duminică, februarie 5, 2023

Turcia a depus o scrisoare falsificată la CEDO, în dosarul pentru cel mai mare scandal de corupție a țării

Turcia a transmis Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) o scrisoare falsificată atribuită clericului turc Fethullah Gülen, sugerând că doi judecători din cazul de corupție din 2013 au luat decizii la ordinul lui Gülen, a arătat o hotărâre a Curții de la Strasbourg, citat de Turkish Minutes.

CEDO susține că arestarea preventivă a foștilor judecători Mustafa Bașer și Metin Özçelik a fost ilegală și nu are suspiciuni rezonabile că ar fi fost comisă o infracțiune, spunând că Turcia trebuie să plătească reclamanților 5.000 de euro daune morale.

CEDO: Scrisoare falsă

Hotărârea CEDO prin care a constatat că detenția lor este ilegală mai precizează că guvernul turc „a atras atenția Curții asupra unui document găsit pe un stick USB confiscat în timpul percheziției în locuința unui anume F.Y. la 26 iulie 2016”, referindu-se la Fevzi Yazıcı, care a lucrat la cotidianului Zaman și fusese urmărit penal pentru afiliere cu Mișcarea Gülen.

„Documentul este o copie a unui card pe numele lui Fetullah Gülen și semnat de acesta, datat 19 aprilie 2015 și scris în Pennsylvania, în Statele Unite”, susține CEDO, oferind o traducere a textului după cum urmează:

„Onorabil judecător al Tribunalului Penal,

Simt nevoia să-i eliberez pe… frații noștri din Medrese-i Yusufiye [cu referire la închisoarea profetului Iosif, înseamnă locul de detenție al persoanelor reținute pentru munca lor pentru credință și Coran]. Inshallah, vei adera la rugăciunea „Dumnezeule, eliberează-i cu ușurință”. Datorită efortului tău, zece milioane de familii se vor bucura, inshallah.

Vă întreb asta pentru că ideile noastre sunt paralele. Te sărut cu ochii.

Fethullah Gulen”

În 2017, Yazici a fost amenințat la sediul poliției să recunoască că avea cu el o scrisoare de la Gülen, conform informațiilor obținute de la membrii familiei.

Scrisoarea, care a fost publicată la 17 luni după arestarea lui Yazıcı, nu a fost menționată nici în rechizitoriul său, în care acesta risca trei condamnări pe viață.

Turcia: Dovezi concrete

Procurorul-șef al Istanbulului de atunci, İrfan Fidan, a prezentat scrisoarea reporterilor drept „dovezi concrete” ale presupusului abuz de putere judiciară de către judecători.

Scrisoarea a fost, de asemenea, prezentată unei instanțe federale din New York ca dovadă în procesul în care Mehmet Hakan Atilla, un director executiv la Halkbank, care a fost acuzat de tranzacții în valoare de sute de milioane de dolari pentru guvernul iranian și companiile iraniene din 2010 până în 2015.

În apărarea sa, Yazici a contestat autenticitatea scrisorii și a spus că un raport de expertiză prezentat instanței a arătat că scrisoarea a fost falsificată și că semnătura lui Gülen era o copie a unei scrisori anterioare.

Avocații lui Gülen au respins afirmațiile cu privire la scrisoare, numind-o „prostii complete, fabricate și inventate” pentru a face alte acuzații false împotriva clientului lor.

Site-ul de știri TR724 susține că antetul și semnătura scrisorii au fost copiate dintr-o altă scrisoare a lui Gülen și că scrisoarea conține multe erori de ortografie și terminologie, precum și expresii neutilizate de Gülen.

Gestul este alarmant pentru CEDO

Consilierul juridic Hakan Kaplankaya a declarat pentru Turkish Minute că CtEDO nu a examinat scrisoarea ca probă, deoarece aceasta a apărut mult mai târziu decât hotărârea de întemnițare pe Bașer și Özçelik, dar a spus că episodul ar trebui să alarmeze instanța de la Strasbourg cu privire la credibilitatea pretențiilor turcești în hotărârile viitoare.

Ce s-a întâmplat?

În aprilie 2015, Bașer și Özçelik au decis, fără succes, eliberarea a 75 de persoane, inclusiv Hidayet Karaca, șeful postului de opoziție Samanyolu TV, acum închis, și ofițeri de poliție implicați în anchetă de corupție din 2013, în care erau implicat președinte Recep Tayyip Erdogan și familia sa.

În 2017, judecătorii au fost condamnați fiecare la 10 ani de închisoare pentru abuz de puterea judiciară și pentru ascultarea ordinelor lui Gülen de a elibera inculpații. Aceștia erau închiși din mai 2015 și anterior au fost suspendați din funcțiile lor de către Consiliul Suprem al Judecătorilor și Procurorilor (HSYK).

După epuizarea căilor de atac interne, Başer şi Özçelik au depus o cerere la CEDO cu privire la arestarea lor preventivă iniţială.

Demirtaș și Kavala.Cazuri similare

În cazul filantropului turc, Osman Kavala și a președintelui partidului pro-kurd, Selahattin Demirtaș, CEDO a cerut eliberarea imediată a celor doi și a impus Turciei să le plătească daune morale. În ciuda acestei decizi a instanței europene, cei doi continuă să rămână după gratii.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.