul creșterii interzicerii site-urilor din Turcia, MLSA s-a angajat în proiectul Free Web Turkey în cadrul programului Fondului olandez pentru parteneriat regional (MATRA).

„Programul se concentrează acum pe contribuția la consolidarea organizațiilor societății civile, a democrației și a statului de drept în țările aflate în procesul de  pre-aderare, țările Parteneriatului estic și țările din regiunea arabă”,se spune pe  site-ului web al programului.

Site-ul își propune să fie o resursă independentă pentru informarea și  conștientizarei jurnaliștilor și avocaților cu privire la site-urile de pe internet care sunt interzise în țară, o practică comună în ultimii ani în care accesul la site-uri web au fost blocate în Turcia în ultimii ani.

Până la începutul anului 2020, site-ul Wikipedia era blocat pe teritoriul Turciei pe motiv că acesta  nu ar fi  reușit să elimine conținutul care „atacă pe nedrept” Turcia și „dăunează reputației țării”.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.