luni, iulie 26, 2021

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

CEDO a emis hotărârea a Marii Camere în cazul Demirtaș, pe 22 decembrie 2020, constatând multiple încălcări ale Convenției europene a drepturilor omului.

Marea Cameră constată că detenția lui Demirtaș urmărea un motiv ulterior, i-a încălcat libertatea de exprimare, dreptul la libertate și securitate și dreptul de a candida la alegeri.

Conform articolului 44 al Convenției, hotărârile Marii Camere sunt definitive. Toate hotărârile finale sunt transmise Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei pentru supravegherea executării lor.

De 4 ani după gratii, în ciuda decizie CEDO

Demirtaș, fostul co-președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, se află în arest preventiv din noiembrie 2016 pentru diverse acuzații false, precum „înființare a unei organizații criminale”, „apartenență la o organizație teroristă”, „apartenență la o organizație teroristă armată” și „săvârșirea infracțiunilor în numele unei organizații criminale”.

Cu toate acestea, CEDO a decis că detenția sa a fost motivată politic.

Turcia bâlci cu CEDO 

Un total de 33 de dosare separate împotriva lui Demirtaș, în diferite instanțe din Turcia, au fost comasate cu dosarul principal împotriva acestuia, supravegheat de Înalta Curte Penală din Ankara.

La 7 septembrie 2018, Înalta Curte Penală 26 din Istanbul l-a condamnat pe Demirtaș la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru „propagandă teroristă” pentru remarcile sale în timpul unui discurs la celebrarea Newroz, din 2013, din Istanbul.

CEDO a mai cerut eliberarea lui Demirtaș

La 21 noiembrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că detenția lui Demirtaș era motivată politic și a solicitat Turciei să ia toate măsurile necesare pentru eliberarea sa. 

Cu toate acestea, la scurt timp, pe 4 decembrie 2018, o curte regională de justiție a confirmat pedeapsa de 4 ani pe care Demirtaș a primit-o sub acuzația de „propagandă teroristă” și condamnarea sa a devenit definitivă.

În septembrie 2019, Înalta Curte Penală din Ankara a decis hotărârea pentru eliberarea lui Demirtaș în procesul principal, însă politicianul a rămas după gratii datorită condamnării sale în procesul „propagandistic”.

De asemenea, în septembrie 2019, Demirtaș a fost rearestat din cauza acuzațiilor rezultate din protestele lui Kobani din 2014 dintr-un caz diferit, care a fost fuzionat cu procesul principal.

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

Ghid complet pentru turiștii care călătoresc în Istanbul de Bayram

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

Situație gravă în Turcia: 1.555 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă în 2021

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

În Kârgâzstan, profesorul profesor de top. În Turcia, terorist

Moment viral: Erdogan adoarme în timpul unui discurs

Un videoclip a ajuns viral pe rețelele de socializare cu președintele turc,Recep Tayyip Erdoğan adormind o clipă în timp ce se adresa...

După vacanța de Bayram: Blocaje în trafic. Cazurile de COVID-19 în creștere

Creșterea numărului de oameni și-au vizitat familiile sau au mers în stațiunile de pe litoralul turcesc, cu ocazia Kurban Bayram au dus...

NewYork: Moscheea finanțată de guvernul refuză servicii funerale susținătorilor Mișcării Gülen

Moscheea Brooklyn Eyup Sultan, care este finanțată și operată de Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) refuză serviciile religioase a cetățenilor...