sâmbătă, aprilie 20, 2024

Turcia: Olimpic la înot riscă pedeapsă de până la 8 ani, pentru că l-a insultat pe Erdogan

Un fost înotător de naționalitate turcă riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare sub acuzația că l-a insultat pe președintele Recep Tayyip Erdoğan, într-o postare pe social media, conform Stockholm Center for Freedom.

Procurorii turci au emis un mandat de reținere pentru Derya Büyükuncu, olimpic de șase ori înotător cu spate și fluture, la începutul lunii februarie, din cauza unei postări pe Twitter, pe care a postat-o despre starea de sănătate a lui Erdogan, care fusese testat pozitiv pentru COVID-19.

În rechizitoriul Procuraturii Generale din Istanbul, înotatorul este acuzat că l-a insultat pe președinte prin tweet-uri succesive și riscă o pedeapsă cu închisoare de la un an la opt ani.

Potrivit rechizitoriului, Büyükuncu a depășit limitele libertății de exprimare în tweet-urile sale și a folosit un limbaj defensiv față de liderul turc.

Ce s-a întâmplat?

După ce Erdoğan a anunțat, în februarie, că a fost testat pozitiv și a cerut rugăciuni pentru sănătatea lui, Büyükuncu s-a numărat printre miile de utilizatori ai rețelelor de socializare care au postat mesaje care includ glume despre eventualul deces a lui Erdoğan.

„A contractat coronavirusul și vrea să ne rugăm pentru el. Ne rugăm, el nu ar trebui să aibă griji. Am început deja să fac halva în 20 de oale. Când va veni momentul, le voi distribui întregului cartier”, a scris Büyükuncu, pe Twitter fără a menționa numele lui Erdogan.

Halva este un deșert tradițional turcesc care este în general servit oaspeților și distribuit vecinilor atunci când cineva a murit.

Halva a devenit, de asemenea, un hashtag printre utilizatorii de Twitter din Turcia, după ce Erdoğan a anunțat vestea despre infectarea cu COVID-19.

Rechizitoriul se referă, de asemenea, la un alt tweet al lui Büyükuncu în februarie, în care el l-a referit pe Erdoğan drept „Takunyalı Führer” (Liderul cu saboți), numele unei cărți scrise de autorul turc, Ergun Poyraz. Führer este, de asemenea, un cuvânt german care este asociat cu dictatorul nazist, Adolf Hitler.

Ce spune SUA?

În aprilie, autoritățile turce au cerut SUA, țara unde sportivul se află, pentru a executa o investigație.

Ca răspuns, Departamentul de Justiție al SUA a spus că nu poate oferi asistență juridică Turciei în ceea ce privește Büyükuncu, deoarece observațiile înotătorului se încadrează în domeniul de aplicare al libertății de exprimare.

Insultarea președintelui face obiectul unor acuzații penale în temeiul controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK), iar mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea pentru presupusele insulte ale lui Erdogan. Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Cazurile de insulte provin, în general, din postările pe rețelele sociale distribuite de oponenții lui Erdoğan. Poliția și sistemul judiciar turcesc percep chiar și cele mai minore critici la adresa lui Erdogan sau a guvernului său ca pe o insultă.

Între timp, Federația Turcă de înot i-a interzis definitiv lui Büyükuncu să participe la evenimente sportive oficiale din cauza postărilor sale.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.