joi, aprilie 25, 2024

Liderii din Armenia și Turcia poartă o rară discuție telefonică

Liderii Armeniei și Turciei s-au angajat într-un apel rar cu ocazia unei un proiect în curs de dezvoltare care vizează normalizarea călătoriilor, comerțului și relațiilor diplomatice dintre cele două țări, conform Turkish Minutes.

Cele două părți au emis declarații identice spunând că premierul armean, Nikol Pashinyan și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan „au subliniat importanța procesului bilateral de normalizare a relațiilor dintre țări”.

Apelul de luni a venit după ce Ankara și Erevan, la 1 iulie, au făcut o descoperire în timpul discuțiilor de la Viena, unde diplomații lor au convenit să deschidă granița terestră comună a țărilor pentru resortisanții țărilor terțe și să înceapă zboruri directe de marfă.

„Liderii și-au exprimat speranța că acordurile încheiate la 1 iulie vor fi implementate în cel mai apropiat viitor”, se arată în declarația comună.

Cele două țări nu au stabilit niciodată relații diplomatice oficiale, iar granița lor comună a fost închisă din anii 1990.

Relația lor este tensionată de uciderile în masă ale armenilor din perioada Primului Război Mondial în Imperiul Otoman, atrocitățile pe care Aremenia insistă că este cu un genocid.

În decembrie, cele două țări au numit trimiși speciali pentru a ajuta la normalizarea relațiilor , la un an după ce Armenia a pierdut în fața aliatului Turciei, Azerbaidjan într-un război pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a folosit ajutorul dronelor de luptă turcești pentru a recuceri cea mai mare parte a teritoriului contestat care se afla sub control etnic armean încă din anii 1990.

În februarie, Turcia și Armenia și-au reluat primele zboruri comerciale în doi ani.

Granița terestră dintre cele două țări a rămas însă închisă din 1993, forțând camioanele să tranziteze Georgia sau Iran.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.