luni, octombrie 2, 2023

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Autoritățile turce au anulat definitiv licența cotidianului Evrensel, de a publica reclame, o sursă semnificativă de venituri pentru ziare, conform Turkish Minutes.

Agenția de Publicitate de Presă a Turciei (BİK), organismul de stat responsabil cu reglementarea reclamelor finanțate din fonduri publice în mass-media care a impus interdicția, a declarat într-o notificare trimisă către Evrensel că decizia a fost făcută după ce cititorii au cumpărat mai mult de un ziar în unele provincii.

Din septembrie 2019, Evrensel a primit interdicție să publice anunțuri în conformitate cu o altă decizie a CCR, tot pe motiv că a fost vândut în vrac.

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să ne reducă la tăcere”.

Sindicatul Muncitorilor din Radiodifuziune și Tipografi (DİSK BASIN-İŞ) a condamnat de asemenea decizia agenției, spunând într-un tweet că BİK este „un instrument de control economic pentru presă” și un „club” al guvernului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP). , cerând închiderea acestuia.

La începutul lunii august, Curtea Constituțională a Turciei a decis că interdicțiile de publicitate impuse lui BirGün, Sözcü, Cumhuriyet și Evrensel, toate ziarele critice la adresa partidului lui Erdogan, din cauza știrilor pe care le-au publicat, le-au încălcat drepturile la libertatea de exprimare și libertatea presa.

Potrivit Reporters Without Borders (RSF), 90 la sută din mass-media națională din Turcia, care s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2022 al RSF, este deținută de oameni de afaceri pro-guvernamentali și urmează linia oficială.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.