duminică, februarie 25, 2024

Tânără de 20 de ani s-a sinucis, după alegerile din Turcia: „Nu știu cum este să trăiești într-o democrație.”

O tânără de 20 de ani s-a sinucis luni seară, după alegerile de duminică, 14 mai, spunând că nu vede niciun viitor sub conducerea partidului lui Erodgan, conform Stockolm Center for Freedome.

În scrisoare pe care a lăsat-o înainte să se sinucidă, Kübra Ergin a spus că și-a petrecut întreaga viață sub conducerea AKP și nu s-a simțit niciodată liberă.

„Ei [AKP] mi-au furat tinerețea, viitorul. Deși familia mea m-a susținut mereu, nu m-am simțit niciodată liberă. Am 20 de ani, dar nu am nimic. Nu știu cum este să trăiești într-o democrație.”

Exprimând că a simțit multă presiune socială, Ergin a spus că nici măcar nu poate purta o fustă mini fără să fie privită pe stradă.

Kübra a mai spus că a căutat consiliere psihologică, dar că nu a reușit să o facă să se simtă mai bine. Adăugând că părinții ei au muncit din greu pentru a o întreține, Ergin a spus că economia în curs de deteriorare a țării înseamnă că abia își permit nevoile vieții.

„Tatăl meu lucrează de la patru dimineața până la opt seara. Bietul om. Mama lucrează și ea și chiar dacă economisește toată viața, nu va putea să-și cumpere o casă.”, scrie tânăra.

Terminându-și scrisoarea îndemnându-i pe cei dragi să nu uite pe ea și idealurile ei, Ergin a spus că numai moartea o poate elibera.

Libertatea și economia în Turcia

Pe fondul freneziei electorale, mulți tineri au spus că nu pot vedea un viitor sub conducerea AKP, invocând economia în deteriorare și lipsa libertăților drept motive majore.

În raportul „Freedom in the World 2023”, Freedom House a evaluat Turcia ca „o țară fără libertate” cu un scor de 32/100, în aceeași categorie cu Rusia, China și Iran.

Potrivit studiului din aprilie 2023 al United Metal Workers Union Class Research Center (BISAM), pragul sărăciei pentru o familie de o patru persoane este de 33.948 de lire turcești, adică 1.723 dolari.

Duminică, 14 mai, au avut loc alegerile prezidențiale și parlamentare. Potrivit rezultatelor oficiale, președintele Recep Tayyip Erdogan a obținut 49,5 la sută din voturi, în timp ce principalul său contestator, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 44,89 la sută. Pe 28 mai va avea loc un tur de scrutin între cei doi candidați.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.