miercuri, mai 22, 2024

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters.

Lira a ajuns la 21,1  de unități față de dolar,  într-o reacție inițială șocantă la numirea lui Mehmet Simsek în funcția de ministru de finanțe.

Simsek, în vârstă de 56 de ani, a câștigat încrederea piețelor în mandatele ca ministru de finanțe și viceprim-ministru între 2009 și 2018. Politicianul a spus, duminică, că țara nu are de ales decât să revină la „un teren rațional”.

Numirea sa este văzută ca un semnal că noul guvern ales al președintelui Tayyip Erdogan se îndepărtează de reducerile neortodoxe ale ratei dobânzii în fața inflației ridicate care a dus lira într-un declin lung.

„Speranța este că el (Simsek) ar putea instiga ortodoxia economică atât de necesară și să se implice mai eficient cu piața”, declară Mohammed Elmi, manager senior de portofoliu pentru piețele emergente cu venit fix la Federated Hermes.

Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia a atins un vârf de peste 85% anul trecut, fiind un semn că era necesară o înăsprire monetară suplimentară.

„O simplă revenire la o politică economică credibilă ar putea înregistra o schimbare semnificativă a atracției investiționale a Turciei. Perspectiva pe termen lung pentru Turcia este încă una foarte pozitivă… o populație tânără, o clasă de mijloc în plină dezvoltare și o țară care ocupă o locație strategică cheie, are o serie de factori în favoarea ei”, afirmă Mohammed Elmi pentru Reuteurs.

Potrivit studiului din aprilie 2023 al United Metal Workers Union Class Research Center (BISAM), pragul sărăciei pentru o familie de o patru persoane este de 33.948 de lire turcești, adică 1.723 dolari.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.