marți, septembrie 19, 2023

Turcia: Olimpic la înot riscă pedeapsă de până la 8 ani, pentru că l-a insultat pe Erdogan

Un fost înotător de naționalitate turcă riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare sub acuzația că l-a insultat pe președintele Recep Tayyip Erdoğan, într-o postare pe social media, conform Stockholm Center for Freedom.

Procurorii turci au emis un mandat de reținere pentru Derya Büyükuncu, olimpic de șase ori înotător cu spate și fluture, la începutul lunii februarie, din cauza unei postări pe Twitter, pe care a postat-o despre starea de sănătate a lui Erdogan, care fusese testat pozitiv pentru COVID-19.

În rechizitoriul Procuraturii Generale din Istanbul, înotatorul este acuzat că l-a insultat pe președinte prin tweet-uri succesive și riscă o pedeapsă cu închisoare de la un an la opt ani.

Potrivit rechizitoriului, Büyükuncu a depășit limitele libertății de exprimare în tweet-urile sale și a folosit un limbaj defensiv față de liderul turc.

Ce s-a întâmplat?

După ce Erdoğan a anunțat, în februarie, că a fost testat pozitiv și a cerut rugăciuni pentru sănătatea lui, Büyükuncu s-a numărat printre miile de utilizatori ai rețelelor de socializare care au postat mesaje care includ glume despre eventualul deces a lui Erdoğan.

„A contractat coronavirusul și vrea să ne rugăm pentru el. Ne rugăm, el nu ar trebui să aibă griji. Am început deja să fac halva în 20 de oale. Când va veni momentul, le voi distribui întregului cartier”, a scris Büyükuncu, pe Twitter fără a menționa numele lui Erdogan.

Halva este un deșert tradițional turcesc care este în general servit oaspeților și distribuit vecinilor atunci când cineva a murit.

Halva a devenit, de asemenea, un hashtag printre utilizatorii de Twitter din Turcia, după ce Erdoğan a anunțat vestea despre infectarea cu COVID-19.

Rechizitoriul se referă, de asemenea, la un alt tweet al lui Büyükuncu în februarie, în care el l-a referit pe Erdoğan drept „Takunyalı Führer” (Liderul cu saboți), numele unei cărți scrise de autorul turc, Ergun Poyraz. Führer este, de asemenea, un cuvânt german care este asociat cu dictatorul nazist, Adolf Hitler.

Ce spune SUA?

În aprilie, autoritățile turce au cerut SUA, țara unde sportivul se află, pentru a executa o investigație.

Ca răspuns, Departamentul de Justiție al SUA a spus că nu poate oferi asistență juridică Turciei în ceea ce privește Büyükuncu, deoarece observațiile înotătorului se încadrează în domeniul de aplicare al libertății de exprimare.

Insultarea președintelui face obiectul unor acuzații penale în temeiul controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK), iar mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea pentru presupusele insulte ale lui Erdogan. Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Cazurile de insulte provin, în general, din postările pe rețelele sociale distribuite de oponenții lui Erdoğan. Poliția și sistemul judiciar turcesc percep chiar și cele mai minore critici la adresa lui Erdogan sau a guvernului său ca pe o insultă.

Între timp, Federația Turcă de înot i-a interzis definitiv lui Büyükuncu să participe la evenimente sportive oficiale din cauza postărilor sale.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.