marți, decembrie 6, 2022

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

CEDO a emis hotărârea a Marii Camere în cazul Demirtaș, pe 22 decembrie 2020, constatând multiple încălcări ale Convenției europene a drepturilor omului.

Marea Cameră constată că detenția lui Demirtaș urmărea un motiv ulterior, i-a încălcat libertatea de exprimare, dreptul la libertate și securitate și dreptul de a candida la alegeri.

Conform articolului 44 al Convenției, hotărârile Marii Camere sunt definitive. Toate hotărârile finale sunt transmise Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei pentru supravegherea executării lor.

De 4 ani după gratii, în ciuda decizie CEDO

Demirtaș, fostul co-președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, se află în arest preventiv din noiembrie 2016 pentru diverse acuzații false, precum „înființare a unei organizații criminale”, „apartenență la o organizație teroristă”, „apartenență la o organizație teroristă armată” și „săvârșirea infracțiunilor în numele unei organizații criminale”.

Cu toate acestea, CEDO a decis că detenția sa a fost motivată politic.

Turcia bâlci cu CEDO 

Un total de 33 de dosare separate împotriva lui Demirtaș, în diferite instanțe din Turcia, au fost comasate cu dosarul principal împotriva acestuia, supravegheat de Înalta Curte Penală din Ankara.

La 7 septembrie 2018, Înalta Curte Penală 26 din Istanbul l-a condamnat pe Demirtaș la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru „propagandă teroristă” pentru remarcile sale în timpul unui discurs la celebrarea Newroz, din 2013, din Istanbul.

CEDO a mai cerut eliberarea lui Demirtaș

La 21 noiembrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că detenția lui Demirtaș era motivată politic și a solicitat Turciei să ia toate măsurile necesare pentru eliberarea sa. 

Cu toate acestea, la scurt timp, pe 4 decembrie 2018, o curte regională de justiție a confirmat pedeapsa de 4 ani pe care Demirtaș a primit-o sub acuzația de „propagandă teroristă” și condamnarea sa a devenit definitivă.

În septembrie 2019, Înalta Curte Penală din Ankara a decis hotărârea pentru eliberarea lui Demirtaș în procesul principal, însă politicianul a rămas după gratii datorită condamnării sale în procesul „propagandistic”.

De asemenea, în septembrie 2019, Demirtaș a fost rearestat din cauza acuzațiilor rezultate din protestele lui Kobani din 2014 dintr-un caz diferit, care a fost fuzionat cu procesul principal.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...