miercuri, mai 17, 2023

Tânără de 20 de ani s-a sinucis, după alegerile din Turcia: „Nu știu cum este să trăiești într-o democrație.”

O tânără de 20 de ani s-a sinucis luni seară, după alegerile de duminică, 14 mai, spunând că nu vede niciun viitor sub conducerea partidului lui Erodgan, conform Stockolm Center for Freedome.

În scrisoare pe care a lăsat-o înainte să se sinucidă, Kübra Ergin a spus că și-a petrecut întreaga viață sub conducerea AKP și nu s-a simțit niciodată liberă.

„Ei [AKP] mi-au furat tinerețea, viitorul. Deși familia mea m-a susținut mereu, nu m-am simțit niciodată liberă. Am 20 de ani, dar nu am nimic. Nu știu cum este să trăiești într-o democrație.”

Exprimând că a simțit multă presiune socială, Ergin a spus că nici măcar nu poate purta o fustă mini fără să fie privită pe stradă.

Kübra a mai spus că a căutat consiliere psihologică, dar că nu a reușit să o facă să se simtă mai bine. Adăugând că părinții ei au muncit din greu pentru a o întreține, Ergin a spus că economia în curs de deteriorare a țării înseamnă că abia își permit nevoile vieții.

„Tatăl meu lucrează de la patru dimineața până la opt seara. Bietul om. Mama lucrează și ea și chiar dacă economisește toată viața, nu va putea să-și cumpere o casă.”, scrie tânăra.

Terminându-și scrisoarea îndemnându-i pe cei dragi să nu uite pe ea și idealurile ei, Ergin a spus că numai moartea o poate elibera.

Libertatea și economia în Turcia

Pe fondul freneziei electorale, mulți tineri au spus că nu pot vedea un viitor sub conducerea AKP, invocând economia în deteriorare și lipsa libertăților drept motive majore.

În raportul „Freedom in the World 2023”, Freedom House a evaluat Turcia ca „o țară fără libertate” cu un scor de 32/100, în aceeași categorie cu Rusia, China și Iran.

Potrivit studiului din aprilie 2023 al United Metal Workers Union Class Research Center (BISAM), pragul sărăciei pentru o familie de o patru persoane este de 33.948 de lire turcești, adică 1.723 dolari.

Duminică, 14 mai, au avut loc alegerile prezidențiale și parlamentare. Potrivit rezultatelor oficiale, președintele Recep Tayyip Erdogan a obținut 49,5 la sută din voturi, în timp ce principalul său contestator, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 44,89 la sută. Pe 28 mai va avea loc un tur de scrutin între cei doi candidați.

Sondaje: Diferența dintre Kılıçdaroğlu și Erdoğan este de 5,6 puncte

49,3% din voturi merg către candidatul la președinția a principalului bloc al opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan a primit doar 43,7%, conform sondajului realizat de KONDA Research Company, efectuat față în față cu 3.480 de persoane din 35 de provincii.

Turcia la răscruce: întoarcerea la democrație sau mai multă represiune

Poporul turc îl va alege fie pe președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdoğan, care este la putere din 2003, fie pe liderul principalului partid de opoziție CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, care candidează în calitate de candidat comun al unui grup de șase partide.

De ce realegerea lui Erdogan este o chestiune de viață și de moarte pentru interesele Rusiei?

Întrebarea rămâne: „Are Rusia capacitatea și resursele de a se implica în operațiuni de informații și cibernetice, cum ar fi crearea și distribuirea de videoclipuri deepfake ale candidaților la președinție pe Twitter, pentru a interveni în alegerile din Turcia?”

Dumitru Borțun despre alegerile din Turcia: „Nu cred că îi va convinge pe adepții lui Erdogan, dar cred că îi va mobiliza la vot...

Dumitru Borţun, specialist în comunicare și profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice-SNSPA, din București a vorbit cu reporterii Zaman România despre sloganele din campania electorală din Turcia, impactul cutremurelor asupra alegerilor și viitorul Turciei.

Turcii se tem de o lovitură de stat, după declarațiile lui Erdogan:„ Protejăm independența, ca în noaptea de 15 iulie”

Într-o postare pe Twitter, erdoğan a declarat că este gata să protejeze țara ca în noaptea de 15 iulie 2016.

Turcia organizează turul doi. Erdogan nu a mai obținut majoritatea absolută ca în 2018

Turcia va organiza al doilea tur al alegerilor, după ce niciunul dintre candidați nu au reușit să  atingă majoritatea absolută, adică 50...

LIVE. Stop vot în Turcia! Iată evoluția a celor mai importante alegeri din 2023

Pentru alegeri au fost amenajate 191.910 urne în 81 de provincii. Alegătorii pun două buletine de vot separate pentru președinte și deputați în același plic.

Erdoğan îi avertizează pe turci:„Imperialiștii numără zilele pentru a ne face ceea ce au făcut Siriei”

Președintele turc și liderul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), Recep Tayyip Erdogan, care candidează pentru a treia oară pentru această funcție, a organizat un miting electoral în provincia de sud-est Mardin, pe 10 mai.