vineri, septembrie 2, 2022

Turcia: Presa a primit amenzi în valoare de 55,8 milioane de lire

Organismul de supraveghere al audiovizualului din Turcia a impus amenzi în valoare totală de 55,8 milioane lire turcești  (3,7 milioane dolari) în 2021, încă un semn al cenzurii în creștere și al scăderii libertății presei în țară, conform Stockholm Center for Freedome.

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a câștigat anul trecut venituri de 17 milioane TL (1,1 milioane USD) din 1.661 de amenzi impuse organizațiilor media anul trecut

Un raport de activitate recent publicat al RTÜK arată, de asemenea, numărul de procese cu care s-a confruntat consiliul din cauza sancțiunilor aplicate organizațiilor media.

236 de procese au fost depuse împotriva RTÜK în 2021 de către organizațiile media, care au contestat deciziile sale precum impunerea de amenzi sau oprirea difuzărilor. În 91 dintre procese, o instanță a decis în favoarea RTÜK, în timp ce nicio decizie nu a fost încă luată în 134 dintre cazuri.

140 dintre procese au fost depuse împotriva RTÜK pentru contestarea amenzilor sale, în timp ce 35 au vizat decizia sa de a opri emisiunile posturilor TV sau radio; nouă au vizat decizia RTÜK de a anula licențele de difuzare ale organizațiilor media; iar alte nouă au implicat atât o amendă, cât și o interdicție de difuzare.

Raportul a mai dezvăluit că RTÜK a depus plângeri penale împotriva a 129 de organizații media, persoane fizice și utilizatori ai rețelelor sociale în 2021 din cauza difuzărilor lor.

3 organizații de presă internaționale vizate

RTÜK a atras condamnări la nivel internaționale când, în februarie, a amenințat că va opri emisiunile a trei organizații internaționale de presă care operează în Turcia: Voice of America (VOA),  Deutsche Welle și Euronews, dacă nu au reușit să obțină licențe de difuzare înainte de expirarea unui termen de 72 de ore stabilit de RTÜK.

Mișcarea a fost descrisă de instituțiile de presă ca o tentativă de cenzură, în timp ce VOA și Deutsche Welle au anunțat că nu vor solicita licențe de difuzare și vor lua măsuri legale.

Edițiile turcești ale celor trei posturi sunt singura sursă de jurnalism liber și independent în Turcia, unde majoritatea presei este controlată de guvern.

RTÜK este o agenție controversată care este acuzată că a contribuit la creșterea cenzurii în țară prin impunerea unor sancțiuni și dispoziții pe posturile independente de televiziune și radio care critică guvernul turc.

În 2019, Turcia și-a revizuit reglementările media și a acordat mai multă autoritate RTÜK, permițându-i să supravegheze și emisiunile online.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...