sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Turcia: Olimpic la înot riscă pedeapsă de până la 8 ani, pentru că l-a insultat pe Erdogan

Un fost înotător de naționalitate turcă riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare sub acuzația că l-a insultat pe președintele Recep Tayyip Erdoğan, într-o postare pe social media, conform Stockholm Center for Freedom.

Procurorii turci au emis un mandat de reținere pentru Derya Büyükuncu, olimpic de șase ori înotător cu spate și fluture, la începutul lunii februarie, din cauza unei postări pe Twitter, pe care a postat-o despre starea de sănătate a lui Erdogan, care fusese testat pozitiv pentru COVID-19.

În rechizitoriul Procuraturii Generale din Istanbul, înotatorul este acuzat că l-a insultat pe președinte prin tweet-uri succesive și riscă o pedeapsă cu închisoare de la un an la opt ani.

Potrivit rechizitoriului, Büyükuncu a depășit limitele libertății de exprimare în tweet-urile sale și a folosit un limbaj defensiv față de liderul turc.

Ce s-a întâmplat?

După ce Erdoğan a anunțat, în februarie, că a fost testat pozitiv și a cerut rugăciuni pentru sănătatea lui, Büyükuncu s-a numărat printre miile de utilizatori ai rețelelor de socializare care au postat mesaje care includ glume despre eventualul deces a lui Erdoğan.

„A contractat coronavirusul și vrea să ne rugăm pentru el. Ne rugăm, el nu ar trebui să aibă griji. Am început deja să fac halva în 20 de oale. Când va veni momentul, le voi distribui întregului cartier”, a scris Büyükuncu, pe Twitter fără a menționa numele lui Erdogan.

Halva este un deșert tradițional turcesc care este în general servit oaspeților și distribuit vecinilor atunci când cineva a murit.

Halva a devenit, de asemenea, un hashtag printre utilizatorii de Twitter din Turcia, după ce Erdoğan a anunțat vestea despre infectarea cu COVID-19.

Rechizitoriul se referă, de asemenea, la un alt tweet al lui Büyükuncu în februarie, în care el l-a referit pe Erdoğan drept „Takunyalı Führer” (Liderul cu saboți), numele unei cărți scrise de autorul turc, Ergun Poyraz. Führer este, de asemenea, un cuvânt german care este asociat cu dictatorul nazist, Adolf Hitler.

Ce spune SUA?

În aprilie, autoritățile turce au cerut SUA, țara unde sportivul se află, pentru a executa o investigație.

Ca răspuns, Departamentul de Justiție al SUA a spus că nu poate oferi asistență juridică Turciei în ceea ce privește Büyükuncu, deoarece observațiile înotătorului se încadrează în domeniul de aplicare al libertății de exprimare.

Insultarea președintelui face obiectul unor acuzații penale în temeiul controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK), iar mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea pentru presupusele insulte ale lui Erdogan. Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Cazurile de insulte provin, în general, din postările pe rețelele sociale distribuite de oponenții lui Erdoğan. Poliția și sistemul judiciar turcesc percep chiar și cele mai minore critici la adresa lui Erdogan sau a guvernului său ca pe o insultă.

Între timp, Federația Turcă de înot i-a interzis definitiv lui Büyükuncu să participe la evenimente sportive oficiale din cauza postărilor sale.

Turcia: Creștere record la benzină

O creștere record este așteaptă la benzină, în această seară, în Turcia

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

Grecia va extinde cu 35 de kilometri gardul la granița cu Turcia

Guvernul grec intenționează să continue cu extinderea unui gard cu 35 de kilometri de-a lungul graniței de nord cu Turcia pentru a...

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,