luni, octombrie 2, 2023

CEDO ar putea cere suspendarea Turciei, dacă continuă să refuze eliberarea filantropului Osman Kavala

Tribunalul european pentru drepturi a declarat, pe 11 iulie, că Turcia nu a respectat hotărâre care cere eliberarea filantropului Osman Kavala, mergând mai departe într-un proces care ar putea duce la suspendarea Ankarei din Consiliul Europei, conform Gazete Duvar.

Sentința CEDO, din 11 iulie, este ultimul pas în „procedurile de încălcare a dreptului comunitar” care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul European.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care supraveghează punerea în aplicare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a trimis cazul înapoi instanței în februarie.

CEDO a considerat, cu 16 voturi contra 1, că a existat o încălcare a articolului 46/1 (forța obligatorie și executarea hotărârilor) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Ca următor pas al procesului, Comitetul de Miniștri va decide ce măsuri să ia ca urmare a nerespectării de către Turcia a hotărârii CEDO.

Experții juridici spun că îndepărtarea Turciei din Consiliu ar ridica protecția oferită cetățenilor de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Kavala trebuie eliberat imediat

Instanța susține că noul rechizitoriu a lui Kavala după hotărârea CEDO din decembrie 2019 nu conținea fapte substanțiale și că „autoritățile de anchetă s-au referit din nou la numeroase acte care au fost efectuate în întregime legal”.

CEDO a adăugat că Kavala era încă în detenție, în ciuda a trei decizii de eliberare și a uneia de achitare, obligând Turcia să-i plătească 7.500 de euro.

Autoritățile de la Ankara sunt dezamăgite

Ministerul turc de Externe a declarat într-o declarație scrisă că decizia a fost dezamăgitoare și se așteaptă ca Comitetul Miniștrilor să acționeze fără părtinire și cu bun simț în cursul procedurilor următoare.

Judecătorul Saadet Yüksel, din Turcia, a fost singurul judecător care a exprimat o opinie în contradictoriu cu autoritățile turce.

Kavala, care se află în închisoare de aproape cinci ani, a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul și a fost condamnat la închisoare pe viață fără eliberare, în aprilie.

Alți șapte au fost condamnați cu până la 18 ani pentru că l-au ajutat în ceea ce criticii au spus că este un proces politic care vizează incriminarea demonstrațiilor la nivel național din 2013, cunoscute sub numele de protestele Gezi, cea mai mare provocare populară pentru premierul de atunci Recep Tayyip Erdogan.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.