joi, septembrie 15, 2022

Tik-Tak! Erdogan a început lupta pentru voturi. Inaugurări, religie și discurs național

Conflictele cu Grecia din ultimul timp, inflația, devalorizarea lirei turcești, sărăcia, pe lângă lipsa de drepturi și libertăți cu care turcii se confruntă în ultimii ani, atârnă greu în balanța alegerilor turcilor pentru următorul candidat la președinție din 2023.

Cu mai puțin de un an la dispoziție, Recep Tayyip Erdogan recurge la tacticile binecunoscute ale oricărui lider autoritar: religia și naționalismul, în speranța că o să-i facă pe turci să-l voteze din nou.

Președintele turc s-a obișnuit să-și înceapă discursurile cu Bismillah, expresie folosită de musulmani înainte de a începe orice activitate, urmând să repede de-a lungul monologului Mashalla sau Inshallah.

Rugăciunea de vineri cu mare fast

Turcii au fost obișnuiți cu un stat secular, în care religia, armata și guvernul sunt instituții individuale, care nu obișnuiesc să se intersecteze prea des. Însă nu și sub conducerea lui Erdogan.

Pe 25 august, președintele turc alături de 10 miniștrii și popor s-au rugat împreună într-o rugăciune condusă de președintele Cultelor, Ali Erbaș, cu ocazia celei de-a 951-a aniversare a bătăliei de la Manziker.

Printre oficiali a fost prezenți Ministrul Apărării Naționale, Hulusi Akar, Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ, Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, dar și șeful de stat major generalul Yașar Güler și comandanții săi de forță.

În ultimul deceniu, Malazgirt, acum un oraș din provincia Muș în care s-a dat bătălia între otomani selgiucizii și forțele bizantine a fost în centrul atenției cu evenimente care țin chiar și patru zile.

Rugăciunea fastuoasă a fost criticată de către opoziție, susținând că Erdogan încearcă să câștige simpatia credincioșilor musulmani.

Armata, președintele și imami uniți

La mai puțin de o săptămână, Erdogan a participat la altă ceremonie de deschiderea a Moscheii Academiei Navale din Istanbul.

Ceremonia a început, bineînțeles, cu o rugăciunea citită de Mehmet Bilgin, directorul general al Direcției Servicii de Administrare a Afacerilor Religioase.

De asemenea, au fost prezenți și ministrul Apărării Naționale Hulusi Akar și comandantul Forțelor Terestre, generalul Musa Avsever, comandantul Forțelor Navale, amiralul Ercüment Tatlıoğlu și Comandantul forțelor aeriene, generalul Atilla Gülan.

Turcii încep să vadă cât mai des religia și reprezentanții săi prezenți la diferite evenimente, mai mult ca în oricare eră a Turciei.

Inaugurări peste inaugurări

În ultima perioadă președintele turc, Recep Erdogan a inaugurat mai multe lăcașuri de cult, școli și fabrici.

Alături de mii de turci, președintele Recep Tayyip Erdoğan a participat la ceremonia de inaugurare a fabricii de producție de praf de pușcă, cartușe și capsule, care va fi adusă în industria de apărare, cu un cost de investiție de peste 3 miliarde de lire, în Piața Păcii Kadesh, din provincia nordică Çorum. 

„Mashallah, Çorum scrie o epopee astăzi. Face istorie. Spun „Fie ca Dumnezeu să fie mulțumit” tuturor oamenilor din Çorum care nu tind spre cealaltă parte cât timp există Alianța Poporului, omul națiunii. Știu că va exista cineva care va încerca să defăimească această iubire, iar niște oameni ignoranți vor să defăimească conversația. Să nu ajungă la secretul iubirii noastre unul pentru celălalt de dragul lui Allah. Să nu înțeleagă în ce fel de dragoste de națiune suntem, de ce fel de dragoste de țară avem. Nu avem cuvinte, există locuri de muncă, există muncă”, a spus Erdogan, în fața miilor de turci.

Libertatea pentru un stomac plin

Erdogan speră că prin crearea de locuri de muncă, moschei, rugăciuni fastuoase și alte proiecte o să îi facă pe turci să închidă ochii la lipsa de justiție, lipsa libertății presei și lipsa libertății în general.  

Twitter-ul a ajuns sursă de informații, având în vedere că aproape toată presa este sub conducerea sa. Nici măcar sub deciziile Curților Europe, vezi cazul Kavala, Demirtaș, turcii nu își pot găsi dreptatea după ce sunt acuzați sub motive puerile precum: insulta președintelui turc, jignirea valorilor naționale sau incitarea la panică.

Rămâne de văzut, ce vor ajunge turcii la anul, în iunie 2023, libertatea sau stomacul plin..

Turcia nu mai face față la cererile de sobă din Europa: Comenzile au crescut de 19 ori

Turcia nu mai face față comenzilor de sobe din Europa, pe fondul crizei energetice, conform Yeni Safak.Gökhan Aybar,...

Noi țări care intră doar cu buletin în Turcia! Chiriile cresc pentru comerciații din Edirne

Încă două țări s-au alăturat pe lista celor care pot intra doar cu buletin în Turcia, pe lângă Bulgaria, Cipru de Nord, Azerbaijan, Georgia, Ucraina și Moldova.

Cea mai mare creștere în august. Sosul de roșii a crescut cu 150 la sută

Până la publicarea unui al doilea comunicat, cei care vor să exporte roșii și produse din tomate trebuie să obțină permisiunea ministerului.

Ankara: Autoritățile percep taxe mai mari pe pentru străini la abonamentul de apă

În timp ce „taxa de depozit” pentru contoarele de apă cerută de la abonați este de 400 de lire (~22 de dolari), Administrația de Apă și Canalizare din Ankara (İSKİ) le cere abonaților străini să plătească 1.600 de lire.

Turcia pe locul 48 din 191 în raportul Națiunilor Unite. O creștere de aproape 40 la sută în ultimii 30 de ani

Conform celui mai recent raport asupra dezvoltării umane, „Timpuri incerte, vieți nestabilite: modelarea viitorului nostru într-o lume în transformare”, Turcia a primit un calificativ asupra dezvoltării umane „foarte ridicat”, având un scor de 0,838 în 2021.

Ar putea Grecia și Turcia să intre în război? Răspunsul este da, susțin specialiștii

Turcia și Grecia ar putea intra în război, conform Michael Rubin, un membru senior al Institutului American de Întreprinderi (AEI), care a citat disperarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a diminua eșecurile sale economice pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și parlamentare.

Turcia a depus o scrisoare falsificată la CEDO, în dosarul pentru cel mai mare scandal de corupție a țării

Turcia a transmis Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) o scrisoare falsificată atribuită clericului turc Fethullah Gülen, sugerând că doi judecători din cazul de corupție din 2013 au luat decizii la ordinul lui Gülen, a arătat o hotărâre a Curții de la Strasbourg, citat de Turkish Minutes.

Este oficial! Turcia construiește drone în Ucraina. Zelenskiy i-a oferit propietarul firmei Ordinul de Merit al Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy după întâlnirea, de pe 9 septembrie, cu șeful firmei turcești de apărare, Baykar a susținut că firma va înființa o fabrică în Ucraina pentru a construi vehicule aeriene fără pilot.