duminică, octombrie 1, 2023

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 


Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

După călătoria din Ungaria, unde a avut loc competiția, Diana, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, ne-a împărtășit ce se află în spatele cortinei unui campion la matematică, rutina, pasiunea, motivația și emoția competiției, dar și un mic sfat pentru tinerii care vor să-i calce pe urme. 

Haideți să o cunoaștem mai bine pe Diana Țolu!

Diana Țolu, câștigătoarea a medaliei de aur, în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete din 2022.

Cum a început totul? De ce ai ales matematica?

Cred că matematica a făcut mereu parte din mine, așa că pot spune ca ea m-a ales pe mine, mai mult decât eu pe ea. Încă de când sunt mica, am fost absolut fascinată de raționamentele logice și de jocurile matematice.

Cum arată rutina unui campion la matematică?

Ceea ce particularizează rutina zilnică oricărui elev de succes este timpul semnificativ alocat muncii individuale. Deși poate suna plictisitor să lucrezi la mate cu orele, în momentul în care faci un lucru care te pasionează, efortul depus nu este un sacrificiu.

Cum au arătate ultimele zile înainte de olimpiadă?

 Cu două zile înainte de olimpiadă, am plecat spre Ungaria. Pot spune ca emoțiile au fost existente, însă, personal, eram cu adevărat entuziasmată să aflu ce probleme vor fi propuse anul acesta și ce chichițe se ascund în spatele enunțurilor. Ca în fiecare an, problemele au fost extrem de interesante și a fost o plăcere să le rezolv în contextul concursului.

Diana Țolu, alături de colegele care au reprezentat lotul național în 2022.

Care este motivația ta? Ce/Cine te-a inspirat să mergi pe acest drum?

 În drumul meu, am avut onoarea de a întâlni și de a lucra cu profesori minunați care îmi împărtășesc pasiunea pentru matematică. Aceștia au devenit modele pentru mine și, implicit, au reușit să îmi ofere ambiția necesară. Totodată, membrii familiei reprezintă sprijinul meu, iar întotdeauna m-a motivat dorința de a îi face mândri de mine.

Anul trecut ați luat argintul. Ce crezi că a făcut diferența?

Într-adevăr, anul trecut echipa României a obținut locul al doilea în clasamentul european. Cred că sunt mulți factori care influențează această poziție în clasament, așa că nu pot spune care ar fi ingredientele obținerii primului loc. În orice caz, cert este că, în fiecare an, România a reușit să obțină poziții foarte bune în clasament, ceea ce demonstrează efortul depus de echipă de fiecare dată.

Este primul concurs post pandemie. Care a fost atmosfera de la competiția din Ungaria?

Atmosfera de la olimpiadă a fost una inedită și am fost foarte încântată că am reușit să participăm fizic. Am cunoscut numeroase persoane din diverse colțuri ale lumii, alături de care am creat amintiri frumoase.

Tinerele campioane au fost întâmpinate cu flori în aeroportul din București, la întoarcerea din Ungaria.

Care este planul tău pentru viitor?

 Încă nu știu exact unde mă va purta destinul în următorii ani, însă ceea ce știu cu certitudine este că îmi voi continua studiile în domeniul matematicii. În principiu, îmi doresc să lucrez în cercetare sau în învățământul universitar.

Care ar fi un sfat/mesaj pentru tinerii care vor să-ți urmeze pașii și să fie campioni ai României la matematică?

Acest drum al performanței pe care l-am parcurs a luat naștere de la un simplu vis. De acolo, au urmat nenumărate ore de muncă, iar idealul meu de a ajunge în vârf mi-a oferit motivația necesară. Așadar, sfatul meu este ca toți elevii care visează să ajungă în topul clasamentelor la competiții să nu renunțe la visurile lor, pentru că, prin efort și ambiție, acestea chiar devin realitate!

Anul acesta, lotul național au adunat 112 puncte, care semnifică o medalie de aur și trei de argint.

Elisa Ipate, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Lucia Rîșnoveanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Constanța și Cezara Danciu, în clasa a X-a, la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București au câștigat argintul.

În 2021, la Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, care s-a desfășurat online, tinerele românce au luat locul al II-lea. 

Suheila Ismail/Constanța

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.