miercuri, iulie 13, 2022

Liderii din Armenia și Turcia poartă o rară discuție telefonică

Liderii Armeniei și Turciei s-au angajat într-un apel rar cu ocazia unei un proiect în curs de dezvoltare care vizează normalizarea călătoriilor, comerțului și relațiilor diplomatice dintre cele două țări, conform Turkish Minutes.

Cele două părți au emis declarații identice spunând că premierul armean, Nikol Pashinyan și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan „au subliniat importanța procesului bilateral de normalizare a relațiilor dintre țări”.

Apelul de luni a venit după ce Ankara și Erevan, la 1 iulie, au făcut o descoperire în timpul discuțiilor de la Viena, unde diplomații lor au convenit să deschidă granița terestră comună a țărilor pentru resortisanții țărilor terțe și să înceapă zboruri directe de marfă.

„Liderii și-au exprimat speranța că acordurile încheiate la 1 iulie vor fi implementate în cel mai apropiat viitor”, se arată în declarația comună.

Cele două țări nu au stabilit niciodată relații diplomatice oficiale, iar granița lor comună a fost închisă din anii 1990.

Relația lor este tensionată de uciderile în masă ale armenilor din perioada Primului Război Mondial în Imperiul Otoman, atrocitățile pe care Aremenia insistă că este cu un genocid.

În decembrie, cele două țări au numit trimiși speciali pentru a ajuta la normalizarea relațiilor , la un an după ce Armenia a pierdut în fața aliatului Turciei, Azerbaidjan într-un război pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a folosit ajutorul dronelor de luptă turcești pentru a recuceri cea mai mare parte a teritoriului contestat care se afla sub control etnic armean încă din anii 1990.

În februarie, Turcia și Armenia și-au reluat primele zboruri comerciale în doi ani.

Granița terestră dintre cele două țări a rămas însă închisă din 1993, forțând camioanele să tranziteze Georgia sau Iran.

Noapte de coșmar în Istanbul! Număr uriaș de fulgere și inundații

Potrivit declarației făcute de Municipiul Metropolitan din Istanbul (IMM), ploaia a fost însoțită de fulgere intense și tunete pe tot parcursul nopții a fost mai intensă în jurul Bosforului de pe malul anatolian și pe toată partea europeană.

Turcia: Guvernul îi obligă pe primari să obțină aprobare pentru întâlnirile cu oficialii străni

Noul regulament a atras critici din partea primarului Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, care a spus că „astfel de măsuri nu au nicio semnificație în afară de a arăta decăderea managementului central în ochii publicului”.

Cutremurător! Datele oficiale: Peste 330.000 de persoane reținute și 100.000 închise, de la puciul eșuat

Într-o declarație din timpul unui eveniment care a marcat tentativa de lovitură de stat, Süleyman Soylu a spus că în prezent sunt 19.252 de persoane în închisoare pentru legături cu Mișcarea Gulen.

80% dintre tinerii din  Generația Z nu susțin partidul lui Erdogan

Conform Gezici Research, generația Z va reprezenta 11,8% din populația adultă cu drept de vot a Turciei până când vor avea loc alegerile din iunie 2023.

Liderii din Armenia și Turcia poartă o rară discuție telefonică

Apelul de luni a venit după ce Ankara și Erevan, la 1 iulie, au făcut o descoperire în timpul discuțiilor de la Viena, unde diplomații lor au convenit să deschidă granița terestră comună a țărilor pentru resortisanții țărilor terțe și să înceapă zboruri directe de marfă.

CEDO ar putea cere suspendarea Turciei, dacă continuă să refuze eliberarea filantropului Osman Kavala

Sentința CEDO, din 11 iulie, este ultimul pas în „procedurile de încălcare a dreptului comunitar” care ar putea duce la suspendarea Turciei din Consiliul European , al cărui membru fondator este.

Proteste la nivel național, după ce un cardiologist a fost ucis de un pacient

În conformitate cu declarația, zeci de medici și lucrători din domeniul sănătății, inclusiv cei mai mulți membri ai TTB, au intrat în grevă de două zile în diferite provincii, inclusiv Istanbul, Ankara, Çanakkale, Eskişehir, Adıyaman, Bartın, Bursa și Bolu, începând cu ora 09:00.

Magia Bairamului de pe vremuri. Cum obișnuiau să sărbătorească musulmanii din Dobrogea 

Ziua de bairam pentru copilul musulman din Dobrogea era cea mai fericită zi. Părinții îl luai haine noi și urmau de dimineață să meargă cu colindul împreună cu prietenii, unde primeau mici cadouri. Unde mai pui că, trei zile aveau și liber de la școală. Așa, își amintesc zilele de Bairam, Ozgur Seit, tătar ieșit la pensie, din Mangalia și vecinul său turc, care obișnuiește să-l viziteze.