miercuri, august 31, 2022

Turcia: Olimpic la înot riscă pedeapsă de până la 8 ani, pentru că l-a insultat pe Erdogan

Un fost înotător de naționalitate turcă riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare sub acuzația că l-a insultat pe președintele Recep Tayyip Erdoğan, într-o postare pe social media, conform Stockholm Center for Freedom.

Procurorii turci au emis un mandat de reținere pentru Derya Büyükuncu, olimpic de șase ori înotător cu spate și fluture, la începutul lunii februarie, din cauza unei postări pe Twitter, pe care a postat-o despre starea de sănătate a lui Erdogan, care fusese testat pozitiv pentru COVID-19.

În rechizitoriul Procuraturii Generale din Istanbul, înotatorul este acuzat că l-a insultat pe președinte prin tweet-uri succesive și riscă o pedeapsă cu închisoare de la un an la opt ani.

Potrivit rechizitoriului, Büyükuncu a depășit limitele libertății de exprimare în tweet-urile sale și a folosit un limbaj defensiv față de liderul turc.

Ce s-a întâmplat?

După ce Erdoğan a anunțat, în februarie, că a fost testat pozitiv și a cerut rugăciuni pentru sănătatea lui, Büyükuncu s-a numărat printre miile de utilizatori ai rețelelor de socializare care au postat mesaje care includ glume despre eventualul deces a lui Erdoğan.

„A contractat coronavirusul și vrea să ne rugăm pentru el. Ne rugăm, el nu ar trebui să aibă griji. Am început deja să fac halva în 20 de oale. Când va veni momentul, le voi distribui întregului cartier”, a scris Büyükuncu, pe Twitter fără a menționa numele lui Erdogan.

Halva este un deșert tradițional turcesc care este în general servit oaspeților și distribuit vecinilor atunci când cineva a murit.

Halva a devenit, de asemenea, un hashtag printre utilizatorii de Twitter din Turcia, după ce Erdoğan a anunțat vestea despre infectarea cu COVID-19.

Rechizitoriul se referă, de asemenea, la un alt tweet al lui Büyükuncu în februarie, în care el l-a referit pe Erdoğan drept „Takunyalı Führer” (Liderul cu saboți), numele unei cărți scrise de autorul turc, Ergun Poyraz. Führer este, de asemenea, un cuvânt german care este asociat cu dictatorul nazist, Adolf Hitler.

Ce spune SUA?

În aprilie, autoritățile turce au cerut SUA, țara unde sportivul se află, pentru a executa o investigație.

Ca răspuns, Departamentul de Justiție al SUA a spus că nu poate oferi asistență juridică Turciei în ceea ce privește Büyükuncu, deoarece observațiile înotătorului se încadrează în domeniul de aplicare al libertății de exprimare.

Insultarea președintelui face obiectul unor acuzații penale în temeiul controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK), iar mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea pentru presupusele insulte ale lui Erdogan. Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Cazurile de insulte provin, în general, din postările pe rețelele sociale distribuite de oponenții lui Erdoğan. Poliția și sistemul judiciar turcesc percep chiar și cele mai minore critici la adresa lui Erdogan sau a guvernului său ca pe o insultă.

Între timp, Federația Turcă de înot i-a interzis definitiv lui Büyükuncu să participe la evenimente sportive oficiale din cauza postărilor sale.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...