joi, aprilie 14, 2022

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

CEDO a emis hotărârea a Marii Camere în cazul Demirtaș, pe 22 decembrie 2020, constatând multiple încălcări ale Convenției europene a drepturilor omului.

Marea Cameră constată că detenția lui Demirtaș urmărea un motiv ulterior, i-a încălcat libertatea de exprimare, dreptul la libertate și securitate și dreptul de a candida la alegeri.

Conform articolului 44 al Convenției, hotărârile Marii Camere sunt definitive. Toate hotărârile finale sunt transmise Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei pentru supravegherea executării lor.

De 4 ani după gratii, în ciuda decizie CEDO

Demirtaș, fostul co-președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, se află în arest preventiv din noiembrie 2016 pentru diverse acuzații false, precum „înființare a unei organizații criminale”, „apartenență la o organizație teroristă”, „apartenență la o organizație teroristă armată” și „săvârșirea infracțiunilor în numele unei organizații criminale”.

Cu toate acestea, CEDO a decis că detenția sa a fost motivată politic.

Turcia bâlci cu CEDO 

Un total de 33 de dosare separate împotriva lui Demirtaș, în diferite instanțe din Turcia, au fost comasate cu dosarul principal împotriva acestuia, supravegheat de Înalta Curte Penală din Ankara.

La 7 septembrie 2018, Înalta Curte Penală 26 din Istanbul l-a condamnat pe Demirtaș la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru „propagandă teroristă” pentru remarcile sale în timpul unui discurs la celebrarea Newroz, din 2013, din Istanbul.

CEDO a mai cerut eliberarea lui Demirtaș

La 21 noiembrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că detenția lui Demirtaș era motivată politic și a solicitat Turciei să ia toate măsurile necesare pentru eliberarea sa. 

Cu toate acestea, la scurt timp, pe 4 decembrie 2018, o curte regională de justiție a confirmat pedeapsa de 4 ani pe care Demirtaș a primit-o sub acuzația de „propagandă teroristă” și condamnarea sa a devenit definitivă.

În septembrie 2019, Înalta Curte Penală din Ankara a decis hotărârea pentru eliberarea lui Demirtaș în procesul principal, însă politicianul a rămas după gratii datorită condamnării sale în procesul „propagandistic”.

De asemenea, în septembrie 2019, Demirtaș a fost rearestat din cauza acuzațiilor rezultate din protestele lui Kobani din 2014 dintr-un caz diferit, care a fost fuzionat cu procesul principal.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca