marți, decembrie 6, 2022

Liderii din Armenia și Turcia poartă o rară discuție telefonică

Liderii Armeniei și Turciei s-au angajat într-un apel rar cu ocazia unei un proiect în curs de dezvoltare care vizează normalizarea călătoriilor, comerțului și relațiilor diplomatice dintre cele două țări, conform Turkish Minutes.

Cele două părți au emis declarații identice spunând că premierul armean, Nikol Pashinyan și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan „au subliniat importanța procesului bilateral de normalizare a relațiilor dintre țări”.

Apelul de luni a venit după ce Ankara și Erevan, la 1 iulie, au făcut o descoperire în timpul discuțiilor de la Viena, unde diplomații lor au convenit să deschidă granița terestră comună a țărilor pentru resortisanții țărilor terțe și să înceapă zboruri directe de marfă.

„Liderii și-au exprimat speranța că acordurile încheiate la 1 iulie vor fi implementate în cel mai apropiat viitor”, se arată în declarația comună.

Cele două țări nu au stabilit niciodată relații diplomatice oficiale, iar granița lor comună a fost închisă din anii 1990.

Relația lor este tensionată de uciderile în masă ale armenilor din perioada Primului Război Mondial în Imperiul Otoman, atrocitățile pe care Aremenia insistă că este cu un genocid.

În decembrie, cele două țări au numit trimiși speciali pentru a ajuta la normalizarea relațiilor , la un an după ce Armenia a pierdut în fața aliatului Turciei, Azerbaidjan într-un război pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a folosit ajutorul dronelor de luptă turcești pentru a recuceri cea mai mare parte a teritoriului contestat care se afla sub control etnic armean încă din anii 1990.

În februarie, Turcia și Armenia și-au reluat primele zboruri comerciale în doi ani.

Granița terestră dintre cele două țări a rămas însă închisă din 1993, forțând camioanele să tranziteze Georgia sau Iran.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.