joi, aprilie 14, 2022

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Organismul de supraveghere al audiovizualului din Turcia a impus amenzi în valoare totală de 55,8 milioane lire turcești  (3,7 milioane dolari) în 2021, încă un semn al cenzurii în creștere și al scăderii libertății presei în țară, conform Stockholm Center for Freedome.

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Un raport de activitate recent publicat al RTÜK arată, de asemenea, numărul de procese cu care s-a confruntat consiliul din cauza sancțiunilor aplicate organizațiilor media.

236 de procese au fost depuse împotriva RTÜK în 2021 de către organizațiile media, care au contestat deciziile sale precum impunerea de amenzi sau oprirea difuzărilor. În 91 dintre procese, o instanță a decis în favoarea RTÜK, în timp ce nicio decizie nu a fost încă luată în 134 dintre cazuri.

140 dintre procese au fost depuse împotriva RTÜK pentru contestarea amenzilor sale, în timp ce 35 au vizat decizia sa de a opri emisiunile posturilor TV sau radio; nouă au vizat decizia RTÜK de a anula licențele de difuzare ale organizațiilor media; iar alte nouă au implicat atât o amendă, cât și o interdicție de difuzare.

Raportul a mai dezvăluit că RTÜK a depus plângeri penale împotriva a 129 de organizații media, persoane fizice și utilizatori ai rețelelor sociale în 2021 din cauza difuzărilor lor.

3 organizații de presă internaționale vizate

RTÜK a atras condamnări la nivel internaționale când, în februarie, a amenințat că va opri emisiunile a trei organizații internaționale de presă care operează în Turcia: Voice of America (VOA),  Deutsche Welle și Euronews, dacă nu au reușit să obțină licențe de difuzare înainte de expirarea unui termen de 72 de ore stabilit de RTÜK.

Mișcarea a fost descrisă de instituțiile de presă ca o tentativă de cenzură, în timp ce VOA și Deutsche Welle au anunțat că nu vor solicita licențe de difuzare și vor lua măsuri legale.

Edițiile turcești ale celor trei posturi sunt singura sursă de jurnalism liber și independent în Turcia, unde majoritatea presei este controlată de guvern.

RTÜK este o agenție controversată care este acuzată că a contribuit la creșterea cenzurii în țară prin impunerea unor sancțiuni și dispoziții pe posturile independente de televiziune și radio care critică guvernul turc.

În 2019, Turcia și-a revizuit reglementările media și a acordat mai multă autoritate RTÜK, permițându-i să supravegheze și emisiunile online.

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Aeroportul din Istanbul s-a clasat pe locul 2 la nivel internațional

Turcia: Anchetă după ce o duzină de cărți au fost lăsate la o moschee

Poliția de la departamentul Combaterea Terorismului caută persoana care a lăsat la intrarea moscheii, șase Coranuri și alte cărți religioase scrise de Fethullah Gulen, care se dădeau ca promoție la ziarului Zaman, în urmă cu 20 de ani.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.