miercuri, septembrie 11, 2024

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Organismul de supraveghere al audiovizualului din Turcia a impus amenzi în valoare totală de 55,8 milioane lire turcești  (3,7 milioane dolari) în 2021, încă un semn al cenzurii în creștere și al scăderii libertății presei în țară, conform Stockholm Center for Freedome.

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Un raport de activitate recent publicat al RTÜK arată, de asemenea, numărul de procese cu care s-a confruntat consiliul din cauza sancțiunilor aplicate organizațiilor media.

236 de procese au fost depuse împotriva RTÜK în 2021 de către organizațiile media, care au contestat deciziile sale precum impunerea de amenzi sau oprirea difuzărilor. În 91 dintre procese, o instanță a decis în favoarea RTÜK, în timp ce nicio decizie nu a fost încă luată în 134 dintre cazuri.

140 dintre procese au fost depuse împotriva RTÜK pentru contestarea amenzilor sale, în timp ce 35 au vizat decizia sa de a opri emisiunile posturilor TV sau radio; nouă au vizat decizia RTÜK de a anula licențele de difuzare ale organizațiilor media; iar alte nouă au implicat atât o amendă, cât și o interdicție de difuzare.

Raportul a mai dezvăluit că RTÜK a depus plângeri penale împotriva a 129 de organizații media, persoane fizice și utilizatori ai rețelelor sociale în 2021 din cauza difuzărilor lor.

3 organizații de presă internaționale vizate

RTÜK a atras condamnări la nivel internaționale când, în februarie, a amenințat că va opri emisiunile a trei organizații internaționale de presă care operează în Turcia: Voice of America (VOA),  Deutsche Welle și Euronews, dacă nu au reușit să obțină licențe de difuzare înainte de expirarea unui termen de 72 de ore stabilit de RTÜK.

Mișcarea a fost descrisă de instituțiile de presă ca o tentativă de cenzură, în timp ce VOA și Deutsche Welle au anunțat că nu vor solicita licențe de difuzare și vor lua măsuri legale.

Edițiile turcești ale celor trei posturi sunt singura sursă de jurnalism liber și independent în Turcia, unde majoritatea presei este controlată de guvern.

RTÜK este o agenție controversată care este acuzată că a contribuit la creșterea cenzurii în țară prin impunerea unor sancțiuni și dispoziții pe posturile independente de televiziune și radio care critică guvernul turc.

În 2019, Turcia și-a revizuit reglementările media și a acordat mai multă autoritate RTÜK, permițându-i să supravegheze și emisiunile online.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Caz șocant în Turcia! Cadavrul unei fete de 8 ani, găsit după 19 zile

Ministrul de Interne, Ali Yerlikaya a declarat, pe 8 septembrie, că forțele de jandarmerie au găsit cadavrul lui Güran.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Cazul care a cutremur Turcia! Proteste în Istanbul și alte orașe după moartea fetei de 8 ani 

Narin a fost dispărută 19 zile, după ce a ieșit de la cursurile de Coran, iar cadavrul ei a fost descoperit pe 8 septembrie de către grupurile de căutare într-o albie din apropiere.