miercuri, august 31, 2022

Turcii cheltuiesc 100 de milioane de euro anulat pentru viza Schengen

Cetăţenii turci cheltuiesc aproximativ 100 de milioane de euro anual pentru a obţine vize Schengen, conform Ahval News.

Experții din Turcia susțin că s-a înregistrat o creștere a cererilor, ale căror programări durează până la trei luni, perturbând planurile de călătorie și provocând dificultăți pentru mii de studenți și oameni de afaceri.

„Solicitările de viză au crescut foarte mult, deoarece toată lumea vrea acum să plece în străinătate, fie că sunt șomeri, calificați sau needucați”, susțin specialiștiilor pentru Hürriyet.

În timp ce durata procesului depinde de țară, o programare poate fi făcută după două sau trei luni, potrivit șefului Fundației pentru Dezvoltare Economică (İKV), Ayhan Zeytinoğlu.

Taxa nerambursabilă pentru cererea de viză pentru țările europene variază în medie între 120-125 de euro și între 130-1.105 dolari pentru Regatul Unit. Taxa pentru Statele Unite este de aproximativ 200 dolari.

Refuzul vizelor Schengen

Refuzurile vizelor Schengen ale cetățenilor turci au crescut la 12,7% în 2020, în creștere de la 4% în 2014, potrivit unui raport al lui Ziya Altunyaldız, deputat al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP).

„Chiar și vizele de tranzit s-au transformat într-o problemă, deoarece poate dura câteva luni înainte ca o viză să fie acordată pentru a merge pe un alt continent prin Europa”, a declarat principalul deputat al Partidului Popular Republican (CHP), Utku Çakırözer.

Deputatul susține că Ministerul de Externe al Turciei, care rămâne indiferent la problemele menționate, ar trebui să intervină.

Peste 70 la sută din populația Turciei cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani a spus că ar prefera să locuiască în străinătate dacă li s-ar oferi ocazia, potrivit unui sondaj al fundației politice germane Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), publicat în februarie.

Turcia se confruntă cu o criză economică, forțând cetățenii să se lupte pentru a-și satisface nevoile de bază, mai ales că cea mai mare rată a inflației din țară a înregistrat un nivel maxim din ultimii 24 de ani, iar lira a pierdut peste 50% din valoare de anul trecut.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.