duminică, februarie 5, 2023

Portret de campion. Diana Țolu, tânăra care a pus pentru prima dată România pe locul I, la Olimpiada Europeană de Matematică 


Diana Țolu, la doar 18 ani a făcut istorie în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, fiind prima româncă care a câștigat aurul în istoria de 11 ani a acestei competiții.

După călătoria din Ungaria, unde a avut loc competiția, Diana, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, ne-a împărtășit ce se află în spatele cortinei unui campion la matematică, rutina, pasiunea, motivația și emoția competiției, dar și un mic sfat pentru tinerii care vor să-i calce pe urme. 

Haideți să o cunoaștem mai bine pe Diana Țolu!

Diana Țolu, câștigătoarea a medaliei de aur, în cadrul Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete din 2022.

Cum a început totul? De ce ai ales matematica?

Cred că matematica a făcut mereu parte din mine, așa că pot spune ca ea m-a ales pe mine, mai mult decât eu pe ea. Încă de când sunt mica, am fost absolut fascinată de raționamentele logice și de jocurile matematice.

Cum arată rutina unui campion la matematică?

Ceea ce particularizează rutina zilnică oricărui elev de succes este timpul semnificativ alocat muncii individuale. Deși poate suna plictisitor să lucrezi la mate cu orele, în momentul în care faci un lucru care te pasionează, efortul depus nu este un sacrificiu.

Cum au arătate ultimele zile înainte de olimpiadă?

 Cu două zile înainte de olimpiadă, am plecat spre Ungaria. Pot spune ca emoțiile au fost existente, însă, personal, eram cu adevărat entuziasmată să aflu ce probleme vor fi propuse anul acesta și ce chichițe se ascund în spatele enunțurilor. Ca în fiecare an, problemele au fost extrem de interesante și a fost o plăcere să le rezolv în contextul concursului.

Diana Țolu, alături de colegele care au reprezentat lotul național în 2022.

Care este motivația ta? Ce/Cine te-a inspirat să mergi pe acest drum?

 În drumul meu, am avut onoarea de a întâlni și de a lucra cu profesori minunați care îmi împărtășesc pasiunea pentru matematică. Aceștia au devenit modele pentru mine și, implicit, au reușit să îmi ofere ambiția necesară. Totodată, membrii familiei reprezintă sprijinul meu, iar întotdeauna m-a motivat dorința de a îi face mândri de mine.

Anul trecut ați luat argintul. Ce crezi că a făcut diferența?

Într-adevăr, anul trecut echipa României a obținut locul al doilea în clasamentul european. Cred că sunt mulți factori care influențează această poziție în clasament, așa că nu pot spune care ar fi ingredientele obținerii primului loc. În orice caz, cert este că, în fiecare an, România a reușit să obțină poziții foarte bune în clasament, ceea ce demonstrează efortul depus de echipă de fiecare dată.

Este primul concurs post pandemie. Care a fost atmosfera de la competiția din Ungaria?

Atmosfera de la olimpiadă a fost una inedită și am fost foarte încântată că am reușit să participăm fizic. Am cunoscut numeroase persoane din diverse colțuri ale lumii, alături de care am creat amintiri frumoase.

Tinerele campioane au fost întâmpinate cu flori în aeroportul din București, la întoarcerea din Ungaria.

Care este planul tău pentru viitor?

 Încă nu știu exact unde mă va purta destinul în următorii ani, însă ceea ce știu cu certitudine este că îmi voi continua studiile în domeniul matematicii. În principiu, îmi doresc să lucrez în cercetare sau în învățământul universitar.

Care ar fi un sfat/mesaj pentru tinerii care vor să-ți urmeze pașii și să fie campioni ai României la matematică?

Acest drum al performanței pe care l-am parcurs a luat naștere de la un simplu vis. De acolo, au urmat nenumărate ore de muncă, iar idealul meu de a ajunge în vârf mi-a oferit motivația necesară. Așadar, sfatul meu este ca toți elevii care visează să ajungă în topul clasamentelor la competiții să nu renunțe la visurile lor, pentru că, prin efort și ambiție, acestea chiar devin realitate!

Anul acesta, lotul național au adunat 112 puncte, care semnifică o medalie de aur și trei de argint.

Elisa Ipate, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Lucia Rîșnoveanu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică, Constanța și Cezara Danciu, în clasa a X-a, la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București au câștigat argintul.

În 2021, la Olimpiadei Europeană de Matematică pentru Fete, care s-a desfășurat online, tinerele românce au luat locul al II-lea. 

Suheila Ismail/Constanța

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.