joi, aprilie 25, 2024

Tik-Tak! Erdogan a început lupta pentru voturi. Inaugurări, religie și discurs național

Conflictele cu Grecia din ultimul timp, inflația, devalorizarea lirei turcești, sărăcia, pe lângă lipsa de drepturi și libertăți cu care turcii se confruntă în ultimii ani, atârnă greu în balanța alegerilor turcilor pentru următorul candidat la președinție din 2023.

Cu mai puțin de un an la dispoziție, Recep Tayyip Erdogan recurge la tacticile binecunoscute ale oricărui lider autoritar: religia și naționalismul, în speranța că o să-i facă pe turci să-l voteze din nou.

Președintele turc s-a obișnuit să-și înceapă discursurile cu Bismillah, expresie folosită de musulmani înainte de a începe orice activitate, urmând să repede de-a lungul monologului Mashalla sau Inshallah.

Rugăciunea de vineri cu mare fast

Turcii au fost obișnuiți cu un stat secular, în care religia, armata și guvernul sunt instituții individuale, care nu obișnuiesc să se intersecteze prea des. Însă nu și sub conducerea lui Erdogan.

Pe 25 august, președintele turc alături de 10 miniștrii și popor s-au rugat împreună într-o rugăciune condusă de președintele Cultelor, Ali Erbaș, cu ocazia celei de-a 951-a aniversare a bătăliei de la Manziker.

Printre oficiali a fost prezenți Ministrul Apărării Naționale, Hulusi Akar, Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ, Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, dar și șeful de stat major generalul Yașar Güler și comandanții săi de forță.

În ultimul deceniu, Malazgirt, acum un oraș din provincia Muș în care s-a dat bătălia între otomani selgiucizii și forțele bizantine a fost în centrul atenției cu evenimente care țin chiar și patru zile.

Rugăciunea fastuoasă a fost criticată de către opoziție, susținând că Erdogan încearcă să câștige simpatia credincioșilor musulmani.

Armata, președintele și imami uniți

La mai puțin de o săptămână, Erdogan a participat la altă ceremonie de deschiderea a Moscheii Academiei Navale din Istanbul.

Ceremonia a început, bineînțeles, cu o rugăciunea citită de Mehmet Bilgin, directorul general al Direcției Servicii de Administrare a Afacerilor Religioase.

De asemenea, au fost prezenți și ministrul Apărării Naționale Hulusi Akar și comandantul Forțelor Terestre, generalul Musa Avsever, comandantul Forțelor Navale, amiralul Ercüment Tatlıoğlu și Comandantul forțelor aeriene, generalul Atilla Gülan.

Turcii încep să vadă cât mai des religia și reprezentanții săi prezenți la diferite evenimente, mai mult ca în oricare eră a Turciei.

Inaugurări peste inaugurări

În ultima perioadă președintele turc, Recep Erdogan a inaugurat mai multe lăcașuri de cult, școli și fabrici.

Alături de mii de turci, președintele Recep Tayyip Erdoğan a participat la ceremonia de inaugurare a fabricii de producție de praf de pușcă, cartușe și capsule, care va fi adusă în industria de apărare, cu un cost de investiție de peste 3 miliarde de lire, în Piața Păcii Kadesh, din provincia nordică Çorum. 

„Mashallah, Çorum scrie o epopee astăzi. Face istorie. Spun „Fie ca Dumnezeu să fie mulțumit” tuturor oamenilor din Çorum care nu tind spre cealaltă parte cât timp există Alianța Poporului, omul națiunii. Știu că va exista cineva care va încerca să defăimească această iubire, iar niște oameni ignoranți vor să defăimească conversația. Să nu ajungă la secretul iubirii noastre unul pentru celălalt de dragul lui Allah. Să nu înțeleagă în ce fel de dragoste de națiune suntem, de ce fel de dragoste de țară avem. Nu avem cuvinte, există locuri de muncă, există muncă”, a spus Erdogan, în fața miilor de turci.

Libertatea pentru un stomac plin

Erdogan speră că prin crearea de locuri de muncă, moschei, rugăciuni fastuoase și alte proiecte o să îi facă pe turci să închidă ochii la lipsa de justiție, lipsa libertății presei și lipsa libertății în general.  

Twitter-ul a ajuns sursă de informații, având în vedere că aproape toată presa este sub conducerea sa. Nici măcar sub deciziile Curților Europe, vezi cazul Kavala, Demirtaș, turcii nu își pot găsi dreptatea după ce sunt acuzați sub motive puerile precum: insulta președintelui turc, jignirea valorilor naționale sau incitarea la panică.

Rămâne de văzut, ce vor ajunge turcii la anul, în iunie 2023, libertatea sau stomacul plin..

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.