duminică, decembrie 4, 2022

CEDO ar putea cere suspendarea Turciei, dacă continuă să refuze eliberarea filantropului Osman Kavala

Tribunalul european pentru drepturi a declarat, pe 11 iulie, că Turcia nu a respectat hotărâre care cere eliberarea filantropului Osman Kavala, mergând mai departe într-un proces care ar putea duce la suspendarea Ankarei din Consiliul Europei, conform Gazete Duvar.

Sentința CEDO, din 11 iulie, este ultimul pas în „procedurile de încălcare a dreptului comunitar” care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul European.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care supraveghează punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a trimis cazul înapoi instanței în februarie.

CEDO a considerat, cu 16 voturi contra 1, că a existat o încălcare a articolului 46/1 (forța obligatorie și executarea hotărârilor) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Ca următor pas al procesului, Comitetul de Miniștri va decide ce măsuri să ia ca urmare a nerespectării de către Turcia a hotărârii CEDO.

Experții juridici spun că îndepărtarea Turciei din Consiliu ar ridica protecția oferită cetățenilor de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Kavala trebuie eliberat imediat

Instanța susține că noul rechizitoriu a lui Kavala după hotărârea CEDO din decembrie 2019 nu conținea fapte substanțiale și că „autoritățile de anchetă s-au referit din nou la numeroase acte care au fost efectuate în întregime legal”.

CEDO a adăugat că Kavala era încă în detenție, în ciuda a trei decizii de eliberare și a uneia de achitare, obligând Turcia să-i plătească 7.500 de euro.

Autoritățile de la Ankara sunt dezamăgite

Ministerul turc de Externe a declarat într-o declarație scrisă că decizia a fost dezamăgitoare și se așteaptă ca Comitetul Miniștrilor să acționeze fără părtinire și cu bun simț în cursul procedurilor următoare.

Judecătorul Saadet Yüksel, din Turcia, a fost singurul judecător care a exprimat o opinie în contradictoriu cu autoritățile turce.

Kavala, care se află în închisoare de aproape cinci ani, a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul și a fost condamnat la închisoare pe viață fără eliberare, în aprilie.

Alți șapte au fost condamnați cu până la 18 ani pentru că l-au ajutat în ceea ce criticii au spus că este un proces politic care vizează incriminarea demonstrațiilor la nivel național din 2013, cunoscute sub numele de protestele Gezi, cea mai mare provocare populară pentru premierul de atunci Recep Tayyip Erdogan.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...