miercuri, septembrie 14, 2022

Turcia a depus o scrisoare falsificată la CEDO, în dosarul pentru cel mai mare scandal de corupție a țării

Turcia a transmis Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) o scrisoare falsificată atribuită clericului turc Fethullah Gülen, sugerând că doi judecători din cazul de corupție din 2013 au luat decizii la ordinul lui Gülen, a arătat o hotărâre a Curții de la Strasbourg, citat de Turkish Minutes.

CEDO susține că arestarea preventivă a foștilor judecători Mustafa Bașer și Metin Özçelik a fost ilegală și nu are suspiciuni rezonabile că ar fi fost comisă o infracțiune, spunând că Turcia trebuie să plătească reclamanților 5.000 de euro daune morale.

CEDO: Scrisoare falsă

Hotărârea CEDO prin care a constatat că detenția lor este ilegală mai precizează că guvernul turc „a atras atenția Curții asupra unui document găsit pe un stick USB confiscat în timpul percheziției în locuința unui anume F.Y. la 26 iulie 2016”, referindu-se la Fevzi Yazıcı, care a lucrat la cotidianului Zaman și fusese urmărit penal pentru afiliere cu Mișcarea Gülen.

„Documentul este o copie a unui card pe numele lui Fetullah Gülen și semnat de acesta, datat 19 aprilie 2015 și scris în Pennsylvania, în Statele Unite”, susține CEDO, oferind o traducere a textului după cum urmează:

„Onorabil judecător al Tribunalului Penal,

Simt nevoia să-i eliberez pe… frații noștri din Medrese-i Yusufiye [cu referire la închisoarea profetului Iosif, înseamnă locul de detenție al persoanelor reținute pentru munca lor pentru credință și Coran]. Inshallah, vei adera la rugăciunea „Dumnezeule, eliberează-i cu ușurință”. Datorită efortului tău, zece milioane de familii se vor bucura, inshallah.

Vă întreb asta pentru că ideile noastre sunt paralele. Te sărut cu ochii.

Fethullah Gulen”

În 2017, Yazici a fost amenințat la sediul poliției să recunoască că avea cu el o scrisoare de la Gülen, conform informațiilor obținute de la membrii familiei.

Scrisoarea, care a fost publicată la 17 luni după arestarea lui Yazıcı, nu a fost menționată nici în rechizitoriul său, în care acesta risca trei condamnări pe viață.

Turcia: Dovezi concrete

Procurorul-șef al Istanbulului de atunci, İrfan Fidan, a prezentat scrisoarea reporterilor drept „dovezi concrete” ale presupusului abuz de putere judiciară de către judecători.

Scrisoarea a fost, de asemenea, prezentată unei instanțe federale din New York ca dovadă în procesul în care Mehmet Hakan Atilla, un director executiv la Halkbank, care a fost acuzat de tranzacții în valoare de sute de milioane de dolari pentru guvernul iranian și companiile iraniene din 2010 până în 2015.

În apărarea sa, Yazici a contestat autenticitatea scrisorii și a spus că un raport de expertiză prezentat instanței a arătat că scrisoarea a fost falsificată și că semnătura lui Gülen era o copie a unei scrisori anterioare.

Avocații lui Gülen au respins afirmațiile cu privire la scrisoare, numind-o „prostii complete, fabricate și inventate” pentru a face alte acuzații false împotriva clientului lor.

Site-ul de știri TR724 susține că antetul și semnătura scrisorii au fost copiate dintr-o altă scrisoare a lui Gülen și că scrisoarea conține multe erori de ortografie și terminologie, precum și expresii neutilizate de Gülen.

Gestul este alarmant pentru CEDO

Consilierul juridic Hakan Kaplankaya a declarat pentru Turkish Minute că CtEDO nu a examinat scrisoarea ca probă, deoarece aceasta a apărut mult mai târziu decât hotărârea de întemnițare pe Bașer și Özçelik, dar a spus că episodul ar trebui să alarmeze instanța de la Strasbourg cu privire la credibilitatea pretențiilor turcești în hotărârile viitoare.

