Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
vineri, iunie 2, 2023

Tik-Tak! Erdogan a început lupta pentru voturi. Inaugurări, religie și discurs național

Conflictele cu Grecia din ultimul timp, inflația, devalorizarea lirei turcești, sărăcia, pe lângă lipsa de drepturi și libertăți cu care turcii se confruntă în ultimii ani, atârnă greu în balanța alegerilor turcilor pentru următorul candidat la președinție din 2023.

Cu mai puțin de un an la dispoziție, Recep Tayyip Erdogan recurge la tacticile binecunoscute ale oricărui lider autoritar: religia și naționalismul, în speranța că o să-i facă pe turci să-l voteze din nou.

Președintele turc s-a obișnuit să-și înceapă discursurile cu Bismillah, expresie folosită de musulmani înainte de a începe orice activitate, urmând să repede de-a lungul monologului Mashalla sau Inshallah.

Rugăciunea de vineri cu mare fast

Turcii au fost obișnuiți cu un stat secular, în care religia, armata și guvernul sunt instituții individuale, care nu obișnuiesc să se intersecteze prea des. Însă nu și sub conducerea lui Erdogan.

Pe 25 august, președintele turc alături de 10 miniștrii și popor s-au rugat împreună într-o rugăciune condusă de președintele Cultelor, Ali Erbaș, cu ocazia celei de-a 951-a aniversare a bătăliei de la Manziker.

Printre oficiali a fost prezenți Ministrul Apărării Naționale, Hulusi Akar, Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ, Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, dar și șeful de stat major generalul Yașar Güler și comandanții săi de forță.

În ultimul deceniu, Malazgirt, acum un oraș din provincia Muș în care s-a dat bătălia între otomani selgiucizii și forțele bizantine a fost în centrul atenției cu evenimente care țin chiar și patru zile.

Rugăciunea fastuoasă a fost criticată de către opoziție, susținând că Erdogan încearcă să câștige simpatia credincioșilor musulmani.

Armata, președintele și imami uniți

La mai puțin de o săptămână, Erdogan a participat la altă ceremonie de deschiderea a Moscheii Academiei Navale din Istanbul.

Ceremonia a început, bineînțeles, cu o rugăciunea citită de Mehmet Bilgin, directorul general al Direcției Servicii de Administrare a Afacerilor Religioase.

De asemenea, au fost prezenți și ministrul Apărării Naționale Hulusi Akar și comandantul Forțelor Terestre, generalul Musa Avsever, comandantul Forțelor Navale, amiralul Ercüment Tatlıoğlu și Comandantul forțelor aeriene, generalul Atilla Gülan.

Turcii încep să vadă cât mai des religia și reprezentanții săi prezenți la diferite evenimente, mai mult ca în oricare eră a Turciei.

Inaugurări peste inaugurări

În ultima perioadă președintele turc, Recep Erdogan a inaugurat mai multe lăcașuri de cult, școli și fabrici.

Alături de mii de turci, președintele Recep Tayyip Erdoğan a participat la ceremonia de inaugurare a fabricii de producție de praf de pușcă, cartușe și capsule, care va fi adusă în industria de apărare, cu un cost de investiție de peste 3 miliarde de lire, în Piața Păcii Kadesh, din provincia nordică Çorum. 

„Mashallah, Çorum scrie o epopee astăzi. Face istorie. Spun „Fie ca Dumnezeu să fie mulțumit” tuturor oamenilor din Çorum care nu tind spre cealaltă parte cât timp există Alianța Poporului, omul națiunii. Știu că va exista cineva care va încerca să defăimească această iubire, iar niște oameni ignoranți vor să defăimească conversația. Să nu ajungă la secretul iubirii noastre unul pentru celălalt de dragul lui Allah. Să nu înțeleagă în ce fel de dragoste de națiune suntem, de ce fel de dragoste de țară avem. Nu avem cuvinte, există locuri de muncă, există muncă”, a spus Erdogan, în fața miilor de turci.

Libertatea pentru un stomac plin

Erdogan speră că prin crearea de locuri de muncă, moschei, rugăciuni fastuoase și alte proiecte o să îi facă pe turci să închidă ochii la lipsa de justiție, lipsa libertății presei și lipsa libertății în general.  

Twitter-ul a ajuns sursă de informații, având în vedere că aproape toată presa este sub conducerea sa. Nici măcar sub deciziile Curților Europe, vezi cazul Kavala, Demirtaș, turcii nu își pot găsi dreptatea după ce sunt acuzați sub motive puerile precum: insulta președintelui turc, jignirea valorilor naționale sau incitarea la panică.

Rămâne de văzut, ce vor ajunge turcii la anul, în iunie 2023, libertatea sau stomacul plin..

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Ce va face Erdogan în continuare? POLITICO: Lira este vulnerabila

O întrebare și mai importantă este dacă Erdogan va reveni la politici economice mai ortodoxe sau va continua cu combinația actuală de cheltuieli mari și rezistență la creșterea ratelor dobânzii. Mulți economiști spun că această combinație este nesustenabilă și riscă o criză în urma alegerilor, lira fiind vulnerabilă la atac.

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Erdogan revendică victoria la alegerile prezidențiale din Turcia, pe măsură ce numărătoarea continuă

Erdogan s-a ridicat pe un autobuz lângă reședința sa din Istanbul pentru a cânta din nou un cântec de campanie susținătorilor săi și a pronunța victoria.

Rata de respingere a vizelor Schengen a Turciei  de cinci ori mai mare decât a Rusiei

Turcia, al doilea cel mai mare solicitant de vize Schengen după Rusia, se confruntă cu o rată de respingere de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

LIVE. Iată cine este viitorul președinte al Turciei

20.05: Conform informațiilor furnizate de președintele Consiliul Electoral, Ahmet Yener, numărul total de urne deschise a fost de 75,42 la sută. Erdogan a strâns 53,41 la sută din voturi, iar Kılıçdaroğlu a primit 46,59 la sută.