miercuri, februarie 28, 2024

Turcii cheltuiesc 100 de milioane de euro anulat pentru viza Schengen

Cetăţenii turci cheltuiesc aproximativ 100 de milioane de euro anual pentru a obţine vize Schengen, conform Ahval News.

Experții din Turcia susțin că s-a înregistrat o creștere a cererilor, ale căror programări durează până la trei luni, perturbând planurile de călătorie și provocând dificultăți pentru mii de studenți și oameni de afaceri.

„Solicitările de viză au crescut foarte mult, deoarece toată lumea vrea acum să plece în străinătate, fie că sunt șomeri, calificați sau needucați”, susțin specialiștiilor pentru Hürriyet.

În timp ce durata procesului depinde de țară, o programare poate fi făcută după două sau trei luni, potrivit șefului Fundației pentru Dezvoltare Economică (İKV), Ayhan Zeytinoğlu.

Taxa nerambursabilă pentru cererea de viză pentru țările europene variază în medie între 120-125 de euro și între 130-1.105 dolari pentru Regatul Unit. Taxa pentru Statele Unite este de aproximativ 200 dolari.

Refuzul vizelor Schengen

Refuzurile vizelor Schengen ale cetățenilor turci au crescut la 12,7% în 2020, în creștere de la 4% în 2014, potrivit unui raport al lui Ziya Altunyaldız, deputat al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP).

„Chiar și vizele de tranzit s-au transformat într-o problemă, deoarece poate dura câteva luni înainte ca o viză să fie acordată pentru a merge pe un alt continent prin Europa”, a declarat principalul deputat al Partidului Popular Republican (CHP), Utku Çakırözer.

Deputatul susține că Ministerul de Externe al Turciei, care rămâne indiferent la problemele menționate, ar trebui să intervină.

Peste 70 la sută din populația Turciei cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani a spus că ar prefera să locuiască în străinătate dacă li s-ar oferi ocazia, potrivit unui sondaj al fundației politice germane Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), publicat în februarie.

Turcia se confruntă cu o criză economică, forțând cetățenii să se lupte pentru a-și satisface nevoile de bază, mai ales că cea mai mare rată a inflației din țară a înregistrat un nivel maxim din ultimii 24 de ani, iar lira a pierdut peste 50% din valoare de anul trecut.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.