sâmbătă, septembrie 30, 2023

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters.

Lira a ajuns la 21,1  de unități față de dolar,  într-o reacție inițială șocantă la numirea lui Mehmet Simsek în funcția de ministru de finanțe.

Simsek, în vârstă de 56 de ani, a câștigat încrederea piețelor în mandatele ca ministru de finanțe și viceprim-ministru între 2009 și 2018. Politicianul a spus, duminică, că țara nu are de ales decât să revină la „un teren rațional”.

Numirea sa este văzută ca un semnal că noul guvern ales al președintelui Tayyip Erdogan se îndepărtează de reducerile neortodoxe ale ratei dobânzii în fața inflației ridicate care a dus lira într-un declin lung.

„Speranța este că el (Simsek) ar putea instiga ortodoxia economică atât de necesară și să se implice mai eficient cu piața”, declară Mohammed Elmi, manager senior de portofoliu pentru piețele emergente cu venit fix la Federated Hermes.

Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia a atins un vârf de peste 85% anul trecut, fiind un semn că era necesară o înăsprire monetară suplimentară.

„O simplă revenire la o politică economică credibilă ar putea înregistra o schimbare semnificativă a atracției investiționale a Turciei. Perspectiva pe termen lung pentru Turcia este încă una foarte pozitivă… o populație tânără, o clasă de mijloc în plină dezvoltare și o țară care ocupă o locație strategică cheie, are o serie de factori în favoarea ei”, afirmă Mohammed Elmi pentru Reuteurs.

Potrivit studiului din aprilie 2023 al United Metal Workers Union Class Research Center (BISAM), pragul sărăciei pentru o familie de o patru persoane este de 33.948 de lire turcești, adică 1.723 dolari.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.