vineri, aprilie 19, 2024

CEDO ar putea cere suspendarea Turciei, dacă continuă să refuze eliberarea filantropului Osman Kavala

Tribunalul european pentru drepturi a declarat, pe 11 iulie, că Turcia nu a respectat hotărâre care cere eliberarea filantropului Osman Kavala, mergând mai departe într-un proces care ar putea duce la suspendarea Ankarei din Consiliul Europei, conform Gazete Duvar.

Sentința CEDO, din 11 iulie, este ultimul pas în „procedurile de încălcare a dreptului comunitar” care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul European.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care supraveghează punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a trimis cazul înapoi instanței în februarie.

CEDO a considerat, cu 16 voturi contra 1, că a existat o încălcare a articolului 46/1 (forța obligatorie și executarea hotărârilor) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Ca următor pas al procesului, Comitetul de Miniștri va decide ce măsuri să ia ca urmare a nerespectării de către Turcia a hotărârii CEDO.

Experții juridici spun că îndepărtarea Turciei din Consiliu ar ridica protecția oferită cetățenilor de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Kavala trebuie eliberat imediat

Instanța susține că noul rechizitoriu a lui Kavala după hotărârea CEDO din decembrie 2019 nu conținea fapte substanțiale și că „autoritățile de anchetă s-au referit din nou la numeroase acte care au fost efectuate în întregime legal”.

CEDO a adăugat că Kavala era încă în detenție, în ciuda a trei decizii de eliberare și a uneia de achitare, obligând Turcia să-i plătească 7.500 de euro.

Autoritățile de la Ankara sunt dezamăgite

Ministerul turc de Externe a declarat într-o declarație scrisă că decizia a fost dezamăgitoare și se așteaptă ca Comitetul Miniștrilor să acționeze fără părtinire și cu bun simț în cursul procedurilor următoare.

Judecătorul Saadet Yüksel, din Turcia, a fost singurul judecător care a exprimat o opinie în contradictoriu cu autoritățile turce.

Kavala, care se află în închisoare de aproape cinci ani, a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul și a fost condamnat la închisoare pe viață fără eliberare, în aprilie.

Alți șapte au fost condamnați cu până la 18 ani pentru că l-au ajutat în ceea ce criticii au spus că este un proces politic care vizează incriminarea demonstrațiilor la nivel național din 2013, cunoscute sub numele de protestele Gezi, cea mai mare provocare populară pentru premierul de atunci Recep Tayyip Erdogan.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.