luni, ianuarie 18, 2021

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

CEDO a emis hotărârea a Marii Camere în cazul Demirtaș, pe 22 decembrie 2020, constatând multiple încălcări ale Convenției europene a drepturilor omului.

Marea Cameră constată că detenția lui Demirtaș urmărea un motiv ulterior, i-a încălcat libertatea de exprimare, dreptul la libertate și securitate și dreptul de a candida la alegeri.

Conform articolului 44 al Convenției, hotărârile Marii Camere sunt definitive. Toate hotărârile finale sunt transmise Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei pentru supravegherea executării lor.

De 4 ani după gratii, în ciuda decizie CEDO

Demirtaș, fostul co-președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, se află în arest preventiv din noiembrie 2016 pentru diverse acuzații false, precum „înființare a unei organizații criminale”, „apartenență la o organizație teroristă”, „apartenență la o organizație teroristă armată” și „săvârșirea infracțiunilor în numele unei organizații criminale”.

Cu toate acestea, CEDO a decis că detenția sa a fost motivată politic.

Turcia bâlci cu CEDO 

Un total de 33 de dosare separate împotriva lui Demirtaș, în diferite instanțe din Turcia, au fost comasate cu dosarul principal împotriva acestuia, supravegheat de Înalta Curte Penală din Ankara.

La 7 septembrie 2018, Înalta Curte Penală 26 din Istanbul l-a condamnat pe Demirtaș la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru „propagandă teroristă” pentru remarcile sale în timpul unui discurs la celebrarea Newroz, din 2013, din Istanbul.

CEDO a mai cerut eliberarea lui Demirtaș

La 21 noiembrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că detenția lui Demirtaș era motivată politic și a solicitat Turciei să ia toate măsurile necesare pentru eliberarea sa. 

Cu toate acestea, la scurt timp, pe 4 decembrie 2018, o curte regională de justiție a confirmat pedeapsa de 4 ani pe care Demirtaș a primit-o sub acuzația de „propagandă teroristă” și condamnarea sa a devenit definitivă.

În septembrie 2019, Înalta Curte Penală din Ankara a decis hotărârea pentru eliberarea lui Demirtaș în procesul principal, însă politicianul a rămas după gratii datorită condamnării sale în procesul „propagandistic”.

De asemenea, în septembrie 2019, Demirtaș a fost rearestat din cauza acuzațiilor rezultate din protestele lui Kobani din 2014 dintr-un caz diferit, care a fost fuzionat cu procesul principal.

Victimă a epurării guvernului turc îngropată în grabă. Soțul încarcerat nu a avut voie să participe la înmormântare

O fostă profesoară concediată de la locul de muncă prin decret a murit, pe 12 ianuarie, din cauza mai multor probleme de sănătate și a fost îngropată în grabă fără să-i ofere soțului ei încarcerat posibilitatea de a participa la înmormântarea ei,

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,

Turcia:Condamnat la peste 1.000 de ani de închisoare

Liderul unui cultului și controversatul autor Adnan Oktar, cunoscut și sub numele de Harun Yahya a fost judecat, împreună cu alți 235 de inculpați în fața instituțiilor de executare penală Silivri, din Istanbul.

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Cetățean anchetat că l-ar fi jignit pe ministrul de interne: “Taci, chelule”

După ce avocatul Tugay Bek a fost acuzat că a „insultat un oficial public”, unul dintre clienții lui este anchetat că a afirmat că ministrul de Interne Süleyman Soylu este o „persoana cu chelie”.

Închisorile pline de jurnaliști.Erdogan:“ Nu vom renunța niciodată la libertatea presei”

Într-o declarație publicată de Direcția Prezidențială a Comunicațiilor, Erdoğan a afirmat că susține libertatea presei de Ziua Națională a Jurnaliștilor.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.