joi, aprilie 22, 2021

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

CEDO a emis hotărârea a Marii Camere în cazul Demirtaș, pe 22 decembrie 2020, constatând multiple încălcări ale Convenției europene a drepturilor omului.

Marea Cameră constată că detenția lui Demirtaș urmărea un motiv ulterior, i-a încălcat libertatea de exprimare, dreptul la libertate și securitate și dreptul de a candida la alegeri.

Conform articolului 44 al Convenției, hotărârile Marii Camere sunt definitive. Toate hotărârile finale sunt transmise Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei pentru supravegherea executării lor.

De 4 ani după gratii, în ciuda decizie CEDO

Demirtaș, fostul co-președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, se află în arest preventiv din noiembrie 2016 pentru diverse acuzații false, precum „înființare a unei organizații criminale”, „apartenență la o organizație teroristă”, „apartenență la o organizație teroristă armată” și „săvârșirea infracțiunilor în numele unei organizații criminale”.

Cu toate acestea, CEDO a decis că detenția sa a fost motivată politic.

Turcia bâlci cu CEDO 

Un total de 33 de dosare separate împotriva lui Demirtaș, în diferite instanțe din Turcia, au fost comasate cu dosarul principal împotriva acestuia, supravegheat de Înalta Curte Penală din Ankara.

La 7 septembrie 2018, Înalta Curte Penală 26 din Istanbul l-a condamnat pe Demirtaș la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru „propagandă teroristă” pentru remarcile sale în timpul unui discurs la celebrarea Newroz, din 2013, din Istanbul.

CEDO a mai cerut eliberarea lui Demirtaș

La 21 noiembrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că detenția lui Demirtaș era motivată politic și a solicitat Turciei să ia toate măsurile necesare pentru eliberarea sa. 

Cu toate acestea, la scurt timp, pe 4 decembrie 2018, o curte regională de justiție a confirmat pedeapsa de 4 ani pe care Demirtaș a primit-o sub acuzația de „propagandă teroristă” și condamnarea sa a devenit definitivă.

În septembrie 2019, Înalta Curte Penală din Ankara a decis hotărârea pentru eliberarea lui Demirtaș în procesul principal, însă politicianul a rămas după gratii datorită condamnării sale în procesul „propagandistic”.

De asemenea, în septembrie 2019, Demirtaș a fost rearestat din cauza acuzațiilor rezultate din protestele lui Kobani din 2014 dintr-un caz diferit, care a fost fuzionat cu procesul principal.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

43 de turci au plecat cu un proiect pentru mediu în Germania, dar nu s-au mai întors

43 din 45 de persoane din Turcia care au participat la un proiect din Germania nu s-au mai întors în țară,

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

6 primării sunt anchetate pentru că au ajutat cetățenii să fugă ilegal din Turcia

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că a lansat o anchetă asupra a șase primării pentru că ar fi furnizat pașapoarte de serviciu persoanelor care nu sunt eligibile din punct de vedere legal pentru a le ajuta să fugă din țară, potrivit Turkish Minutes.

O turcoaică a pictat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire. Răspunsul lui Merkel

O profesoară de desen fugită din Turcia a desenat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit refugiaților, conform Bold...

Un actor turc a fost anchetat pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan pe Twitter

Genco Erkal, actor și regizor turc,a depus mărturii procurorilor la Judecătoria Çağlayan din districtul Șișli, din Istanbul, pe 19 aprilie.