marți, iulie 12, 2022

CEDO ar putea cere suspendarea Turciei, dacă continuă să refuze eliberarea filantropului Osman Kavala

Tribunalul european pentru drepturi a declarat, pe 11 iulie, că Turcia nu a respectat hotărâre care cere eliberarea filantropului Osman Kavala, mergând mai departe într-un proces care ar putea duce la suspendarea Ankarei din Consiliul Europei, conform Gazete Duvar.

Sentința CEDO, din 11 iulie, este ultimul pas în „procedurile de încălcare a dreptului comunitar” care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul European.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care supraveghează punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a trimis cazul înapoi instanței în februarie.

CEDO a considerat, cu 16 voturi contra 1, că a existat o încălcare a articolului 46/1 (forța obligatorie și executarea hotărârilor) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Ca următor pas al procesului, Comitetul de Miniștri va decide ce măsuri să ia ca urmare a nerespectării de către Turcia a hotărârii CEDO.

Experții juridici spun că îndepărtarea Turciei din Consiliu ar ridica protecția oferită cetățenilor de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Kavala trebuie eliberat imediat

Instanța susține că noul rechizitoriu a lui Kavala după hotărârea CEDO din decembrie 2019 nu conținea fapte substanțiale și că „autoritățile de anchetă s-au referit din nou la numeroase acte care au fost efectuate în întregime legal”.

CEDO a adăugat că Kavala era încă în detenție, în ciuda a trei decizii de eliberare și a uneia de achitare, obligând Turcia să-i plătească 7.500 de euro.

Autoritățile de la Ankara sunt dezamăgite

Ministerul turc de Externe a declarat într-o declarație scrisă că decizia a fost dezamăgitoare și se așteaptă ca Comitetul Miniștrilor să acționeze fără părtinire și cu bun simț în cursul procedurilor următoare.

Judecătorul Saadet Yüksel, din Turcia, a fost singurul judecător care a exprimat o opinie în contradictoriu cu autoritățile turce.

Kavala, care se află în închisoare de aproape cinci ani, a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul și a fost condamnat la închisoare pe viață fără eliberare, în aprilie.

Alți șapte au fost condamnați cu până la 18 ani pentru că l-au ajutat în ceea ce criticii au spus că este un proces politic care vizează incriminarea demonstrațiilor la nivel național din 2013, cunoscute sub numele de protestele Gezi, cea mai mare provocare populară pentru premierul de atunci Recep Tayyip Erdogan.

Proteste la nivel național, după ce un cardiologist a fost ucis de un pacient

În conformitate cu declarația, zeci de medici și lucrători din domeniul sănătății, inclusiv cei mai mulți membri ai TTB, au intrat în grevă de două zile în diferite provincii, inclusiv Istanbul, Ankara, Çanakkale, Eskişehir, Adıyaman, Bartın, Bursa și Bolu, începând cu ora 09:00.

Turcia: Guvernul îi obligă pe primari să obțină aprobare pentru întâlnirile cu oficialii străni

Noul regulament a atras critici din partea primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, care a spus că „astfel de măsuri nu au nicio semnificație în afară de a arăta decăderea managementului central în ochii publicului”.

Magia Bairamului de pe vremuri. Cum obișnuiau să sărbătorească musulmanii din Dobrogea 

Ziua de bairam pentru copilul musulman din Dobrogea era cea mai fericită zi. Părinții îl luai haine noi și urmau de dimineață să meargă cu colindul împreună cu prietenii, unde primeau mici cadouri. Unde mai pui că, trei zile aveau și liber de la școală. Așa, își amintesc zilele de Bairam, Ozgur Seit, tătar ieșit la pensie, din Mangalia și vecinul său turc, care obișnuiește să-l viziteze.

Cutremurător! Datele oficiale: Peste 330.000 de persoane reținute și 100.000 închise, de la puciul eșuat

Într-o declarație din timpul unui eveniment care a marcat tentativa de lovitură de stat, Süleyman Soylu a spus că în prezent sunt 19.252 de persoane în închisoare pentru legături cu Mișcarea Gulen.

80% dintre tinerii din  Generația Z nu susțin partidul lui Erdogan

Conform Gezici Research, generația Z va reprezenta 11,8% din populația adultă cu drept de vot a Turciei până când vor avea loc alegerile din iunie 2023.

Dreptului omului în Turcia: Scrisoare către CEDO și Consiliul Europei

Dreptului omului în Turcia: Scrisoare către CEDO și Consiliul Europei

CEDO ar putea cere suspendarea Turciei, dacă continuă să refuze eliberarea filantropului Osman Kavala

Sentința CEDO, din 11 iulie, este ultimul pas în „procedurile de încălcare a dreptului comunitar” care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul European , al cărui membru fondator este.

Numărul vizelor Schengen respinse s-au triplat: Turcia face apel către Consiliul Europei

Potrivit raportului transmis APCE, țările Uniunii Europene au respins 4% din cererile de viză Schengen ale cetățenilor turci în 2014. Dar, această cifră a crescut la 12,7% în 2020, marcând o creștere uimitoare de 300%.