miercuri, august 31, 2022

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 


Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

După călătoria din Ungaria, unde a avut loc competiția, Diana, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, ne-a împărtășit ce se află în spatele cortinei unui campion la matematică, rutina, pasiunea, motivația și emoția competiției, dar și un mic sfat pentru tinerii care vor să-i calce pe urme. 

Haideți să o cunoaștem mai bine pe Diana Țolu!

Diana Țolu, câștigătoarea a medaliei de aur, în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete din 2022.

Cum a început totul? De ce ai ales matematica?

Cred că matematica a făcut mereu parte din mine, așa că pot spune ca ea m-a ales pe mine, mai mult decât eu pe ea. Încă de când sunt mica, am fost absolut fascinată de raționamentele logice și de jocurile matematice.

Cum arată rutina unui campion la matematică?

Ceea ce particularizează rutina zilnică oricărui elev de succes este timpul semnificativ alocat muncii individuale. Deși poate suna plictisitor să lucrezi la mate cu orele, în momentul în care faci un lucru care te pasionează, efortul depus nu este un sacrificiu.

Cum au arătate ultimele zile înainte de olimpiadă?

 Cu două zile înainte de olimpiadă, am plecat spre Ungaria. Pot spune ca emoțiile au fost existente, însă, personal, eram cu adevărat entuziasmată să aflu ce probleme vor fi propuse anul acesta și ce chichițe se ascund în spatele enunțurilor. Ca în fiecare an, problemele au fost extrem de interesante și a fost o plăcere să le rezolv în contextul concursului.

Diana Țolu, alături de colegele care au reprezentat lotul național în 2022.

Care este motivația ta? Ce/Cine te-a inspirat să mergi pe acest drum?

 În drumul meu, am avut onoarea de a întâlni și de a lucra cu profesori minunați care îmi împărtășesc pasiunea pentru matematică. Aceștia au devenit modele pentru mine și, implicit, au reușit să îmi ofere ambiția necesară. Totodată, membrii familiei reprezintă sprijinul meu, iar întotdeauna m-a motivat dorința de a îi face mândri de mine.

Anul trecut ați luat argintul. Ce crezi că a făcut diferența?

Într-adevăr, anul trecut echipa României a obținut locul al doilea în clasamentul european. Cred că sunt mulți factori care influențează această poziție în clasament, așa că nu pot spune care ar fi ingredientele obținerii primului loc. În orice caz, cert este că, în fiecare an, România a reușit să obțină poziții foarte bune în clasament, ceea ce demonstrează efortul depus de echipă de fiecare dată.

Este primul concurs post pandemie. Care a fost atmosfera de la competiția din Ungaria?

Atmosfera de la olimpiadă a fost una inedită și am fost foarte încântată că am reușit să participăm fizic. Am cunoscut numeroase persoane din diverse colțuri ale lumii, alături de care am creat amintiri frumoase.

Tinerele campioane au fost întâmpinate cu flori în aeroportul din București, la întoarcerea din Ungaria.

Care este planul tău pentru viitor?

 Încă nu știu exact unde mă va purta destinul în următorii ani, însă ceea ce știu cu certitudine este că îmi voi continua studiile în domeniul matematicii. În principiu, îmi doresc să lucrez în cercetare sau în învățământul universitar.

Care ar fi un sfat/mesaj pentru tinerii care vor să-ți urmeze pașii și să fie campioni ai României la matematică?

Acest drum al performanței pe care l-am parcurs a luat naștere de la un simplu vis. De acolo, au urmat nenumărate ore de muncă, iar idealul meu de a ajunge în vârf mi-a oferit motivația necesară. Așadar, sfatul meu este ca toți elevii care visează să ajungă în topul clasamentelor la competiții să nu renunțe la visurile lor, pentru că, prin efort și ambiție, acestea chiar devin realitate!

Anul acesta, lotul național au adunat 112 puncte, care semnifică o medalie de aur și trei de argint.

Elisa Ipate, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Lucia Rîșnoveanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Constanța și Cezara Danciu, în clasa a X-a, la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București au câștigat argintul.

În 2021, la Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, care s-a desfășurat online, tinerele românce au luat locul al II-lea. 

Suheila Ismail/Constanța

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...