Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.
Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre modul cum au decurs alegerile, cum au ales turcii din România și diaspora opțiunea de vot, dar și schimbările pe care Erdogan vrea să le aducă în constituția Turciei și în societatea turcă.
Care este profilul alegătorilor turci din România și care este cel Germania?
Cred că în România este și o însemnată comunitate de kurzi în rândul cetățenilor turci din România și din această cauză Erdogan a avut de suferit. În același timp, nu ar trebuie să le comparăm, pentru că proporțional vorbind comunitatea din Germania este mult mai mare decât cea din România.
Alegătorul turc din Germania este conectat și își dorește demagogia și populismul pe care ideologia lui Erdogan o promovează și de aceea, cred că Erdogan este cel care câștigă detașat în Germania și Europa de Vest.
Mai este și faptul că opoziția nu a reușit să aibă o strategie și viziune clară în ceea ce privește alegerile și de aceea nu au reușit să ajungă cu mesajul lor și de partea celor care nu erau hotărâți.
În România s-a păstrat același proporție la ambele tururi. Dacă vă uitați turci cum au votat la primul tur, au votat și la al doilea. Turcul până la urmă este o persoană hotărât în privința alegerilor și nu se schimbă de la o săptămână la alta.
Aici ține și de implicarea alegătorului turc în ceea ce privește politica lui Erdogan. Dacă se uită în zona de infrastructură, la construcții, la dezvoltare, atunci îl votează pe Erdogan pentru că vede că aceasta construiește în Turcia. Dacă se uită la drepturile omului, la justiție, la libertatea de gândire, atunci caută alte alternative. Aici a fost practic cheia și cum au evoluat turcii opțiunea de vot.
Cum vi s-a părut rezultat?
Regimurile politice în Turcia nu se schimbă și nu s-au schimbat prin alegeri, mereu s-au schimbat prin lovituri de stat sau prin revoluții. Erdogan este un lider autoritar ori a avea speranța că un lider autoritar organizează alegeri libere și democratice pare o naivitate. Eu am spus că dacă de 1000 de ori organiza alegeri partidul AKP(partidul lui Erdogan) de 1000 de ori le câștiga.
Care este planul lui Erdogan pentru viitor?
Din ce am văzut, Erdogan va schimba constituția, va implementa măsurile dorite, dar a aștepta să vina aceste alegeri, să-l valideze.
Cum ați văzut și în primul discurs a spus că „Nu vom mergem împreună până la piață, ci vom merge pană la cimitir.” Ceea ce arată că nu se gândește să lase vreodată conducerea Turciei. Va juca mai hotărât în relațiile regionale și relațiile internaționale. Deja vorbește de Noul Secol al Turciei în care vede Turcia o mare putere mondială.
În același timp, în reglementarea relațiilor internaționale de-a lungul mandatului de 21 de ani, vedem că amestecă intențiile bune cu partea nostalgică a Imperiului Otoman. Astfel creează punți și legături între anumite state, în același timp crează divergente și diferențe de opinii cu altele.
Văd Turcia traversata de o problemă economica și contează cum vor face față acestor probleme economice. Cu cât economia se va confrunta cu probleme cu atât vor fi tensiuni.
Schimbarea constituției
Cu singuranță va urmări schimbări care să-i ofere un avantaj și să nu mai fie interferențele a unor articole și pur și simplu să-i dea posibilitatea să acționeze mai lejer. Dincolo de referendum, știm că el are puteri sporite în toate domeniile cheie ale vieții politice.
Cred că societatea turcă deja a modelată după chipul și asemănarea sa din punct de vedere ideologic. Turcilor le place în mare partea de Erdogan, se simt în largul lor cu el și din acest punct de vedere, Erdogan are o încredere pe care niciun alt lider european nu ar putea sa o aibă.
Contează mult și mesajul și ideologia pe care o va implementa asupra problemelor legate de constituție. Turcilor când le-a cerut să voteze sau să valideze un anumit lucru l-au acceptat. Nu cred că va fi o problemă în continuare. Practic, opoziția, acea alianță care deja nu mai funcționează, neavând o opoziție hotărâtă, lideri carismatici și specialiști juridici care să contracareze ideile lui Erdogan, cred că aceste idei vor fi rapid luate în considerare.