Ce s-a întâmplat?

În aprilie 2015, Bașer și Özçelik au decis, fără succes, eliberarea a 75 de persoane, inclusiv Hidayet Karaca, șeful postului de opoziție Samanyolu TV, acum închis, și ofițeri de poliție implicați în anchetă de corupție din 2013, în care erau implicat președinte Recep Tayyip Erdogan și familia sa.

În 2017, judecătorii au fost condamnați fiecare la 10 ani de închisoare pentru abuz de puterea judiciară și pentru ascultarea ordinelor lui Gülen de a elibera inculpații. Aceștia erau închiși din mai 2015 și anterior au fost suspendați din funcțiile lor de către Consiliul Suprem al Judecătorilor și Procurorilor (HSYK).

După epuizarea căilor de atac interne, Başer şi Özçelik au depus o cerere la CEDO cu privire la arestarea lor preventivă iniţială.

Demirtaș și Kavala.Cazuri similare

În cazul filantropului turc, Osman Kavala și a președintelui partidului pro-kurd, Selahattin Demirtaș, CEDO a cerut eliberarea imediată a celor doi și a impus Turciei să le plătească daune morale. În ciuda acestei decizi a instanței europene, cei doi continuă să rămână după gratii.

Istanbul: Costul vieții pentru o familie de patru persoane depășește 23.000 de lire

IPA a compilat prețurile medii a 321 de bunuri de bază din 3.000 de locații diferite din oraș, pe baza interviurilor cu 1.600 de gospodării despre creșterea costului vieții în 2020.

Cea mai mare creștere în august. Sosul de roșii a crescut cu 150 la sută

Până la publicarea unui al doilea comunicat, cei care vor să exporte roșii și produse din tomate trebuie să obțină permisiunea ministerului.

Este oficial! Turcia construiește drone în Ucraina. Zelenskiy i-a oferit propietarul firmei Ordinul de Merit al Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy după întâlnirea, de pe 9 septembrie, cu șeful firmei turcești de apărare, Baykar a susținut că firma va înființa o fabrică în Ucraina pentru a construi vehicule aeriene fără pilot.

Turcia pe locul 48 din 191 în raportul Națiunilor Unite. O creștere de aproape 40 la sută în ultimii 30 de ani

Conform celui mai recent raport asupra dezvoltării umane, „Timpuri incerte, vieți nestabilite: modelarea viitorului nostru într-o lume în transformare”, Turcia a primit un calificativ asupra dezvoltării umane „foarte ridicat”, având un scor de 0,838 în 2021.

Noi țări care intră doar cu buletin în Turcia! Chiriile cresc pentru comerciații din Edirne

Încă două țări s-au alăturat pe lista celor care pot intra doar cu buletin în Turcia, pe lângă Bulgaria, Cipru de Nord, Azerbaijan, Georgia, Ucraina și Moldova.

Turcia a depus o scrisoare falsificată la CEDO, în dosarul pentru cel mai mare scandal de corupție a țării

Turcia a transmis Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) o scrisoare falsificată atribuită clericului turc Fethullah Gülen, sugerând că doi judecători din cazul de corupție din 2013 au luat decizii la ordinul lui Gülen, a arătat o hotărâre a Curții de la Strasbourg, citat de Turkish Minutes.

Turcia nu mai face față la cererile de sobă din Europa: Comenzile au crescut de 19 ori

Turcia nu mai face față comenzilor de sobe din Europa, pe fondul crizei energetice, conform Yeni Safak.Gökhan Aybar,...

Ankara: Autoritățile percep taxe mai mari pe pentru străini la abonamentul de apă

În timp ce „taxa de depozit” pentru contoarele de apă cerută de la abonați este de 400 de lire (~22 de dolari), Administrația de Apă și Canalizare din Ankara (İSKİ) le cere abonaților străini să plătească 1.600 de lire.