duminică, iunie 23, 2024

Tik-Tak! Erdogan a început lupta pentru voturi. Inaugurări, religie și discurs național

Conflictele cu Grecia din ultimul timp, inflația, devalorizarea lirei turcești, sărăcia, pe lângă lipsa de drepturi și libertăți cu care turcii se confruntă în ultimii ani, atârnă greu în balanța alegerilor turcilor pentru următorul candidat la președinție din 2023.

Cu mai puțin de un an la dispoziție, Recep Tayyip Erdogan recurge la tacticile binecunoscute ale oricărui lider autoritar: religia și naționalismul, în speranța că o să-i facă pe turci să-l voteze din nou.

Președintele turc s-a obișnuit să-și înceapă discursurile cu Bismillah, expresie folosită de musulmani înainte de a începe orice activitate, urmând să repede de-a lungul monologului Mashalla sau Inshallah.

Rugăciunea de vineri cu mare fast

Turcii au fost obișnuiți cu un stat secular, în care religia, armata și guvernul sunt instituții individuale, care nu obișnuiesc să se intersecteze prea des. Însă nu și sub conducerea lui Erdogan.

Pe 25 august, președintele turc alături de 10 miniștrii și popor s-au rugat împreună într-o rugăciune condusă de președintele Cultelor, Ali Erbaș, cu ocazia celei de-a 951-a aniversare a bătăliei de la Manziker.

Printre oficiali a fost prezenți Ministrul Apărării Naționale, Hulusi Akar, Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ, Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, dar și șeful de stat major generalul Yașar Güler și comandanții săi de forță.

În ultimul deceniu, Malazgirt, acum un oraș din provincia Muș în care s-a dat bătălia între otomani selgiucizii și forțele bizantine a fost în centrul atenției cu evenimente care țin chiar și patru zile.

Rugăciunea fastuoasă a fost criticată de către opoziție, susținând că Erdogan încearcă să câștige simpatia credincioșilor musulmani.

Armata, președintele și imami uniți

La mai puțin de o săptămână, Erdogan a participat la altă ceremonie de deschiderea a Moscheii Academiei Navale din Istanbul.

Ceremonia a început, bineînțeles, cu o rugăciunea citită de Mehmet Bilgin, directorul general al Direcției Servicii de Administrare a Afacerilor Religioase.

De asemenea, au fost prezenți și ministrul Apărării Naționale Hulusi Akar și comandantul Forțelor Terestre, generalul Musa Avsever, comandantul Forțelor Navale, amiralul Ercüment Tatlıoğlu și Comandantul forțelor aeriene, generalul Atilla Gülan.

Turcii încep să vadă cât mai des religia și reprezentanții săi prezenți la diferite evenimente, mai mult ca în oricare eră a Turciei.

Inaugurări peste inaugurări

În ultima perioadă președintele turc, Recep Erdogan a inaugurat mai multe lăcașuri de cult, școli și fabrici.

Alături de mii de turci, președintele Recep Tayyip Erdoğan a participat la ceremonia de inaugurare a fabricii de producție de praf de pușcă, cartușe și capsule, care va fi adusă în industria de apărare, cu un cost de investiție de peste 3 miliarde de lire, în Piața Păcii Kadesh, din provincia nordică Çorum. 

„Mashallah, Çorum scrie o epopee astăzi. Face istorie. Spun „Fie ca Dumnezeu să fie mulțumit” tuturor oamenilor din Çorum care nu tind spre cealaltă parte cât timp există Alianța Poporului, omul națiunii. Știu că va exista cineva care va încerca să defăimească această iubire, iar niște oameni ignoranți vor să defăimească conversația. Să nu ajungă la secretul iubirii noastre unul pentru celălalt de dragul lui Allah. Să nu înțeleagă în ce fel de dragoste de națiune suntem, de ce fel de dragoste de țară avem. Nu avem cuvinte, există locuri de muncă, există muncă”, a spus Erdogan, în fața miilor de turci.

Libertatea pentru un stomac plin

Erdogan speră că prin crearea de locuri de muncă, moschei, rugăciuni fastuoase și alte proiecte o să îi facă pe turci să închidă ochii la lipsa de justiție, lipsa libertății presei și lipsa libertății în general.  

Twitter-ul a ajuns sursă de informații, având în vedere că aproape toată presa este sub conducerea sa. Nici măcar sub deciziile Curților Europe, vezi cazul Kavala, Demirtaș, turcii nu își pot găsi dreptatea după ce sunt acuzați sub motive puerile precum: insulta președintelui turc, jignirea valorilor naționale sau incitarea la panică.

Rămâne de văzut, ce vor ajunge turcii la anul, în iunie 2023, libertatea sau stomacul plin..

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).